Secretul unui preparat gustos: cum faci cea mai bună ciorbă de cartofi, ingrediente secrete şi cât se ţine pe foc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Elixir, balsam sau poţiune magică”, aşa scria Radu Anton Roman, regretatul gastronom, despre ciorba de cartofi, care e musai să fie servită cu ardei iute şi smântână. Reţeta deliciosului preparat o găsim în cartea sa, „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Ingrediente:

1 kg de cartofi 

500 g ceafă afumată de porc

1 ceapă mare

400 g zarzavat (morcov, păstârnac, ţelină)

500 g roşii

tarhon, leuştean

1 ou

100 ml bulion gros de roşii

100 ml smântână

1 lingura de zahăr

10 boabe de piper

100 ml oţet (sau 1 l borş)

10 g boia

Mod prepare:

•    Se taie ceafa în îmbucături mici, ceapa, zarzavatul şi roşiile în cubuleţe

•    Se pun toate la fiert în 3 l apă rece cu boia, piper şi oţet

•    Se taie cartofii curăţaţi în îmbucături mici

•    Se toacă tarhonul şi leuşteanul

•    După 30 minute de fiert se adaugă şi cartofii

•    Se bate smântâna cu ou, zahăr, bulion de roşii şi cu un pic de zeamă de ciorbă

•    După încă 20 minute de fiert se drege ciorba, se adaugă verdeaţă, se lasă să dea în câteva clocote.

Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Dacă apreciezi acest articol, te aşteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite