Cum vrea un primar din România să aibă cea mai întinsă pădure parc din Europa. Va depăşi Tiergarten, din Berlin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto I. Bunilă
Foto I. Bunilă

Buzăul deţine una dintre cele mai extinse păduri urbane din Europa, însă mai puţin de o zecime din ea este amenajată ca parc. Primăria încearcă de cinci ani să preia în proprietate tot fondul forestier de lângă oraş, de la Romsilva, pentru a-l transforma în cea mai mare pădure parc din UE.

Pădurea din care face parte Parcul Crâng, din municipiul Buzău, este de aproape două ori mai întinsă decât Herăstrău şi de zece ori, decât Cişmigiu.  

Doar o suprafaţă de zece hectare este însă amenajată pentru promenadă şi agrement, restul de circa 178 de hectare de pădure fiind străbătut doar de cărări din pământ, folosite de pădurarii de la Romsilva, care administrează fondul forestier.

În 2017, autorităţile locale au pornit demersul pentru preluarea întregii păduri Crâng, iar acum proiectul este foarte aproape de punctul de a se concretiza. Primarul Buzăului, Constantin Toma, a anunţat că de un singur aviz mai depinde trecerea pădurii în administrarea municipalităţii. 

”Cel mai devreme putem avea pădurea în primul trimestru al acestui an. Mai avem un singur aviz de la Ministerul Justiţiei, care e posibil chiar săptămâna asta să iasă. Apoi, avizarea intră în şedinţa de guvern. Putem să declanşăm apoi studiul pentru transformarea întregului Crâng în pădure parc şi de a crea acest proiect. Doi ani de zile avem la dispoziţie, dar noi vrem să-l scoatem mai devreme, ca să putem să-l finanţăm pe fonduri europene, prin PNRR”, declară Constantin Toma, primarul municipiului Buzău.

buzauparc

După preluarea pădurii de la Romsilva, autorităţile vor trece la etapa atragerii de fonduri europene pentru regenerarea fondului forestier şi transformarea lui, potrivit intenţiei edilului-şef al Buzăului, în cea mai mare pădure parc din Europa. Primarul Constantin Toma spune că, după împădurirea unei suprafeţe de circa zece hectare, pădurea parc din Buzău se va extinde suficient cât să o depăşească pe cea din Berlin, care este cea mai întinsă din Uniunea Europeană. 

”Pentru proiectarea viitorului parc, încercăm să mergem la nivel internaţional, pentru că nu ştiu dacă în România sunt astfel de firme. În paralel, vom merge şi pe obţinerea finanţării europene. Deci, sperăm ca până în 2023 să semnăm contractul şi, în cel mult trei ani, să-l executăm. Oricum, până începe proiectul, vom căuta resurse să începem cumva să îndepărtăm arborii uscaţi”, spune primarul Buzăului.

Autorităţile locale vor înlocui arborii uscaţi din cauza ciupercii asiatice şi extraşi din pădure, apoi vor extinde aleile şi amenajările urbanistice până spre extremităţile pădurii. Totul va fi realizat conform unui proiect finanţat de Uniunea Europeană  iar investiţiile vor fi derulate prin intermediul unei firme de specialitate. 

”Vom crea foarte multe elemente de atracţie aici. Noi vom înfiinţa, avem în intenţie cel puţin, o grădină botanică, la amenajarea căreia va participa şi Banca de Gene. Ne vom duce apoi cu amenajările către terenu cu bitum. Stadionul de atletism nu poate fi introdus în circuitul competiţional pentru că nu are şi un teren pentru încălzirea sportivilor. De aceea, acolo unde este terenul cu bitum se va face antrenamentul, apoi, cu maşinuţe electrice, sportivii merg la competiţie pe terenul de atletism”, declară Constantin Toma.

buzauparc

Administrarea pădurii va fi atribuită prin licitaţie, la care vor putea participa atât actualul proprietar al fondului forestier, Romsilva, cât şi Urbis Serv, prestatorul de servicii al municipalităţii buzoiene. 

”Administrarea pădurii parc se va face ori prin Romsilva, ori prin orice alt agent economic cu specializare în acest sens. Nu poate să înfiinţeze primarul Toma un SRL care să se ocupe de treaba asta. Pentru că valorile investiţiilor vor fi mari, nu putem da încredinţare vreunei firme, ci va fi o licitaţie pentru desemnarea administratorului. Este un proiect de anvergură care poate însemna zeci de milioane de euro. Transformăm toată pădurea asta în pădure parc, care se administrează din punct de vedere al copacilor, nu din altul”, susţine edilul-şef al municipiului Buzău. 

Pădurea Crâng, rămăşiţă a Codrilor Vlăsiei, a fost redată municipiului Buzău în anul 1881, printr-o hotărâre de guvern semnată de premierul liberal de la acea oră, I.C. Brătianu, după ce oraşul Buzău a dobândit-o în justiţie după un proces de 100 de ani cu Episcopia Buzăului. A intrat în proprietatea statului, după instaurarea regimului comunist, municipalităţii rămânându-i dreptul de administrare doar pentru zece hectare, atât cât se întinde parcul amenajat pentru promenadă.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Comemorarea unui erou din Afganistan, umbrită de nemulţumirile familiei faţă de relaţia cu statul VIDEO 

Cuplurile din Buzău vor spune „da” într-un nou sediu al Stării Civile VIDEO

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite