Cluj: Domeniul-bijuterie al lui Octavian Goga (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Adevărul de Seară”  prezintă astăzi un nou episod din serialul dedicat muzeelor mai puţin cunoscute din judeţul Cluj.

Muzeul memorial „Octavian Goga” se află chiar la marginea localităţii clujene Ciucea şi se întinde pe domeniu de aproximativ 24 de hectare, care i-a aparţinut fostului poet şi prim-ministru al României. Din cauza lucrărilor de restaurare, muzeul a fost închis mai bine de un an. A fost redeschis în toamna anului trecut, dar lucrările nu sunt finalizate, astfel că vizitatorii pot admira doar o parte din el.

Casa care i-a aparţinut poetului maghiar Ady Endre este încă în reparaţii, dar castelul care le-a servit drept locuinţă lui Octavian Goga şi soţiei sale, Veturia, bisericuţa din lemn, mănăstirea sau Mausoleul Iubirii sunt accesibile celor interesaţi.
Clădirea-castel, reconstruită de Octavian Goga pe ruinele unui vechi conac ce a aparţinut familiei Boncza, prezintă în detaliu spaţiul care a servit familiei Goga ca locuinţă în ultimii ani de viaţă. Mobilierul este cel original, printre piese aflându-se şi un scrin ce i-a aparţinut lui Avram Iancu şi pe care Goga l-a primit cadou de la un strănepot al acestuia.

Pereţii sunt acoperiţi cu o tapiserie pe care a primit-o cadou poetul, pe când era ministru în Guvernul României, dar şi cu picturi realizate de pictori români, precum Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Ştefan Luchian sau Camil Ressu. „Multe dintre exponate reprezintă daruri primite de Octavian Goga”, explică referentul Corina Matiş. Conform acesteia, manuscrisele poetului nu sunt expuse, întrucât se află în custodia Academiei Române.

La câteva sute de metri de clădire, pe deal, se află Mausoleul Iubirii, monument comandat de Veturia Goga după moartea soţului ei şi a cărui construcţie a durat 20 de ani. Aici se află şi mormintele lui Octavian Goga şi a al soţiei sale.
Tot în apropierea castelului este şi biserica de lemn ridicată în 1575 în satul Gălpâia, din Sălaj, care a fost cumpărată în 1939 de Veturia Goga şi adusă la Ciucea. În imediata apropiere este şi o mănăstire de maici, ctitorită de soţia poetului după moartea acestuia.

„Sunt zile în care avem mulţi vizitatori, sunt însă şi zile în care este foarte linişte aici. Cel mai mare aflux este la finele anului şcolar, când vin foarte mulţi copii”, spune Corina Matiş. Ea speră ca, odată cu redeschiderea completă a muzeului, şi numărul vizitatorilor să crească.

Cumpărat de la văduva lui Ady Endre
Octavian Goga a cumpărat domeniul de la Ciucea în 1920, de la Boncza Berta, văduva poetului maghiar Ady Endre. Vreme de cinci ani, au avut loc lucrări de restaurare şi refacere.
Octavian Goga a avut reşedinţa la Ciucea până la moartea sa, în 1938. Soţia sa, Veturia, a donat domeniul în 1966, dar a impus unele condiţii, cele mai importante fiind aceea de a locui acolo până la moarte, iar ulterior domeniul să devină muzeu memorial.

Muzeul „Octavian Goga”
Anul înfiinţării: 1967
Program de funcţionare: marţi-duminică, 9.00-17.00
Preţ bilete: 4 lei (adulţi), 2 lei (copii)

SocietatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite