Protest spontan la Spitalul de Psihiatrie Săpoca din Buzău. Angajații spun că au salarii mai mici decât în alte spitale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un protest spontan a izbucnit luni, 28 noiembrie, la Spitalul de Psihiatrie Săpoca, județul Buzău. Mai mulți angajați au ieșit în fața unității și au cerut demisia managerului.

Oamenii au protestat în curtea spitalului. FOTO Iulian Bunilă
Oamenii au protestat în curtea spitalului. FOTO Iulian Bunilă

Managerul este acuzat că refuză plata unor drepturi salariale câștigate în instanță de angajați, dar și că blochează angajările, deși personalul actual face față din ce în ce mai greu numărului mare de pacienți cu afecțiuni psihice.

Situația tensionată din Spitalul Săpoca durează deja de câteva luni. Angajații susțin că au câștigat în instanță niște drepturi salariale pe care conducerea instituției refuză să le plătească. Mai mult decât atât, personalul unității ar fi insuficient la numărul de pacienți, așa că o asistentă este nevoită să supravegheze mai mulți bolnavi decât prevăd normativele.

„Dau și tratamentul, monitorizez și pacientul, supraveghez și la masă, deoarece cantina este în altă parte și avem de mers, îi supraveghem să nu se agreseze între ei, sunt și mai în vârstă, să nu se înece”, declară Cristina Dumitrașcu, asistent medical.

Salariații acuză conducerea că nu au pus în aplicare o hotărâre judecătorească prin care au câștigat mai multe drepturi salariale. „Sunt manageri în țară care au înțeles legea, iar noi ne judecăm de un an de zile și suntem în situația în care suntem. Este bătaie de joc. Diferența la salarii este semnificativă, nu vorbim de 50 sau 100 de lei, ci vorbim de câteva mii în plus”, spune Liliana Neagu, șef serviciu juridic.

Pe lângă drepturile salariale, angajații reclamă atitudinea discriminatorie a conducerii, dar și presiunea la care aceștia sunt supuși.

Liderii de sindicat susțin că protestul este unul justificat, pentru că în alte spitale aceste drepturi salariale au fost plătite. De asemenea, salariații acuză condițiile improprii de muncă pe care spitalul le oferă angajaților.

„Acest manager nu-și asumă absolut nimic. Sunt alți manageri la spitale de psihiatrie, la Socola, Bălăceanca, Poiana Mare, Sibiu, care au dat sporuri de până la 75 la sută”, declară Mariana Spoială, lider sindicat Sanitas Săpoca.

În replică, Gabriela Pârâu, managerul spitalului, susține că aceste drepturi salariale au fost tăiate în urma unui control al Curții de Conturi, iar salariații au putut să se adreseze instanței pentru plata lor. De asemenea, în ceea ce privește numărul de angajați, potrivit normativelor, încadrările se fac în funcție de numărul de paturi din spital, și nu de numărul pacienților, care, de multe ori, este mult mai mare.

Spitalul de Psihiatrie și Măsuri de Siguranță Săpoca de la Buzău este printre cele mai mari unități de profil din țară, cu 830 de paturi pe care în momentul de față sunt internați 674 de pacienți.

Este însă depășit cu mult numărul pacienților internați pe măsuri de siguranță, adică cei care au făcut fapte penale. Pe cele 300 de paturi sunt internați 336 de pacienți. Spitalul are 761 de angajați, dintre care aproape 600 fac parte din corpul medical.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite