VIDEO Marş pentru Ştiinţă la Cluj: „În România, pseudoştiinţa este la ea acasă. Cercetătorii trebuie să lupte împotriva acestui flagel”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Circa 100 de persoane au participat la Marşul pentru Ştiinţă de la Cluj.
Circa 100 de persoane au participat la Marşul pentru Ştiinţă de la Cluj.

Circa 100 de persoane au participat, sâmbătă dimineaţa, la Marşul pentru Ştiinţă organizat în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca de Ad Astra, Asociaţia Cercetatorilor Români. „Cercetaătorii trebuie să lupte împotriva acestuli flagel al pseudoştiinţei, să iasă din labratoare şi să comunice ştiinţa pe limba cetăţeanului de de rând”.

Câteva zeci de persoane au venit sâmbătă dimineaţa în Piaţa Unirii la „Marşul pentru Ştiinţă”. Este vorba despre un marş satelit al mişcării la nivel global „March for Science”, la care s-au raliat şi organizatorii, Asociaţia Ad Astra, Asociaţia Cercetatorilor Români. Astfel de marşuri s-au organizat la Cluj-Napoca şi la Bucureşti. Unul dintre organizatorii de la Cluj, cercetătorul Mihai Miclăuş, de la Institutul pentru Cercetări Biologice, a citit manifestul acestei mişcări tradus din limba engleză: „Ştiinţa e un pilon al libertăţii şi propserităţii umane. Noi, participanţii la marş, suntem un grup divers, nepartinic. Cerem ca politiceini să adopte normative bazate pe dovezi ştiinţifice spre binele comun şi interesul public. Marşul nostru sărbătoreşte ştiinţa şi rolul palpabil pe care-l joacă în viaţa fiecăruia. Subliniez că nu e un marş de protest. Avem nevoie de respectarea şi încurajarea cercetării care ne conferă noi şi noi perespective asupra lumii”.

„În România pseudoştiinţa este la ea acasă”

 „Au fost numeroase discuţii privind rolul omului de ştiinţă în politică, domeniu pe care în mod tradiţional este evitat de oamenii de ştiinţă. Evoluţii recente ne confruntă cu tendinţa ingnorării adevărurilor obiective demonstrate şi verficabile cu riscuri majore pentru viaţa oamenilor şi a viitorului acestei lumi. Acest text este o traducere a mesajului din SUA, realitatea românească are particularităţile ei, în România pseduoştiinţa din păcate e la ea acasă. Cercetătorii trebuie să lupte împotriva acestui falgel al pseudoştiinţei, să iasa din laborator să comunice ştiinţa pe limba cetăţenilor de rând, a publicului larg”, a mai spus cercetătorul.   După câteva minute de discursuri, cei circa 100 de participanţi au pornit într-un marş pe traseul: Piaţa Unirii, B-dul Eroilor, P-ţa A. Iancu, B-dul 21 Decembrie 1989 şi înapoi în P-ţa Unirii pe la Hotel Melody. Evenimentul s-a terminat în jurul orei 12.00. 

Citeşte şi

Marşul pentru Ştiinţă: „ieşim din laboratoare şi mergem in stradă”

Cluj-NapocaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite