A renunţat la California ca să lupte cu avorturile la Cluj
0Jonathan Hallsted (34 de ani), născut în Los Angeles, şi-a vândut casa din California şi s-a mutat în Ardeal pentru a activa în Fundaţia Clinica Pro Vita. După patru ani de stat în România, americanul se miră cum reuşesc românii să supravieţuiască: „Viaţa în România e mai scumpă ca în SUA”.
Un american tânăr, plin de viaţă, modest, îmbrăcat mereu elegant. Aceasta este o scurtă descriere a lui Jonathan Hallsted. Americanul şi-a luat viaţa în mâini în urmă cu patru ani şi jumătate, alegând să se mute în România. Şi nu de oriunde, ci din Sacramento, California. Împreună cu soţia sa, Rebecca (32 de ani) au vândut casa pe care o deţineau pe coasta vestică a Americii şi au zburat într-o ţară care, ani la rând, s-a aflat pe primul loc în ceea ce priveşte rata avorturilor. „Yes we can” ar putea fi motto-ul californienilor, odată cu decizia de a părăsi Tărâmul Făgăduinţei în schimbul Clujului.
Nu mai foloseşte atât de des limba engleză, deoarece vorbeşte aproape perfect limba română. În SUA a lucrat ani întregi în domeniul consultanţei pentru medici. Soţia sa lucrează, de asemenea, în domeniu, fiind asistent medical. Au trei copii: Sebastian, în vârstă de 2 ani, Sofia, de 5 ani şi Adriana, de 7 ani. În luna octombrie, celor trei li se va mai alătura încă o fetiţă. Locuiesc în Făget, într-o casă cochetă cu grădină. „E frumos, ne place, însă zilele acestea ne-am confruntat cu inundaţiile. Ni s-a umplut subsolul cu apă în urma ploilor”, a afirmat, zâmbind, americanul.
„Nu am făcut nimic nouă luni. Am învăţat româna”
„Vroiam să fac ceva în privinţa numărului mare de avorturi. Nu ştiam ce ţară să aleg, însă am studiat şi am văzut că România a fost ani la rând pe locul I în lume în ceea ce priveşte rata avorturilor. În 2004, World Health Organization a publicat un raport potrivit căruia în România, prima metodă de contracepţie era avortul. Ţara era criticată foarte dur. Se spunea că <<România are cultura avortului>>”, ne-a povestit acesta.
În prezent, Jonathan este preşedintele boardului de conducere al Fundaţiei Clinica Pro Vita, care acţionează la nivelul municipiilor Cluj-Napoca şi Bucureşti prin programe de consiliere pentru femeile însărcinate.
„După ce ne-am mutat în România, am hotărât ca în primele nouă luni să nu facem nimic. Ne-am alocat timpul învăţării limbii române şi am început să legăm relaţii cu alţi oameni”, ne-a povestit Jonathan. Copiii merg la grădiniţă part-time, iau lecţii de balet dar şi de călărie. „În restul timpului noi ne ocupăm de educaţia lor, după modelul american”, a adăugat californianul.
Vrea clinică în stil american la Cluj
Au reuşit să călătorească foarte mult, împreună cu cei mici, atât în România cât şi în Europa. „Faptul că locuim în România e un avantaj pentru noi, ne e deschisă toată Europa. Am fost în Polonia, Bulgaria, Italia, Austria şi Ungaria. În România am călătorit deja foarte mult, însă nu am reuşit să ajungem în Bucovina şi Maramureş, unde îmi doresc să merg foarte mult”, a mai povestit acesta.
Timp de doi ani, americanul a lucrat alături de medicul David Ille, din cadrul aceleiaşi asociaţii, la un proiect care presupune construirea unei maternităţi moderne la Cluj. Cei doi mai trebuie doar să găsească un teren şi finanţare pentru clinica modernă, unde urmează să aibă loc naşteri naturale, chiar şi în apă.
„Nu pot să înţeleg cum trăiesc oamenii în România”
Jonathan Hallsted a comentat şi situaţia actuală a ţării noastre. „Nu pot să înţeleg cum trăiesc oamenii în România, cu salarii mici şi preţuri mari. E mai scump ca în SUA! Aici oamenii trăiesc împreună, îşi pun salariile la un loc şi abia le ajung”, a precizat americanul.
Totuşi, crede acesta, România nu e o ţară săracă, ci una formată din oameni săraci şi oameni foarte bogaţi. Prietenii săi din SUA vin destul de des în Cluj-Napoca. „Mereu se miră de maşinile şi casele românilor. Spun că nu e aşa cum văd la televizor, că România e o ţară săracă, dimpotrivă, sunt şocaţi uneori de câte îşi permit cei de aici”, a spus Jonathan.
Oricâte lucruri negative a observat Jonathan, acesta nu poate să-şi schimbe percepţiile optimiste despre ţara noastră şi despre cultură mai ales. „Românii au au cultură foarte diferită faţă de cea a americanilor. La început sunt mai închişi, dar după ce <<treci de perete>> devin mai deschişi, iar relaţiile de prietenie durează mult mai mult decât la noi. Asta nu face decât să mă bucure”, a adăugat el.
Ce face Jonathan la Fundaţia Clinica Pro Vita
„Ajutăm femeile însărcinate care se află într-o anumită criză: financiară, sentimentală. De exemplu, dacă au probleme în familie ori dacă sunt prea tinere. Încercăm, în primul rând, să le arătăm că avortul nu este soluţia”, a spus americanul. În cadrul asociaţiei, Jonathan derulează programe de consiliere, de informare a adolescenţilor privind relaţiile sexuale, de la bolile cu transmitere sexuală şi până la alcool şi droguri, dar şi servicii de ginecologie şi ecografie, în cadrul asociaţiei lucrând doctori, psihologi sau studenţi la medicină.
„După ce ne-am mutat în România, am hotărât ca în primele nouă luni să nu facem nimic. Ne-am alocat timpul învăţării limbii române”, Jonathan Hallsted