Criza din spitalele buzoiene, tratată cu medici din import. Soluția, lansată de autoritățile Buzăului

0
0

Criza de medici de la Spitalul Județean Buzău determină autoritățile județene să ia în considerare angajarea de specialiști din alte țări, în special din Republica Moldova.

Medicii din Basarabia câștigă de zece ori mai puțin decât colegii români. SURSA Arhivă
Medicii din Basarabia câștigă de zece ori mai puțin decât colegii români. SURSA Arhivă

Ideea de a aduce doctori de peste Prut care să ocupe locurile libere ar putea fi o soluție bună în condițiile în care specializările medicale de mare dificultate, cum sunt chirurgia, pediatria sau urgenţele sunt tot mai ocolite de tinerii absolvenţi de Medicină, iar medicii deja formaţi aleg să lucreze exclusiv la clinici private. 

Din păcate, legislația actuală pune câteva piedici în ceea ce privește angajarea de medici din țări extracomunitare, așa cum este și țara vecină. De exemplu, un medic din Republica Moldova poate profesa pe malul drept al Prutului doar dacă a efectuat rezidențiatul într-un spital din România.

„Eu cred că ar trebui flexibilizată, dacă pot să spun așa, politica de a aduce cadre medicale din alte țări, decât spațiul Uniunii Europene, așa cum fac cei din țările civilizate, care iau de la noi. Și e normal, până la urmă, nu poți să îngrădești anumite drepturi ale oamenilor. Sunt medicii din Republica Moldova, de exemplu, sau din alte țări din spațiul care nu face parte din Uniunea Europeană, care ar putea să vină să profeseze și în unitățile noastre ca specialiști. E o problemă la nivel național, nu local”, a declarat Petre Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean Buzău.

La Spitalul Județean de Urgență Buzău profesează, în prezent, 12 medici născuți în Republica Moldova. În România, un medic basarabean poate câștiga și de zece ori mai mult decât în țara natală.

Președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, mai crede că exodul de medici din spitalele județene și municipale poate fi stopat doar prin modificarea legislației în domeniu.

În momentul de față, în Spitalul Județean de Urgență Buzău aproape că nu este secție în care să nu existe deficit de medici. Un număr de 21 de posturi sunt scoase la concurs dar, spun surse din conducerea unității medicale, sunt slabe șanse ca măcar un sfert dintre acestea să fie ocupate.

Buzău


Ultimele știri
Cele mai citite