Testarea rapidă antigen la Călăraşi, realizată în 55 de cabinete ale medicilor de familie

0
0
Testarea rapidă antigen pentru depistarea SARS CoV-2, realizată şi în cabinetele medicilor de familie FOTO Facebook/FSLI
Testarea rapidă antigen pentru depistarea SARS CoV-2, realizată şi în cabinetele medicilor de familie FOTO Facebook/FSLI

Testarea rapidă antigen din proba nazo-faringiană în vederea depistării infecţiei cu SARS-CoV-2 se poate face în cabinetele a 55 de medici de familie din judeţul Călăraşi, până la data de 31 martie 2022.

Conform Casei de Asigurări de Sănătate Călăraşi, pentru această nouă activitate medicii de familie achiziţionează numai testele rapide antigen din proba nazo-faringiană în vederea depistării infecţiei cu SARS-CoV-2, care sunt cuprinse în lista aprobată de Comisia Europeană, afişată pe site-ul Ministerului Sănătăţii, şi păstrează documentele care dovedesc achiziţionarea acestora, în vederea verificării de către structurile de control.  

Pentru activitatea de testare realizată, tariful este de 50 lei/persoană şi cuprinde contravaloarea testului, manopera, materialele şi echipamentele de protecţie necesare testării şi se decontează de la data încheierii contractului cu casa de asigurări de sănătate. Medicul de familie nu percepe sume suplimentare de la persoanele pentru care acordă serviciul de testare. 

Activitatea de testare se realizează în cadrul programului de activitate prevăzut în contractul încheiat de medicii de familie pentru acordarea de servicii medicale în asistenţa medicală primară, în afara acestuia sau în cadrul programului de activitate din centrele de permanenţă.  

Cine este eligibil

De testarea în vederea depistării infecţiei cu SARS-CoV-2 beneficiază toate persoanele înscrise pe lista proprie a medicului de familie, eligibile la testare, precum şi persoanele eligibile la testare care nu au un medic de familie sau care sunt înscrise pe lista altui medic de familie, la un interval de cel puţin 48 de ore între două testări succesive. Testarea se efectuează indiferent de statutul de asigurat al persoanei, fără a fi necesară utilizarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate sau a documentelor înlocuitoare ale acestuia.  

Persoanele eligibile pentru testare sunt persoanele suspecte de infectare cu virusul SARS-CoV-2 care se încadrează în metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19), elaborată de Institutul Naţional de Sănătate Publică, care se publică la adresa www.insp.gov.ro şi se actualizează periodic.

Contracte valabile până la 31 martie 2022

Pentru realizarea activităţii de testare cu teste rapide antigen din proba nazo-faringiană în vederea depistării infecţiei cu SARS-CoV-2 Casa de Asigurări de Sănătate Călăraşi are contracte cu 55 de furnizori de servicii medicale de medicină primară – medici de familie pentru perioada 01.01.2022 – 31.03.2022.

"La nivelul judeţului Călăraşi mai mult de 50% din totalul cabinetelor medicilor de familie au participat, participă şi vor participa atât la activitatea de vaccinare împotriva SARS-Cov-2 cât şi la activitatea de testare. Dintre furnizorii care acordă servicii de testare cu teste rapide antigen, în mediul urban sunt 33%, iar în mediul rural sunt 67%. Toate localităţile urbane sunt acoperite de medici de familie care realizează activitatea de testare. Dintre cele 50 de localităţi rurale ale judeţului, 32 de localităţi reprezentând 64%, sunt acoperite în ceea ce priveşte activitatea de testare prin intermediul medicilor de familie", a precizat dr. Silviu Drăgan, director general al Casei de Asigurări de Sănătate din Călăraşi.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Ce ştim despre noua variantă Omicron a coronavirusului şi cât de mult ar trebui să ne îngrijoreze

Avertismentul unui medic infecţionist: Varianta Omicron are 50 de mutaţii şi se răspândeşte cu rapiditate

Călăraşi


Ultimele știri
Cele mai citite