CLUJ: An de excepţie în Ţara Afinelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Culesul afinelor se dovedeşte anul acesta o afacere profitabilă, după ce producţia de fructe de pădure s-a dublat faţă de 2009. Pentru culegătorii de afine, pădurile pline de fructe sunt mană cerească. Asta pentru că fiecare kilogram pe care ei îl culeg le aduce un ban în buzunar, fie că vând fructele la drumul mare, fie că le duc la centrele de colectare ale Direcţiei Silvice.

Producţia de afine din acest an este una de excepţie. „Norocul nostru că ne-a ocolit grindina, în zonele de munte. În judeţul Cluj s-a făcut o evaluare a cantităţilor de afine care pot fi colectate anul acesta, iar rezultatul a fost că pot fi culese maxim 300 de tone. Până acum au fost strânse 95 de tone”, a declarat Dorin Ciuca, directorul tehnic al Direcţiei Silvice Cluj. El a precizat că producţia de anul acesta este cu 200% mai bună decât cea de anul trecut.

Ploile din vara aceasta au contribuit la creşterea cantităţii şi calităţii afinelor negre. Culegătorii ar urma să primească, în total, 170.000 de lei pentru cantităţile de afine colectate, dacă le predau centrelor Direcţiei Slvice. „Este un venit nesperat pentru localnici, dar nici noi nu ieşim rău. Vom scoate 10-20% profit, după ce vindem marfa atât firmelor din România, cât şi din străinătate. Avem acum contracte cu Germania. Sperăm la un venit de 2-300.000 de euro”, mai spune directorul Dorin Ciucă. Culegătorii, însă, nu au prea mult timp. Ei mai pot culege afinele până la sfârşitul lunii august, după care fructul e deja trecut.

După afine, prin pădure

Forţa de muncă - culegătorii de afine - n-au pace nici duminica. Pentru a face un ban, la Muntele Băişorii ei urcă zilnic pe jos patru kilometri, până la şesul şi luminişurile în care şi-au făcut loc afinele. După ce stau o zi întreagă aplecaţi, la cules de fructe, parcurg cei patru kilometri, la întoarcele, cu câte patru-cinci kilograme de afine în spate. „În fiecare an mergem, eu şi bărbatu’-meu. De ce? Pentru că ne trebuie bani. Oricum, numai două-trei săptămâni mai putem culege, după aia, gata!”, spune Victoria Duma, o femeie de puţin peste 40 de ani, din Muntele Băişorii.

A reuşit să vândă, dintr-un foc, unei doamne de la Cluj 15 kilomgrame de afine, pentru gem. „Am luat şi eu, un kilogram jumate, pentru dulceaţă”, spune o femeie din Iara care s-a oprit din drum să cumpere afine. Victoria preferă să stea la drum, la intersecţia spre Valea Ierii, pentru că ia mai mulţi bani de la trecători, pe kilogram, decât dacă ar preda afinele la un centru de colectare. De la oameni ia şapte-opt lei pe kilogram, pe când la centrul de colectare nu i-ar da mai mult de patru lei, dacă nu sunt alese, şi cinci, dacă sunt alese. În pieţele din Cluj-Napoca un kilogram de afine ajunge la 10 lei, fiindcă se adaugă transportul.

Câştigă cât cheltuie într-o zi

În Băişoara sunt două centre de colectare. Unul este în curtea Sofiei Zaiu, unde culegătorii îşi aduc preţioasa marfă. Femeia le cântăreşte atent, pe un cântar electronic industrial - lăzi sau găleţile de vopsea lavabilă, acum pline cu afine. Îşi notează pe un caiet cantităţile fiecăruia, ca să ştie câţi bani să le dea.

„Eu merg la cules de afine de când am ştiut umbla. Cât fac într-o zi, cheltui a doua zi”, spune, un păic pesimistă Ioana Belea, în vârstă de 24 de ani, din Băişoara. A reuşit să strângă singură cam 10 kilograme, pentru care va lua 40 de lei. Nu le alege, că i-ar lua o zi întreagă. Mai bine merge şi mai culege încă pe atât. Familia Onea e un pic mai norocoasă. A strâns într-o singură zi 30 de kilograme. Asta înseamnă că merge acasă cu 120 de lei.

Culegătorii spun că afinele îi mai scot din criză, de vreme ce la munte nu prea poţi face nici agricultură. „Ne bazăm pe ce ne de Dumnezeu”, spune Sofia Zaiu, în timp ce plăteşte munca oamenilor.



„Este un venit nesperat pentru localnici, dar nici noi nu ieşim rău. Vom scoate 10-20% profit, după ce vindem marfa atât firmelor din România, cât şi din străinătate”

Dorin Ciuca
Direcţia Silvică Cluj

„În fiecare an mergem, eu şi bărbatu’-meu. De ce? Pentru că ne trebuie bani. Oricum, numai două-trei săptămâni mai putem culege, după aia, gata!”

Victoria Duma
culegător


PREŢURI
Centru colectare - 4-5 lei/kg
La drum - 7-8 lei/kg
Piaţă Cluj - 10 lei/kg

Cluj-Napoca

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite