Psihiatru, despre Putin: „Monstrul şi-a dezlănţuit furia. Nici URSS-ul lui Stalin nu a îndrăznit aşa ceva”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rusia a invadat Ucraina FOTO Shutterstock
Rusia a invadat Ucraina FOTO Shutterstock

„Decizia din această noapte a lui Vladimir Putin nu vine ca o supriză, fiind primul atac din istoria Rusiei de o asemenea magnitudine şi cu o asemenea ambiţie. Nici Stalin nu a îndrăznit o aşa operaţiune”, spune unul dintre cei mai cunoscuţi psihiatri din România.

Gabriel Diaconu, medic psihiatru, a scris pe pagina sa de socializare că decizia decizia din această noapte a lui Vladimir Putin nu vine ca o surpriză, avertizând asupra pericolului unei război mondial:

„Monstrul şi-a dezlănţuit furia. Invazia unei ţări vecine, paşnice, folosind doctrina şoc şi groază este doar începutul unei serii de operaţiuni care ar trebui să-i aducă Rusiei un avantaj strategic, dar nu neapărat viziunea unui sfârşit profitabil. Uite care e problema, şi e o problemă foarte serioasă.

Atâta vreme cât ostilităţile se desfăşoară între Rusia şi Ucraina, fie şi efortul de război al Ucrainei sprijinit de UE, NATO, US, este un conflict limitat. 

De la momentul la care un obiectiv militar NATO este atins de aviaţia rusă, sau o operaţiune de sabotaj în adâncime atinge o structură înafara graniţelor Ucrainei, devine un război continental. Iar de la război continental, dacă şi China decide să rezolve problema Taiwan-ului, care la rândul său stă pe un butoi de pulbere, devine un război mondial", spune psihiatrul.

Ucraina lui Zelensky nu este Irakul lui Saddam Hussein 

Medicul aduce în discuţie conflictul din Golf, când Statele Unite au rezolvat rapid rapid răspunsul anti-aerian al armatei irakiene a lui Saddam Hussein:

„Ideea operaţiunilor chirurgicale în războaiele de anvergură a fost mereu pe placul generalilor, îndeosebi când vine vorba de arme de precizie sau puncte de cauter pe o hartă a războiului.  Fereastra de oportunitate este de 72 de ore, timp în care - ipotetic - agresorul poate neutraliza răspunsul militar al celui agresat.  Spre exemplu Statele Unite, în primul dar şi al doilea război din Golf, au rezolvat rapid răspunsul anti-aerian al armatei irakiene a lui Saddam Hussein, respectiv i-au ţintuit avioanele la sol.

Ucraina lui Zelensky nu este Irakul lui Saddam Hussein, nici ca forţă militară, nici ca relief, geografie. 

Iar Rusia, la acest moment, nu conduce un efort similar, chiar dacă există paralele. 

În fapt, cunoscătorii de istorie vor observa că, cel mai probabil, acesta este primul atac din istoria modernă a Rusiei de o asemenea magnitudine, şi cu asemenea ambiţie. Nici în al doilea război mondial URSS-ul lui Stalin nu a îndrăznit, la scală, o asemenea operaţiune.  Câtă vreme infrastructura militară a Ucrainei rezistă, câtă vreme lanţul lor de comandă rămâne viabil, orice scenariu este pe masă" , scrie medicul.

România nu este în stare de război. Nu încă. 

În finalul mesajului, Gabriel Diaconu aduce în discuţie şi situaţia României care nu se află în stare de război, dar care trebuie să dea dovad de solidaritate cu Ucraina:

„România nu este în stare de război. Nu încă.  Dar solidaritatea României cu Ucraina trebuie să fie rezolută, la fel cum - la acest moment - fiecare român trebuie să devină pregătit pentru o perioadă de restrişte.  Nu ştim cum vor evolua lucrurile. Ce ştim este că prezenţa rusă pe teritoriul României, lăsată ne-verificată, afectează siguranţa românilor, cu atât mai mult cu cât avem infrastructură militară critică pe teritoriul ţării. Şi e bine că o avem". 

Gabriel Diaconu este medic specialist psihiatru în Centrul MindCare. Oferă consultaţii de psihiatrie, în managementul tulburărilor de personalitate de clasa B (borderline, narcisică), tulburarea acută şi cronică de stres posttraumatic, tulburări psihiatrice asociate bolilor neurologie cronice dizabilitante (boala Parkinson, scleroză multiplă, alte boli demielinizante). Este medic specialist psihiatru, cu supraspecializare în suicidologie şi psihotraumatologie, intervenţie de criză şi gestionarea conflictelor interetnice.

 Vă recomandăm să citiţi şi:

LIVE TEXT | Rusia a început războiul în Ucraina. Armata rusă anunţă că a „scos din serviciu” baze aeriene. Putin: Răspunderea pentru vărsarea de sânge, pe conştiinţa regimului ucrainean

Până unde poate merge Rusia cu Ucraina. Expert: „Discursul lui Putin e patologic”

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite