A luat mită 10.000 de euro pentru a cumpăra casă unde a crescut, scuza inspectoarei care a fraudat Bacul la Cluj

0
0

Fostul inspector şcolar Peter Tunde le-a spus procurorilor că a luat mită pentru a cumpăra casa părinţilor. Clujeanca a fost arestată, la începutul lunii septembrie, pentru că  a primit circa 10.000 de euro pentru a „ajuta” mai mulţi elevi să-şi treacă examenul de Bacalaureat.

Peter Tunde, inspectorul şcolar arestat pentru mită, a luat banii pentru a putea cumpăra casa în care a crescut. Femeia se află acum în arest preventiv, după ce a luat aproape 10 mii de euro în schimbul unor note mai mari la Bacalaureat, relatează digi24.ro. Motivul invocat de aceasta nu i-a înduplecat pe judecători care, săptămâna trecută, au decis ca Peter Tunde să rămână în arest preventiv pentru 30 de zile. Anchetatorii au instrumentat şase cazuri în care fostul inspector a primit bani de la părinţii unor tineri, în schimbul unor note de trecere bacalaureat. Procurorii susţin că Peter Tunde ar fi primit, în total, aproape 10.000 de euro.

Sistem bine pus la punct

Tünde Péter, unul dintre cei doi inspectori şcolari adjuncţi din judeţul Cluj, a fost arestată preventiv, pe 2 septembrie, pentru 30 de zile. Este acuzată că a luat 9.600 de euro mită ca să-şi folosească influenţa asupra unor profesori din comisiile de Bacalaureat din această toamnă ca aceştia să dea note de promovare la cinci candidaţi. Fostul inspector şcolar general adjunct al judeţului Cluj, Peter Tunde Ilona Csilla, avea un sistem bine pus la punct de fraudare a examenului. „Pentru a înlesni promovarea examenelor prin fraudă, s-a arătat că inculpata Peter Tunde Ilona Csilla a instruit aparţinătorii elevilor candidaţi ce s-au prezentat la examenele scrise de bacalaureat să fie inserate în lucrări anumite „parole” de recunoaştere a acestora notate pe pagina 3 a fiecărei lucrări scrise, iar la ieşirea din examen să-i fie comunicate, prin sms, numărul de pagini de la fiecare testare. Scopul acestor parole era de a facilita identificarea lucrărilor anterior corectării tocmai pentru a putea fi corectate prin evaluarea superioară a conţinutului, anterior desigilării colţului secretizat şi prin acest fel să se realizeze promovarea examenelor“, arată procurorii DNA Cluj, în încheierea penală.

Trafic de influenţă

Peter Tunde Ilona Csilla e acuzată de săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă comisă în formă continuată. Ea a cerut şi a primit, în perioada iunie-septembrie 2014, la ambele sesiuni ale examenului de Bacalaureat, suma de 9.600 euro. Pentru aceşti bani şi-a folosit influenţa de care se bucură la profesori-membri în comisiile de evaluare de la examenele de bacalaureat din sesiunile de vară şi toamnă 2014 şi a obţinut promovarea unor candidaţi. Cei aproape 10.000 de euro i-a primit de la aparţinătorii elevilor.  „Acest gen de înţelegeri le-ar fi stabilit inculpata Peter Tunde Ilona Csilla cu suspecţii ...(ce a intervenit pentru fraudarea examenelor susţinute fiul acesteia, numitul ...şi de către candidatul ...) de la care a pretins şi primit suma de 3400 euro, ... (ce a intermediat cumpărarea influenţei de către suspectul ... pentru fiul acestuia, candidatul ...) de la care a pretins şi primit suma de 1700 euro, ...(ce a intervenit pentru fraudarea examenelor  pentru fiica sa, candidata ...) de la care a pretins şi primit suma de 2200 euro, ... (ce a intervenit pentru fraudarea examenelor în favoarea fiul său, ...) de la care a pretins şi primit suma de 1700 euro, ...(ce a intervenit pentru fraudarea examenelor în favoarea fiicei sale ...) de la care a pretins şi primit suma de 600 euro“, mai susţin anchetatorii.

Citeşte şi

UPDATE Inspectorul şcolar general adjunct de la ISJ Cluj, arestat preventiv pentru 30 de zile. Tünde Péter a luat mită aproape 10.000 de euro

UPDATE Mită la BAC-ul de toamnă. Inspectorul şcolar general adjunct Tünde Péter, reţinut de DNA Cluj pentru trafic de influenţă în formă continuată

Bac 2014 Cluj: 26,01 % rata de promovabilitate la sesiunea de toamnă

Cluj-Napoca


Ultimele știri
Cele mai citite