Veste tristă pentru cultura românească: castelul-muzeu al lui Octavian Goga din Ciucea va fi retrocedat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Complexul muzeal ”Octavian Goga” de la Ciucea, judeţul Cluj, va trece în proprietatea strănepoţilor de frate ai Veturiei Goga, soţia cunoscutului poet. Decizia a fost luată, ieri, de Curtea de Apel Bucureşti. Donaţia făcută de Veturia Goga către statul român a fost anulată.

Procesul demarat în 2005 de urmaşii Veturiei Goga se apropie de sfârşit. Curtea de Apel Bucureşti decis, luni, anularea donaţiei fãcute de soţia poetului către statul român. În această situaţie clădirile care au fost transformate în complexul muzeal „Octavian Goga” din Ciucea, judeţul Cluj, vor reveni strănepoţilor de frate ai Veturiei Goga, adică Florin-Gheorghe Mureşan, Radu Mureşanu, şi Eugenia Mureşanu, conform ziarului Făclia. Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs în 15 zile de la comunicare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Istoria castelului Goga 

Muzeul memorial „Octavian Goga” se află chiar la marginea localităţii clujene Ciucea şi se întinde pe domeniu de aproximativ 24 de hectare, care i-a aparţinut fostului poet şi prim-ministru al României. Din cauza lucrărilor de restaurare, muzeul a fost închis mai bine de un an. A fost redeschis în toamna anului trecut, dar lucrările nu sunt finalizate, astfel că vizitatorii pot admira doar o parte din el. Casa care i-a aparţinut poetului maghiar Ady Endre este încă în reparaţii, dar castelul care le-a servit drept locuinţă lui Octavian Goga şi soţiei sale, Veturia, bisericuţa din lemn, mănăstirea sau Mausoleul Iubirii sunt accesibile celor interesaţi. Clădirea-castel, reconstruită de Octavian Goga pe ruinele unui vechi conac ce a aparţinut familiei Boncza, prezintă în detaliu spaţiul care a servit familiei Goga ca locuinţă în ultimii ani de viaţă. Mobilierul este cel original, printre piese aflându-se şi un scrin ce i-a aparţinut lui Avram Iancu şi pe care Goga l-a primit cadou de la un strănepot al acestuia. 

image

Tablouri de Grigorescu, Tonitza sau Luchian 

Pereţii sunt acoperiţi cu o tapiserie pe care a primit-o cadou poetul, pe când era ministru în Guvernul României, dar şi cu picturi realizate de pictori români, precum Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Ştefan Luchian sau Camil Ressu. „Multe dintre exponate reprezintă daruri primite de Octavian Goga”, explică referentul Corina Matiş. Conform acesteia, manuscrisele poetului nu sunt expuse, întrucât se află în custodia Academiei Române. La câteva sute de metri de clădire, pe deal, se află Mausoleul Iubirii, monument comandat de Veturia Goga după moartea soţului ei şi a cărui construcţie a durat 20 de ani. Aici se află şi mormintele lui Octavian Goga şi a al soţiei sale. Tot în apropierea castelului este şi biserica de lemn ridicată în 1575 în satul Gălpâia, din Sălaj, care a fost cumpărată în 1939 de Veturia Goga şi adusă la Ciucea. În imediata apropiere este şi o mănăstire de maici, ctitorită de soţia poetului după moartea acestuia. 

image

Cumpărat de la văduva lui Ady Endre şi donat statului român

Octavian Goga a cumpărat domeniul de la Ciucea în 1920, de la Boncza Berta, văduva poetului maghiar Ady Endre. Vreme de cinci ani, au avut loc lucrări de restaurare şi refacere. Octavian Goga a avut reşedinţa la Ciucea până la moartea sa, în 1938. Soţia sa, Veturia, a donat domeniul în 1966 statului român, dar a impus unele condiţii, cele mai importante fiind aceea de a locui acolo până la moarte, iar ulterior domeniul să devină muzeu memorial. 

image

Ce spun martorii CJ Cluj

Unul dintre martorii propuşi de Consiliul Judeţean Cluj pentru a susţine autenticitatea actului de donaţie al Veturiei Goga a fost Ioan Pop, fostul preşedinte al tribunalului Cluj, care în anii şaizeci era judecător la Huedin şi a fost martor al procedurilor de trecere a muzeului în proprietatea statului român. Acesta a declara pentru ziarul Făclia că, în perioada în care Veturia Goga a făcut actul de donaţie privind domeniul de la Ciucea, era judecător în cadrul Judecătoriei Huedin şi că a cunoscut-o personal pe soţia poetului. Pop a explicat ca Veturia Goga a decis să doneze statului român castelul de la Ciucea deoarece, pe de o parte, a dorit să respecte dorinţa poetului iar pe de altă parte, veniturile ei erau prea mici pentru a putea suporta cheltuielile de întreţinere a acestui obiectiv. Potrivit lui Pop, Veturia Goga a cerut ca, după transferul dreptului de proprietatea în favoarea statului român, să fie numită administrator al muzeului, tocmai pentru a-şi rotunji veniturile. Martorul a subliniat că actul de donaţie conţine toate elementele de formă şi de fond prevăzute de legislaţia de atunci şi că acesta a fost făcut cu consimţămîntul deplin al Veturiei Goga. Potrivit lui Pop, Veturia Goga nu a regretat niciodată că a renunţat la muzeu, ci, dimpotrivă, s-a arătat de nenumărate ori mulţumită că acest edificiu a ajuns la statul român.

Citeşte şi

Cluj: Domeniul-bijuterie al lui Octavian Goga

Marea iubire a lui Octavian Goga: între acuzaţiile de spion al lui Hitler şi “muză” pentru mareşalul Antonescu

Cluj-NapocaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite