„Mâncarea săracului”, la preț de caviar în România. „Chiar ajungem să mâncăm doar gândaci și ierburi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mâncarea ajunge să coste pe zi ce trece tot mai mult în România, dar în cazul anumitor alimente se depășesște orice limită. Așa s-a ajuns ca banalele jumări, odinoară cunoscute și ca „mâncarea săracului”, să coste aproape cât caviarul.

image

România e țara cu cei mai mulți săraci și cu cei mai mulți oameni expuși riscului de sărăcie, conform statisticilor Eurostat, dar și cu a doua cea mai mare inflație din Uniunea Euopeană. Și ultimul raport al Băncii Mondiale arată groaznic pentru România. Aici se precizează că rata sărăciei rămâne în România cea mai ridicată din Uniunea Europeană, iar inegalitatea este foarte mare.

În ce privește inflația galopantă, asta înseamnă că prețurile cresc mai mult și mai repede la noi ca oriunde, uneori sfidând orice reguli. Iar inflația le oferă pretext unor comercianți să scumpească produsele până la cer. 

Un astfel de exemplu este la un târg din Piața Unirii din Cluj, unde jumările, până mai ieri mâncarea săracului, au ajuns să coste aproape 200 de lei la kilogram. Iar prețurile sunt de pe altă planetă.

La minusculul, dar exorbitantul de scump târguleț cu gherete din Piața Unirii am ajuns să o văd și pe asta: un kilogram de jumări (carne de porc cu grăsime, care sunt prăjite până când se rumenesc) la prețul anormal de 190 lei, toba 130 lei și parizerul de casă 90 de lei”, s-a plâns unul dintre clienți, potrivit Știri de Cluj.

Potrivit sursei citate, în magazine jumările se vând de trei sau de patru ori mai ieftin, dar chiar și așa profitul este unul notabil. Pornind de la ideea că un kilogram de slănină cu carne din care se prepară jumările se poate găsi în carmangerii la prețuri cuprinse între 10 și 15 lei, e simplu de intuit cât de generos poate fi profitul comercianților. 

De asemenea, toba este un produs tradițional românesc, care este preparată de obicei dintr-un stomac de porc umplut cu gelatină de porc, urechi de porc, șorici, slănină și organe de porc (inimă, rinichi) la care se adaugă condimente. Și aici prețul de 130 de lei un kilogram este speculă. Consultând prețurile din mediul online, un kilogram de tobă începe de la 35 de lei și ajunge la 44 de lei, adică circa 3-4 lei suta de grame”, mai menționează sursa citată.

„Așa chiar ajungem să mâncăm doar gândaci și ierburi”, a comentat alt client pus pe fugă de prețuri. „E rușinos și simplul fapt că s-au putut gândi să pună asemenea prețuri”, „Să vină să le cumpere IT-iștii cu salarii de mii de euro și care sunt scutiți de taxe și impozite și ăia cu pensii de lux”, „Astea-s făcute din carne de extraterestru” și „E strigător la cer”, sunt doar câteva dintre mesajele celor care au văzut prețurile.  

La fel de scump și în Tulcea

Iar dacă este cunoscut faptul că Cluj-Napoca este cel mai scump oraș al țării și că aici prețurile sunt mari ca oriunde în România, nu același lucru se poate spune despre Tulcea. „Adevărul” a descoperit că și în piața din Tulcea un kilogram de jumări se vinde cu 190 de lei. 

image

„Jumări pe barosăneală... din Piața Civică din Dubai”, e mesajul ironic de pe Facebook pus de un client care și-a însoțit postarea cu o fotografie sugestivă făcută în Piața Civică din Tulcea. Pe ambalaj se vede că 430 de grame de jumări costă 81,70 lei, iar un kilogram este chiar 190 de lei.

„Porc cu apucături de caracatiță”, „Sunt din cămilă?” și „Preț de caviar”, sunt doar câteva dintre mesaje, în timp ce altcineva a povestit cum s-a păcălit cumpărând jumări. „Daaaa, eu am cumpărat....am crezut ca sunt 19 lei . Am citit greșit și când a trebuit sa plătesc mi-a căzut fața”, a scris neinspiratul client.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite