Suma uriaşă încasată de Andra pentru un concert plătit de primărie la Cluj-Napoca. Emil Boc a fost obligat să dea publicităţii onorariile achitate artiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Andra, celebra cântăreaţă originară din Cluj, a primit 47.000 de lei (10.000 de euro) pentru un concert de 40 de minute organizat de Primăria Târgu-Mureş în martie 2017. După câteva luni, pentru un spectacol similar organizat de Primăria Cluj-Napoca de Ziua Naţională, suma aproape s-a dublat. Cât au încasat artişti  şi trupe precum Dumitru Fărcaş, Aurel Tămaş, Cargo, Hara, Ro-mania.

În urma unui proces care a durat circa un an de zile, Primăria Cluj-Napoca a fost obligată de Curtea de Apel să facă publice contractele încheiate cu cântăreţii la petrecerile de stradă ocazionate de Ziua Naţională (1 decembrie 2017) şi ultimul revelion (31 decembrie 2017).

Suma cea mai mare a obţinut-o Andra, care a cântat, pe 1 decembrie 2017 , timp de o oră în centrul oraşului (între orele 19 şi 20): 78.000 de lei (16.847 de euro), cu TVA inclus.

Asta înseamnă 280 de euro pe minut de concert. Contractul prevedea că „prestatorul va realiza un program artistic cu participarea Artistului Interpret ANDRA şi a colaboratorilor săi, artişti instrumentişti, sunetişti şi baking vocal, etc.”.   

Imagine indisponibilă

O cameră dublă la Grand Hotel Italia costă 100 de euro pe noapte, având micul dejun inclus. FOTO: TripAdvisor

Cazare la 5 stele şi 3 mese 

Contractul prevede, de asemenea, că Primăria va asigura cazare – timp de o noapte şi 3 meste pe zi (prânz, cină şi mic-dejun) pentru 14 persoane (8 camere – 6 duble şi două simple) la cel mai luxos hotel din oraş – Grand Hotel Italia. De asemenea, Primăria a asigurat artistului şi colaboratorilor „un minim de protocol în locaţie (gustări-aperitiv, apă-plată, băuturi răcoritoare).

Andra este originară din Câmpia Turzii – un oraş aflat la 30 de minute de Cluj-Napoca. Cu aceste cheltuieli suplimentare – o cameră dublă pe noapte cu mic dejun costă 100 de euro la Grad Hotel Italia, iar o cameră simplă 83 de euro – tariful ajunge la 17.600 de euro la care se mai adaugă şi protocolul de la concert plus prânzul şi cina pentru 18 persoane) – să zicem 18.000 de euro. 

Dincolo era mai ieftin 

Cu câteva luni înainte, mai exact în martie 2017, Andra & Band au urcat pe scenă la un spectacol organizat de Primăria Târgu-Mureş de „Ziua Îndrăgostiţilor, Sărbătoarea Mărţişorului, 8 martie 2017”. Concertul a ţinut mai puţin – 40 de minute comparativ cu cele 60 de minute de la Cluj, dar a şi costat mult mai puţin 47.000 de lei (10.000 euro). Informaţiile au fost făcute publice tot în urma unui proces (intentat de Dan Maşca, politician al Partidului Oamenilor Liberi din Târgu-Mureş).

În plus, artista nu a cerut cu această ocazie cazare la un hotel de 5 stele şi 3 mese pe zi. Astfel, la Târgu-Mureş, concertul a costat 10.000 de euro, în timp ce la Cluj-Napoca suma a urcat la circa 18.000 de euro, cu precizarea că spectacolul a fost mai lung cu 20 de minute (şi poate mai complex). 

Imagine indisponibilă

Inna, una dintre cele mai cunoscute artiste românce pe plan internaţional, cere 15.000 de euro pe concert. 

Onorariile percepute de „cele mai îndrăgite vedete de la noi”

Într-un articol publicat în vara lui 2017, „Click!” a publicat onorariile percepute  de „cele mai îndrăgite soliste de la noi”. Este vorba despre:


- Loredana: 12.500 de euro pentru „un show complex”


- Delia: 15.000 de euro


-  Inna: 15.000 de euro 


 - Alexandra Stan”: 15.000 de euro 


- Andra: 8.500 de euro pe show.

Imagine indisponibilă

Cargo a primit pentru concertul de la Cluj 28.000 de lei. FOTO: Metalhead.ro

Cât au costat artiştii care au cântat la Cluj

Din contractele pe care Primăria Cluj a fost obligată să le facă publice reiese că artiştii care cântă muzică populară au tarife mult mai mici decât vedetele de muzică uşoară. Sumele sunt cu TVA inclusă.

Pentru concerte între 45-60 minute s-au plătit: 

-2 000 lei (ansamblul Românaşul)

-2 000 lei (ansamblul Mărţişorul)

- 3 100 lei (Ciprian Roman)

-  4 000 lei (Maria Golban Someş)

- 5.400 lei (Traian Ilea şi Valeria Codorean)

- 5.400 lei (Dumitru Fărcaş)

- 6.600 lei (Ovidiu Purdea Someş)

- 8.500 lei (ansamblul Regal Transilvan) 

-12.500 lei (Aurel Tămaş). 

   La muzică uşoară vorbim despre următoarele sume:


- 18 560 lei (Ro-Mania)


- 23 000 lei (Hara) 


- 28 860 lei (Cargo) 


-78 000 lei (Andra).

emil boc la electric castle 2018 foto adevarul

Primarul Emil Boc a fost obligat în instaţă să facă publice contractele încheiate cu artiştii care au cântat anul trecut la evneimentele Primăriei. 

Clauză ilegală de confidenţilitate

Lucian Todoran, clujean care a cerut în instanţă contractele cu artiştii şi a câştigat procesul, susţine că actul jurdic încheiat cu firma care o reprezintă pe Andra conţine „o clauză de confidenţialitate ilegală (fapt stabilit prin hotărâre judecătorească definitivă)”, cu toate că a fost „semnat (deci avizat) de şefa consilierilor juridici din primărie care ar trebui să vegheze cu scrupulozitate la legalitatea actelor semnate de primărie”.


Todoran critică, de asemenea, modul în care sunt stabiliţi artiştii care urmează să cânte:

„Nişte angajaţi ai statului, care se ascund cât pot şi până pot, decid cine şi ce cântă, la înţelegere cu rapsozii. Nici vorbă de transparenţă în procesul de achiziţie a acestor servicii ce se înscriu la capătutul „circences” al dictonului latin... Gusturile sau ideile acestor angajaţi ai statului influenţează ce prostii sau ce muzică de calitate ascultă clujenii în stradă sau dacă clujeanul ascultă sau nu muzică în stradă. Poate omului îi place o manea, poate clujenii ar asculta muzică instrumentală selectă, poate lumea vrea muzică populară din Munţii Anzi... Poate clujeanul ar asculta mai bine muzică în edificii special cosntruite pentru acest scop... Poveşti... Aceşti salvatori platonici ştiu mai bine cursul pe care trebuie să-l urmeze omenirea!”
 

Spectacolul multimedia (lasere+sunet) de revelion, plus promovarea/filmarea evenimentelor organizate de Primărie de Revelion şi de 1 Decembrie au fost sponsorizate de două companii NTT Data – 83.000 de lei şi Coral Implex (care derulează şi contractul de deratizare şi dezinsecţie în oraş_ - 41.500 de lei. 

Citeşte şi

Programul Zilei de 1 Decembrie la Cluj-Napoca. În Piaţa Unirii vor concerta Andra şi Cargo

Primul eveniment din anul Centenarului la Cluj: artificii, lasere, peste 700 de sticle de şampanie şi concerte

Cluj-NapocaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite