FOTO Cel mai greu an pentru albine. În Bărăgan, mierea a fost înjumătăţită de ploi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandrina Truşcă,  pasionată de albinărit de câteva decenii Foto:Facebook
Alexandrina Truşcă,  pasionată de albinărit de câteva decenii Foto:Facebook

Vremea rea a dat peste cap şi planurile apicultorilor din Bărăgan. Producţia de miere s-a înjumătăţit văzând cu ochii. Crescătorii de albine cu zeci de ani de experienţă în domeniu spun că an mai greu ca 2014 nu au avut de când se ştiu.


Ploile zilnice au creat haos şi în ordinea exemplară a albinelor. Alexandrina Truşcă este pasionată de albinărit de 30 de ani. Are în proprietate 80 de stupi în satul Negoieşti, din judeţul Călăraşi, pe care îi îngrijeşte ca pe propriii copii. “Pasiunea şi dragostea faţă de albine ne ajută întotdeauna s-o luăm de la capăt. Doar cine iubeşte natura şi aerul liber ştie că am dreptate. Nimic nu se compara cu zumzetul unui roi de albine sau cu o plimbare prin stupina ta. Stupi care pulsează de viaţă, albine care se întorc cu desagii plini de polen şi miere, matci care perpetuează viaţa, trântori în permanentă căutare a dragostei. Ce poate fi mai înălţător? Ce altă îndeletnicire mai poate crea atâta mulţumire de sine?”, spune femeia. Cu toate acestea, probleme se ivesc la tot pasul.

Florile s-au scuturat repede

Chiar dacă în judeţul Călăraşi nu au fost inundatii, din cauza ploilor care n-au mai contenit, albinele au fost primele afectate. Alexandrina Truşcă spune că s-au produs roiri timpurii încă de la rapiţă, din luna aprilie, ceea ce i-a forţat pe apicultori să facă roi artificiali pentru a pleca albinele. “Şi cum o problemă nu vine niciodată singură, la vremea salcâmilor în floare, nu am avut populaţie suficientă la cules. Salcâmul a durat foarte puţin, circa o săptămână şi pentru că a plouat în fiecare zi, a putrezit şi s-a scuturat floarea foarte repede”, povesteşte apicultorul.

calarais sanda

Fagure cu miere Foto:Facebook

Capriciile vremii s-au reflectat direct în recolta de miere. Dacă în alţi ani, cele 100 de familii de albine ale Alexandrinei Truşcă produceau aproximativ 3 tone de miere, în 2014 aceasta s-a înjumătăţit. “Din lipsă de timp eu nu am plecat în pastoral cu stupii(n.r: sistem care se practică atât în ţările U.E cât şi in America. Albinele sunt deplasate în pastoral cu camioane sau tractoare, urmând ca în pauzele dintre "expediţii" să fie cantonate pe 2-3 vetre), dar în alţi ani făceam producţie bună şi pe stationar, locuind într-un mare bazin melifer. De la o recoltă de aproximativ 3 tone de miere la 100 de familii de albine, anul acesta producţia a fost pe jumătate şi mă consider o norocoasă! Într-adevăr, alţi apicultori se plâng că n-au văzut un strop de miere anul acesta!”, spune Alexandrina Truşcă.

20 de lei pentru un kilogram

Pentru că nu a avut cheltuieli cu plecarea în pastoral, preţul la miere a rămas neschimbat: 20 lei/kg. Marfa este valorificată pe piaţa liberă sau de acasă tot anul, în special de toamna până primăvara.

image

O parte din producţia de miere 2014 Foto:Facebook

La Negoieşti, la familia Truşcă, există şi acum miere pe stoc din anii precedenţi, suficientă pentru a asigura fluxul pe piaţă tot anul care urmează.

Culturile modificate genetic, inamicul din umbră

Dar nu ploile sunt cel mai de temut inamic al albinelor. Cultivarea pe scară largă a florii-soarelui modificată genetic reprezintă o mare problemă. De aici albinele nu pot recolta miere aproape deloc. “Ar fi necesar un proiect de lege care să reglementeze sau să limiteze cultivarea pe suprafeţe mari a cerealelor modificate genetic care afectează producţia de miere şi dezvoltarea apiculturii în ţara noastră. Bărăganul ne oferea tone de miere vara la floarea-soarelui şi chiar dacă rapiţa sau salcamul erau afectate, se echilibra  balanţa la culesul de miere polifloră”, e de părere Alexandrina Truşcă.

Fondurile europene, aliat de nădejde

Cu toate acestea, după 30 de ani de muncă alături de albine, femeia spune că apicultura va fi mereu profitabilă, în condiţiile în care se accesează fonduri europene nerambursabile.

calarasi sanda

La muncă, printre albine Foto:Facebook

“Eu sunt în anul 4 de implementare cu un proiect PNDR pe axa 1.4.1. şi recunosc ca m-a ajutat foarte mult, în special la achiziţionarea de utilaje apicole care altfel ar fi fost mai greu accesibile. Indiferent de obstacole, la noi, apicultorii, pasiunea şi dragostea faţă de albine ne fac să mergem mai departe. Dacă ne rămân nucleele în caz de calamităţi o luăm mereu de la început!”, a adăugat apicultorul din Bărăgan.
 

Vă recomandăm şi:

Atacul şoarecilor răpune agricultura din Bărăgan

Ploile înjumătăţesc recolta. Producţia din acest an, cu 500 de kg/ha mai mică decât în 2013

Se anunţă recolte-record. An agricol perfect pentru fermierii din Bărăgan

Lipsa de umiditate din sol, inamicul nr.1 al culturilor agricole

Toamnă fără precedent în Bărăgan. S-a semănat grâul direct pe mirişte

Se dă startul campaniei agricole de primăvară. În Bărăgan, porumbul este la putere

Guvernul susţine revenirea la cota de 8% TVA în agricultură

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite