Locul unde regretatul Toma Caragiu găsea refugiu. Marele actor, fascinat de partidele de pescuit la Păcuiul lui Soare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Toma Caragiu, într-o secvenţă din celebrul film "Operaţiunea monstrul" Foto:Adevărul
Toma Caragiu, într-o secvenţă din celebrul film "Operaţiunea monstrul" Foto:Adevărul

Călăraşiul, situat pe malul braţului Borcea, a fost în anii 70 locul preferat de regretatul Toma Caragiu. Actorul avea o slăbiciune pentru acest colţ de ţară. Bun prieten cu Petre Diaconu, un celebru arheolog român, Caragiu aproape că nu lipsea din niciun weekeend la malul Dunării.

Îi plăcea foarte mult să pescuiască la Păcuiul lui Soare, o zonă mirifică, îşi amintesc cei care l-au cunoscut pe marele actor. Petre Diaconu (1924- 2007), amicul său, este o legendă vie pentru arheologi, un savant pentru lumea ştiinţifică, un om cu o mare cultura pentru lumea artiştilor pe care i-a cunoscut şi apreciat, un ortodox în care smerenia se împletea cu demnitatea. A lucrat la Institutul de Arheologie din Bucureşti din 1951 până în 1991, când s-a pensionat. A fost pe 19 şantiere arheologice de-a lungul întregii ţări. A prins perioada marilor construcţii şi sistematizări în agricultură în care se stătea câte şase luni şi mai bine pe santier. cel mai aproape de suflet i-a fost însă Păcuiul lui Soare.

Insula Păcuiul lui Soare

În memoriile lui Niculae Conovici, plecat nedrept de repede dintre noi: “Păcuiul lui Soare nu se poate descrie: Păcuiul de cer senin, Păcuiul de ploaie, Păcuiul de la răsăritul soarelui, de la asfinţit etc. Apoi Derventul, tabara noastră de vizavi, casele, barăcile şi bordeiele sale, ţânţarii cei mari şi soarecii din locuinţele noastre. Stăpânul acestor locuri era Petre Diaconu....

Păcuiul lui Soare

Pe santier însă era o adevărată şcoală, prin care au trecut mulţi arheologi de renume din ziua de azi. Se învăţa arheologie, dar şi poezie, literatura, artă, pentru că aici îşi găseau loc de refugiu sau odihnă scriitori, actori, pictori, ziarişti etc.

Cel mai frumos loc

Ruinele cetăţii au devenit atracţiile judeţului Călăraşi în urmă cu mulţi ani şi se numără printre cele mai bune locuri de pescuit pe Dunăre. E un loc rupt de civilizaţie. Ca să ajungi acolo trebuie să pleci dis-de-dimineaţă din Călăraşi spre Ostrov, în apropiere de Silistra, la graniţa cu Bulgaria.

image

Până la Păcuiul lui Soare faci mai bine de o oră. Înainte de a ajunge aici, în apropierea localităţii Ostrov, găseşti mănăstirea Dervent. Un drum de ţară, care porneşte din spatele lăcaşului de cult, te duce direct către Dunăre. Acolo găseşti mereu barcagii dispuşi să te ducă pe insulă. Drumul nu durează mai mult de cinci minute, iar peisajul e splendid. O altă variant o reprezintă închirierea unei bărci. De la Complexul Albatros Podul 4, amplasat pe DN3, la aproximativ 4 kilometri de municipiul Călăraşi, puteţi plăti pentru o ambarcaţiune 500 de lei pe zi.  

Al doilea sit ca mărime din ţară

Deşi peisajul este fascinant, cu o biodiversitate excepţională şi un patrimoniu cultural deosebit, Dunărea nu iartă nimic. Conform arheologilor, acesta este al doilea sit ca mărime şi potenţialul arheologic din ţară. Acest loc reprezintă, după Ulpia Traiana Sarmisegetuza, cel mai important aşezământ din secolul IX, ca mărime şi importanţă arheologică.

 
Arheologii consideră că reconstituirea unei părţi din cetate necesită o muncă titanică, iar sumele ce ar trebui alocate ar bloca celelalte şantiere arheologice din ţară pentru cel puţin trei ani.

"Haiducii lui Şaptecai", filmat în Bărăgan

image

Aici, în împrejurimile Călăraşiului, la baltă, au fost realizate şi câteva cadre din producţia regizată de Dinu Cocea „Haiducii lui Şaptecai. Filmul Haiducii lui Şaptecai din 1971, regizat de Dinu Cocea, după un scenariu de Eugen Barbu şi Mihai Opriş. El este cel de-al patrulea film din seria Haiducii. Rolurile principale sunt interpretate de Florin Piersic, Marga Barbu, Toma Caragiu, Constantin Codrescu, Aimee Iacobescu, Mihai Mereuţă şi Colea Răutu.
 

Un profesionist pe scenă, cu un destin tragic

Toma Caragiu (n. 21 august 1925, Argos Orestiko, Grecia - d. 4 martie 1977, Bucureşti) a fost unul dintre cei mai mari actori români cu activitate bogată în teatru, TV şi film. A interpretat cu precădere roluri de comedie, dar a jucat şi în drame, unul dintre filmele sale de referinţă fiind Actorul şi sălbaticii (1975).

Actorul a sfârşit fulgerător în seara fatidică de 4 martie 1977. Artistul îl avea în vizită pe prietenul său, regizorul de film şi TV, Alexandru Bocăneţ, venit să sărbătorească finalizarea filmului său “Gloria nu cântă”, în care maestrul juca rolul principal. Imobilul în care locuia (blocul Continental) a fost distrus de cutremur până la etajul III (Toma Caragiu locuia la etajul II), dar cei doi au fost surprinşi încercând să fugă pe scări şi prinşi între dărâmături.

Vă recomandăm şi:

Teatrul Toma Caragiu din Ploieşti se pregăteşte de deschiderea stagiunii 2014-2015. Premiere pentru spectatori

Actori, cântăreţi şi artişti renumiţi, absolvenţi la U.A.T. Târgu-Mureş

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite