Cea mai hrănitoare mâncare. Ce pui în ciorba de salată verde ca să iasă gustoasă. Cât timp se fierbe şi când adaugi omleta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciorba de salată verde, un preparat ieftin şi sănătos FOTO Adevărul
Ciorba de salată verde, un preparat ieftin şi sănătos FOTO Adevărul

Unul dintre cele mai gustoase şi hrănitoare preparate gătite în România este ciorba de salată verde. Ieftină şi uşor de gătit, delicioasa mâncare se drege cu lapte prins. Reţeta o regăsim la Radu Anton Roman, regretatul gastronom, în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

„Ciorba de salată verde, prin reţeta ei braşoveană, este una din acele numeroase mâncăruri româneşti vechi (...) Îi spui ciorbă cât vrei, şi ciorbă este, din moment ce o mănânci cu lingura, dar e atât de groasă şi de consistentă încât, dac-o scapi pe jos, spargi pavajul. Un lucru e sigur, alături de ciorba de fasole boabe, ciorba de fasole verde sau ciorba de cartofi cu afumătură (şi mai sunt!), ciorba de salată verde din ţările muntoase ale Bârsei, Făgăraşului, Amlaşului, Haţegului este una din cele mai gustoase, mai hrănitoare şi mai originale bucate ce se pot gusta în România”, nota regretatul gastronom.

Ingrediente:

5-6 salate verzi potrivite

0,5 l zer de la brânză de vaci

200 ml lapte prins

4 ouă

100 g slănină afumată

100 ml smântână

100 g cârnat afumat

1 căpăţână mică de usturoi

1 ceapă mică şi 1 mare

1 morcov

1 linguriţă de boia

verdeată: mărar, leuştean, pătrunjel

2 linguri de untdelemn

25 g făină

sare

Mod preparare:

• Se spală bine salata, se taie marunt „peştişori“

• Se taie cârnatul cât mai mărunt

• Se rade ceapa mare şi morcovul

• Se pun toate la fiert pe foc mic în 2 l apă clocotită

• Se rade şi ceapa mică

• Se rumeneşte făina într-o cratiţă, la foc mic, amestecând mereu

• Se ia de pe foc, se amestecă bine cu untdelemnul şi ceapa mică rasa, până devine un sos subţire

• Se taie slănina feliuţe mici şi subţiri

• Se pune la prăjit într-o tigăiţă

• Când s-a rumenit peste tot se scoate într-o farfurioară

• Se bat 3 ouă

• Se pun la prăjit în grăsimea lăsată de slănină - omleta trebuie rumenită bine pe ambele părţi

• Se taie omleta, întâi feliuţe şi apoi pătrăţele

• Se pisează usturoiul, se freacă cu paprica

• Dacă a fiert ciorba 45 minute se pun şi făina cu ceapă şi untdelemnul, şi slănina prăjită, şi omleta, şi paprica cu usturoi, amestecând de câteva ori, până se omogenizează

• Ciorba mai fierbe un sfert de oră, timp în care se bate oul cu smântână, laptele acru şi zerul

• Se toacă verdeaţa

• Se drege ciorba laptele prins, lăsând-o încă un pic pe foc, să nu se răcească - amestecând leneş - dar nici să clocotească iar nu-i bine

• Se ia de pe foc la primul semn de fierbere, se adaugă verdeaţa, se potriveşte de sare.

Gazetarul pasionat de bucătărie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite