Trecerea Pădurii Crâng în domeniul public al municipiului Buzău, aprobată de Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa I. Bunilă
Sursa I. Bunilă

Marţi, au fost puse la punct ultimele detalii ale documentaţiei, astfel încât hotărârea să poate fi pusă în discuţie, miercuri, de membrii Cabinetului Ciucă. Transmiterea cu titlu gratuit a suprafeţei de 177,789 hectare este însoţită de o serie de obligaţii pe care Primăria Buzău şi Consiliul Local Municipal şi le asumă.

Hotărârea prevede ca Primăria Buzău să încheie un contract cu un ocol silvic pentru administrarea suprafeţei. 

Cele mai multe obligaţii stipulate în hotărâre se referă la regimul silvic pe care îl are suprafaţa, iar prevederile sunt stipulate în Codul Silvic. 

Ulterior, municipalitatea trebuie să treacă suprafaţa în patrimoniul public al municipiului fără să aibă dreptul de a o muta în domeniul privat al municipiului.

Autorităţile locale trebuie să evidenţieze preluarea suprafeţei respective în patrimoniul public al Municipiului Buzău, să asigure elaborarea studiului de fundamentare pentru suprafaţa de fond forestier încadrată în categoria

funcţională 1.4.b. - păduri constituite în zone verzi în jurul localităţilor incluse în intravilan, care a făcut

obiectul transmiterii şi să-l depună în vederea avizării la comisia tehnică de avizare pentru silvicultură, în

termen de 2 ani de la data aprobării transmiterii.

După aprobarea transmiterii, este interzisă trecerea terenurilor prevăzute la art. 1 alin.(1), din proprietatea publică în proprietatea privată a municipiului Buzău, prin hotărâre a consiliului local.

Suprafaţa de fond forestier asupra căreia nu sunt executate amenajările prevăzute de studiul de specialitate în termen de 5 ani de la data avizării revine în domeniul public al statului şi în administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva.

Garda forestieră Focşani are responsabilitatea de a monitoriza respectarea angajamentelor care se vor face pe bază de protocol încheiat între Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva şi Municipiului Buzău, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, cu respectarea reglementărilor în vigoare.

După intrarea în vigoare a prezentei hotărâri, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, împreună

cu Ministerul Finanţelor vor opera în mod corespunzător datele din inventarul centralizat al bunurilor din

domeniul public al statului.

După preluarea pădurii de la Romsilva, autorităţile locale vor trece la etapa atragerii de fonduri europene pentru regenerarea fondului forestier şi transformarea lui, potrivit intenţiei edilului-şef al Buzăului, în cea mai mare pădure parc din Europa. 

Primarul Constantin Toma spune că, după împădurirea unei suprafeţe de circa zece hectare, pădurea parc din Buzău se va extinde suficient cât să o depăşească pe cea din Berlin, care este cea mai întinsă din Uniunea Europeană.

”Pentru proiectarea viitorului parc, încercăm să mergem la nivel internaţional, pentru că nu ştiu dacă în România sunt astfel de firme. În paralel, vom merge şi pe obţinerea finanţării europene. Deci, sperăm ca până în 2023 să semnăm contractul şi, în cel mult trei ani, să-l executăm. Oricum, până începe proiectul, vom căuta resurse să începem cumva să îndepărtăm arborii uscaţi”, spune primarul Buzăului.

Autorităţile locale vor înlocui arborii uscaţi din cauza ciupercii asiatice şi extraşi din pădure, apoi vor extinde aleile şi amenajările urbanistice până spre extremităţile pădurii. Totul va fi realizat conform unui proiect finanţat de Uniunea Europeană  iar investiţiile vor fi derulate prin intermediul unei firme de specialitate. 

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Comemorarea unui erou din Afganistan, umbrită de nemulţumirile familiei faţă de relaţia cu statul VIDEO 

Cuplurile din Buzău vor spune „da” într-un nou sediu al Stării Civile VIDEO

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite