Urși văzuți pe ulițe din Lopătari și Odăile. Populația, ținută în case prin mesaje RO-Alert

0
0

Mai multe apeluri la 112 au anunţat prezenţa unor urşi în localităţile Odăile şi Lopătari, din județul Buzău. Populaţia din cele două zone a fost avertizată prin mesaje RO-Alert.

Prefectura cere împușcarea urșilor periculoși. SURSA Arhivă
Prefectura cere împușcarea urșilor periculoși. SURSA Arhivă

Un apel la 112 anunţa, în jurul orei 20.00, prezenţa unui urs în satul Vârteju, comuna Lopătari. Sătenii au fost avertizați prin mesaj RO-Alert, iar în zonă a fost trimis un echipaj de jandarmi.

Mai târziu, în jurul orei 20.30, alte apeluri la 112 au anunţat prezenţa unui urs în comuna Odăile. Potrivit localnicilor, animalul sălbatic ar fi intrat prin curţile şi grădinile oamenilor, provocând stricăciuni.

Şi în acest caz, populația a fost informată prin mesaj RO-Alert, iar în zonă s-a deplasat un echipaj de jandarmi.

„În legătură cu prezenţa urşilor la Odăile, fac precizarea că întrucât Primăria Odăile nu a încheiat contract cu gestionarul fondului de vânătoare, în speţă cu AJVPS, este imposibilă acţiunea de împuşcare a ursului. Singura acţiune la care se poate recurge, din punct de vedere legal, este alungarea animalului”, a transmis prefectul judeţului Buzău, Daniel Marian Ţiclea.

Prefectura Buzău a transmis de două ori adrese către primării, prin care le-a atras atenţia asupra pericolului creat de urşii din zonă și le-a explicat necesitatea de a încheia contracte cu gestionarii fondurilor de vânătoare.

„Fără aceste contracte nu se poate acţiona prin împuşcare, pe OUG 81”, a mai declarat prefectul Daniel Marian Ţiclea.

În județul Buzău, în ultimele săptămâni au avut loc trei atacuri ale urşilor asupra oamenilor, ultima victimă fiind în stare critică, internată la un spital din Braşov.

În timp ce mergea pe o uliță din satul Nemertea, bărbatul a fost surprins de animalul sălbatic ce tocmai coborâse din pădure. Atacul ursului a fost unul rapid și foarte violent. Victima a suferit răni grave la mâini și la picioare, pierzând o cantitate mare de sânge.

Bărbatul a fost atacat și rănit de urs în timp ce se întorcea de la o altă casă pe care acesta o deține in zonă. Animalul a fost alungat de câțiva săteni care treceau întâmplător pe acolo cu mașina.

Aceștia au alungat ursul, au sunat la 112, după care au preluat victima în autoturismul propriu, ca să o ducă spre echipajul de la Ambulanță. Având în vedere starea gravă a victimei, echipajul de pe ambulanță a decis, imediat după preluare, să o transporte la Spitalul Județean Brașov.

Mai multe - Buzău

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite