Mitropolia Clujului acordă „cu inimă largă” cea mai importantă distincţie politicienilor sensibili la finanţele Bisericii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
"Cu inima largă îi acordam Crucea Transilvană celui ce a fost principalul nostru sponsor, domnului prim-ministru", a susţinut Mitropolitul Clujului, la inaugurarea campusului teologic din ora. FOTO: F.P.
"Cu inima largă îi acordam Crucea Transilvană celui ce a fost principalul nostru sponsor, domnului prim-ministru", a susţinut Mitropolitul Clujului, la inaugurarea campusului teologic din ora. FOTO: F.P.

Crucea Transilvană, cea mai importantă distincţie acordată de Mitropolia Clujului, a ajuns la personalităţi precum regele Mihai I, Ionel Haiduc sau Mugur Isărescu. Decoraţia a fost acordată şi unor politicieni precum Victor Ponta- „principalul nostru sponsor”,  Emil Boc – „pentru sprijinul oferit Mitropoliei Clujului” şi ex-ministrului Adrian Videanu "pentru contribuţia lor la rectitorirea mănăstirii Nicula”.

“Cu inima largă îi acordam Crucea Transilvană celui ce a fost principalul nostru sponsor, domnului prim-ministru, cea mai mare distincţie a Mitropoliei noastre. Vrednic este!”, a susţinut Mitropolitul Clujului, Andrei Andreicut, pe 6 decembrie 2013, la inaugurarea Campusului Teologic “Nicolae Ivan” din Cluj-Napoca. Campusul a fost ridicat cu o investiţie de 16 milioane de lei, în principal de la Guvern. Campusul cuprinde noua clădire a Facultăţii de Teologie Ortodoxă, cea mai modernă din ţară, cu săli de curs, o bibliotecă, laboratoare de restaurare şi pictură, amfiteatre, o aulă cu o capacitate de 350 de locuri, şi urmează să mai fie construite două cămine pentru studenţi cu o capacitate de 250 de locuri. Terenul  de circa 5.000 de metri pătraţi a fost oferit de Primăria Cluj-Napoca şi Consiliul Local. „Cine nu spune, nu primeşte”, declara Victor Ponta în vară cu ocazia unei vizite la Mănăstirea Nicula din Cluj. Mitropolitul Andrei Andreicuţ îi prezentase lucrările la mănăstire şi spusese cu jumătate de gură că încă mai e de lucru. Pentru că a spus, a şi primit. După două săptămâni, Mănăstirea a primit 2 milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară al Guvernului. 

„Ataşamentul faţă de Biserica Ortodoxă” se răsplăteşte

Faptul că distincţia a fost acordată lui Victor Ponta, nu înseamnă că Mitropolia s-a zgârcit cu acordarea acestei Crucii Transilvane. Fostul premier, Emil Boc, a primit-o în iulie 2011, „pentru ataşamentul faţă de biserică“.  "Am acordat domnului prim-ministru Emil Boc distincţia «Crucea Transilvană», cea mai înaltă distincţie a Mitropoliei Clujului, în semn de recunoştinţă pentru ataşamentul faţă de Biserica Ortodoxă Română şi pentru sprijinul oferit Mitropoliei Clujului. Distincţia îi va fi înmânată ulterior, mai repede îi înmânăm «Crucea Transilvană» la Bucureşti, decât la Răchiţele", a spus ISP Andrei, la sărbătoarea „Fiii satului” de la Răchiţele. Fost ministru al economiei, Adriean Videanu, şi deputatul clujean PDL, Petru Călian, au primit şi ei Crucea Transilvana din partea Bisericii Ortodoxe Române, în 30 noiembrie 2010: "pentru contribuţia lor la rectitorirea mănăstirii Nicula”. 

Sorin Apostu, decorat cu Crucea Transilvaniei

Nu au fost uitaţi nici liderii politici locali. Fostul primar interimar al Clujului Radu Moisin a fost distins în iunie 2012, pentru sprijinul acordat misiunii social-pastorale a bisericii –, prefectul Clujului Ioan Vuşcan – noiembrie 2013, distincţia i-a fost acordată în cadrul evenimentelor prilejuite de aniversarea a 80 de ani de la Sfinţirea Catedralei Mitropolitane Ortodoxe din Cluj-Napoca şi sărbătorirea a 525 de ani de la înfiinţarea Mitropoliei din Feleac, ctitorie a lui Ştefan cel Mare şi Sfânt. În octombrie 2009, distincţia a ajuns şi în vitrina primarului de atunci Sorin Apostu, “pentru purtarea de grijă asupra comunităţii ortodoxe în comunitatea clujeană”.  Apostu execută o pedeapsă de 4 ani de închisoare pentru fapte de corupţie. Printre cei decorati cu Crucea Transilvană se mai numără Regele Mihai I, academicianul clujean Ionel Haiduc, fostul preşedinte al Academiei Române, foştii prim-miniştri Mugur Isărescu şi Radu Vasile, rectorii Andrei Marga, Marius Bojiţă, Constantin Ciuce, Vasile Astărăstoae, profesorul Oliviu Pascu, preşedintele Colegiului Medicilor.  Şi oamenii de afaceri au primit disctincţia, printre ei se numără şi Călin Mitică, arestat la docmiciliu pentru dare de mită. 

Catolicii transmit mulţumiri

Liviu Dragnea, vicepremier şi ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a venit pe 22 octombrie, la Cluj-Napoca pentru a primi mulţumiri. PS Florentin Crihălmeanu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, i-a mulţumit reprezentantului Guvernului pentru banii alocaţi zilele trecute, adică un milion de lei, pentru finalizarea unei catedrale în centrul Clujului. Lucrul la Catedrala Martirilor şi Mărturisitorilor Secolului XX din Piaţa Cipariu, în centrul municipiului Cluj-Napoca, a început în 1992 şi va continua cel puţin până în 2015. Episcopia Greco-catolică de Cluj-Gherla a obţinut zilele trecute 1 milion de lei din fondul de rezervă a Guvernului pentru continuare lucrărilor. Liviu Dragnea a fost chemat la Cluj pentru a I se prezenta faza în care se află construcţia.  “Acum am ajuns la înălţimea de  35 de metri şi ne bucurăm că putem prezenta rezultul muncii  celor care ne-au ajutat. Considerăm că e  bine să mulţumim pentru finanţare Guvernului. Mulţumim domnului vicepremier că  şi-a făcut timp să participe la acest eveniment”, a susţinut PS Florentin Crihălmeanu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla.  Dragnea a susţinut: “Am venit astăzi aici pentru a participa ca reprezentant al guvernului la acest eveniment. Am un scop précis de a spune că Guvernul a sprijinit construcţia catedralei şi o va sprijini în continuare. Construcţia se va finaliza când va vrea Dumnezeu. Sprijinim acest proiect la fel cum sprijinim şi alte edificii ale Bisericii ortodoxe. Am venit şi pentru a arăta respectul nostrum pentru Cluj, care e model de ecumenism, o comunitate unde se poate trăi împreună”. 

Citeşte şi

Dragnea a venit la Cluj pentru a primi mulţumiri. Guvernul a alocat 1 milion de lei pentru finalizarea unei catedrale greco-catolice

Mitropolia Moldovei, „miluită” pre-electoral cu 2 milioane de lei din fondul de rezervă al Guvernului

La două săptămâni după vizita la Nicula a premierului Ponta, mănăstirea primeşte două milioane de lei din fondul de rezervă al Guvernului


FOTO Mitropolitul Moldovei îi cere bani lui Dragnea pentru restaurarea unei bijuterii arhitectonice din Botoşani lăsate în paragină

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite