FOTO Mitropolitul Moldovei îi cere bani lui Dragnea pentru restaurarea unei bijuterii arhitectonice din Botoşani lăsate în paragină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Înalte Prea Sfinţitul Teofan s-a întâlnit la Botoşani cu Liviu Dragnea FOTO Cosmin Zamfirache
Înalte Prea Sfinţitul Teofan s-a întâlnit la Botoşani cu Liviu Dragnea FOTO Cosmin Zamfirache

Vicepremierul Liviu Dragnea s-a întâlnit cu Înalt Prea Sfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi al Bucovinei la Botoşani. Mitropolitul a convocat această întâlnire pentru a asigura fonduri pentru reabilitarea unei clădiri monument istoric din municipiul Botoşani. În acest imobil vechi de peste 150 de ani, Înalt Prea Sfinţitul vrea să facă sediu episcopal.

Casa Sofian este o bijuterie arhitectonică de secol XIX din municipiul Botoşani. Este considerată una dintre cele mai frumoase case boiereşti din oraş. Imobilul se află în paragină de peste 60 de ani, casa fiind aproape de prăbuşire. Monumentul istoric se află în proprietatea şi administrarea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. 

Ani de zile au fost aşteptate

fonduri

image

până când în 2007 lucrările au început. Cu numeroase opriri, de un an de zile se lucrează sistematic. O ciupercă infiltrată în lemnărie însă a dat mari bătăi de cap, constructorului. A fost înlăturată toată lemnăria şi refăcută zidăria, fiind necesare fonduri suplimentare. 

Înalt Prea Sfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi al Bucovinei a sosit astăzi la Botoşani şi l-a invitat şi pe vicepremierul Liviu Dragnea la casa Sofian pentru a-i cere sprijin

financiar

image

. Întâlnirea a avut loc chiar în casa transformată în şantier. ”Este o ciupercă care a provocat mari stricăciuni. Este un monument extraordinar şi trebuie refăcut. Este ca în meşterul Manole, tot ce facem ziua, se strică noaptea”, a precizat Înalt PreaSfinţitul Teofan. 

De cealaltă parte Liviu Dragnea a promis că prin Compania Naţională de Investiţii(CNI) va susţine acest proiect. ”Eu cred că de la CNI vom putea asigura fonduri pentru acoperiş şi zidărie ca să nu o atace ciuperca, mai ales dacă tratamentul dă roade. Dacă nu sunt contestaţii în două luni vor începe lucrările”, a precizat Liviu Dragnea. 

În Casa Sofian, după reabilitare, Mitropolia vrea să amenajeze un aşezământ cultural, cu săli de conferinţe, muzee, săli de expoziţii, săli de susţinut cursuri şi seminarii, bibliotecă şi o mică capelă. Totodată dacă se va materializa întemeierea unei episcopii la Botoşani, Casa Sofian va deveni sediu episcopal. Casa Sofian a fost construită la mijlocul secolului al XIX lea de boierul Nicolae Sofian, fost primar al Botoşaniului, om extrem de bogat şi un filantrop renumit. 

A murit fără urmaşi şi prin testament a donat casa Bisericii. A fost de-a lungul timpului aşezământ cultural, orfelinat în perioada comunistă şi apoi lăsată în paragină. Investiţia de reabilitarea totală este de 3 milioane de

euro

image

.

citiţi şi:

FOTO Ruină abonată la banii publici: ferma Model de la Perieţi, o epavă de 1,4 milioane de lei

Cetatea teutonilor de la Feldioara, cea mai veche fortificaţie din Braşov, va reintra în circuitul turistic

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite