Daniel Dines, fondator UiPath, Doctor Honoris Causa la UBB

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel DInes, fondatorul UiPath. FOTO: Arhivă personală
Daniel DInes, fondatorul UiPath. FOTO: Arhivă personală

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) va conferi titlul de Doctor Honoris Causa (DHC) lui Daniel Dines, unul dintre fondatorii UiPath, o companie globală de software care se ocupă de automatizarea robotică a proceselor/robotizarea proceselor automate.

 UiPath a devenit în anul 2020 un decacorn, termen utilizat în business pentru a se referi mai ales la companii private de tip start-up care ajung să valoreze într-un timp relativ scurt peste 10 miliarde de dolari; folosit în asociere cu unicorn (companie evaluată la cel puţin 1 miliard USD) şi hectocorn (companie evaluată la cel puţin 100 miliarde USD), termenul arată raritatea unor astfel de reuşite în businessul inovativ.

  Propunerea venită din partea Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării (zona ştiinţelor administrative fiind interesată de automatizarea proceselor administrative) şi din partea Facultăţii de Matematică şi Informatică (zona informatică fiind capabilă să ofere expertiză pentru automatizarea robotică a proceselor administrative, existând deja colaborări cu UiPath) a fost acceptată şi validată de Consiliul de Administraţie al UBB şi aprobată apoi de Senatul UBB.

  „Prin această distincţie vrem să facem două lucruri: (1) să recunoaştem merite deosebite şi (2) să dăm un semnal despre ce înseamnă astăzi o universitate modernă. Mai precis spus, conferirea acestui titlu premiază primul decacorn înfiinţat în ţară de antreprenori-inovatori români (care, indiferent de viitor, a marcat deja o premieră şi a pus o bornă în domeniu) şi arată că inovarea şi relaţia antreprenorial-transformativă cu societatea sunt elemente fundamentale ale UBB. Într-adevăr, UBB valorizează toate cele trei misiuni academice: educaţie, cercetare ştiinţifică şi relaţia cu societatea. Cercetarea ştiinţifică este însă înţeleasă în UBB comprehensiv – cercetare-dezvoltare-inovare – şi este pusă în centrul activităţii academice, ceea ce face ca educaţia să fie una activă şi co-creată cu studenţii, iar relaţia cu societatea una antreprenorial-transformativă. Nu în ultimul rând, UBB a fost dacă nu primul, printre primii parteneri academici ai UiPath în ţară, în diverse proiecte care ţin de profilul companiei şi nevoile şi expertiza UBB. Vom organiza festivitatea de conferire a titlului undeva în toamna anului 2021, urmând să anunţăm din timp acest lucru”, declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, adăugând: „de dragul detaliilor, îmi face plăcere să menţionez că ideea mi-a venit după o discuţie despre inovarea europeană - organizată prin GUILD, grupul unora din cele mai importante universităţi europene, unde UBB este membru -, cu comisarul Mariya Gabriel, iar apoi am fost ferm convins văzând cum se raportează la UiPath consilierii europeni în inovare din biroului acesteia; în faza iniţială un rol important l-a avut în debutul discuţiilor şi Direcţia Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor din UBB (prin colegii profesori Dan Lazăr şi Adrian Hudrea)”. 

Cluj-NapocaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite