Inventatorul avertizorului de tren aşteaptă constructorii de maşini

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fizicianul clujean Marius Bârlă a inventat stimulatorul antistres Foto: Mihai Bacalu
Fizicianul clujean Marius Bârlă a inventat stimulatorul antistres Foto: Mihai Bacalu

Târgul Internaţional Tehnic s-a încheiat astăzi la Expo Transilvania, cu premierea inventatorilor. Cele mai apreciate realizări sunt şi pe lista cu cele mai mari şanse de finanţare.

Organizatorii salonului de inventică au fost foarte darnici cu premiile. Au acordat un număr de 35 de medalii de aur, iar până la 100 de invenţii, o cincime din participanţi au fost recompensaţi cu diplome.

Unul din cercetătorii clujeni premiaţi este fizicianul clujean Marius Bârlea. Acesta a fost recompensat pentru „Electrospirit”, dispozitivul său stimulator transcranian şi o carte, „Căldura ca medicament“. Este recomandat pentru persoanele surmenate. Relaxează, scade senzaţia de stres, normalizează somnul, scade agitaţia psihică, realizează o concentrare şi memorie mai bună şi creşte gradul de bună dispoziţie. Bârlea a fost solicitat de toţi cei prezenţi să le trimită coordonatele. Fizicianul clujean are mai multe antecedente în acest domeniu, printre care moxatorul fotonic, care stimulează centrii nervoşi. Aviatorul Eduard Pascal, cel care a inventat un aparat de sudură pe bază de apă, ne-a explicat de ce este importantă invenţia clujeanului. „Noi, inventatorii, suntem persoane mai stresate“.

Piuie când se apropie trenul

Ieşeanul Constantin Antohi, preşedintele Societăţii Inventatorilor Români îşi pune mari speranţe în acest târg. Invenţia sa care permite avertizarea şoferilor care se apropie de un pericol iminent, de genul trenurilor, la trecerea de cale ferată, a fost remarcată chair de unul din directorii de la Dacia Piteşti. „Mi-a spus că firma Dacia ar ptuea fi interesată de acest sistem“, ne-a spus fericit Antohi.

Catalizator antirablă

Tot spre industria auto se îndreaptă şi inventatorii ploieşteni Enache Aurel şi Liviu Luca. Ei au realizat un catalizator extern care, montat în interiorul ţevii de eşapament, reduce dioxidul de carbon. Maşinile vechi nu vor mai fi neapărat şi poluatoare, susţine Enache. Ploieştenii au mai fost premiaţi şi pentru realizarea unui reactor pentru creşterea puterii calorice a gazului.

Clujenii au fost bine reprezentaţi în rândul premianţilor, prin profesorii Ioan Pop şi Emil Gherman, reprezentanţii Societăţii Inventatorilor din Transilvania.  A fost bine primit de comisia de jurizare şi autovehiculul electric, realizat de studentul politehnist clujean Ioan Lucian Cosma. Un monospaţiu cu două locuri, alimentat la 220 de volţi, cu o autonomie de deplasare de 150 de km.


Producătorul de produse cosmetice Farmec a primit premiul 1 la creativitate. Mircea Turdean, directorul societăţii ne-a declarat că anual firma reuşeşte să înscrie la Oficiul de Standarde, Invenţii şi Mărci în jur de 60-80 de produse noi.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite