PORTRET Ionel Matei a adus mâncarea italiană la Buzău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionel Matei
Ionel Matei

A urmat studii în domeniul economic, însă pasiunea pentru gastronomie l-a ambiţionat să îşi deschidă propria pizzerie.

La vârsta de 19 ani a început să lucreze la o firmă străină din Bucureşti iniţial ca ajutor de bucătar, apoi a reuşit să ajungă bucătar. În acelaşi timp îşi urma şi studiile, ceea ce a făcut ca în timp să devină contabil la firma la care erau acţionari câţiva iugoslavi. Aici a reuşit practic să fure secretele meseriei de bucătar, mai ales să înveţe cum se prepară mâncărurile cu specific italian.

„La început mi s-a părut foarte greu pentru că nu ştiam absolut nimic, dar uşor, uşor am învăţat toate etapele, iar acum mi se pare pur şi simplu floare la ureche, dar ştiu că în orice moment tebuie să vin cu ceva nou că altfel devenim prea monotoni. În acest domeniu orizontul nu este limitat, putem veni întotdeauna cu ceva nou", ne-a spus Ionel Matei.

La această firmă din Capitală a lucrat timp de patru ani ca şi bucătar, apoi alţi patru ca şi contabil. După ce a considerat că a învăţat bine meseria de bucătar, a revenit la Buzău şi şi-a deschis o patiserie. Pentru aceasta a renunţat la locul de muncă pe care îl avea şi şi-a vândut chiar şi maşina. A riscat tot ce avea la acel moment, chiar dacă nu era prea încurajat de către cei din jur.

„Era o afacere profitabilă, la început aveam 4-5 angajaţi şi apoi am ajuns la 12, dar atrăgându-mă domeniul gastronomic, am preferat să mă direcţionez spre acesta", îşi aminteşte administratorul. Aici a început să prepare şi pizza, foarte apreciată de către toţi clienţii, apoi s-a extins cu livrările la domiciliu. „Aşa m-am gândit să deschid un spaţiu mult mai mare pentru că am simţit eu că cei care veneau aveau nevoie şi de un spaţiu unde să servească, dar visul era într-adevăr să am un local. În locul în care avaem patiseria, am găsit un spaţiu în care era un supermarket care falimentase. Majoritatea prietenilor îmi spuneau că risc foarte mult şi că afacerea nu va merge, dar am avut noroc şi a fost bine", ne-a spus Ionel Matei.

Aşa a reuşit să deschisă Pizza Marina, unul dintre cele mai frumoase localuri din oraş, unde buzoienii pot servi mâncare românească, dar şi cu specific italian. Pentru că la deschidere nu avea niciun angajat care să ştie să gătească italieneşte, însuşi patronul a intrat în bucătărie şi a gătit cot la cot cu ceilalţi.

Inţial preparau câte cinci sortimente de pizza, iar acum se pot servi peste 30. „Pe lângă cele cinci pizza, am început să mai aducem şi altceva , o salată, un desert, dar toate s-au întâmplat treptat şi întodeauna am mai ţinut câteo rezervă ca să mai putem veni cu ceva nou", ne-a zis Ionel Matei.


Întrebări şi răspunsuri


Cum au primit buzoienii mâncarea cu specific italian?
La început au fost mai rezervaţi, dar cu timpul văzând ce produse avem, noi considerăm că sunt bune, se pare că a prins pieţei buzoiene şi am atras o parte din clienţi. Acum avem şi clienţi fideli şi luptăm să avem şi clienţi noi, să atragem cât mai mulţi.


Mai sunt oamenii interesaţi să se facă bucătari?
Dacă dăm anunţ de angajare de bucătari şi ospătari este incomparabil procentul care vin pentru postul de ospătar faţă de bucătar, pentru că puţini îşi doresc un post de bucătar. Probabil meseria de ospătar pare ceva mai uşoară, dar ca şi durată eu consider că cea de bucătar este mai de viitor.


Ce îi place?
În primul rând îmi plac plimbările, mai ales cele mai lungi, dar din păcate timpul nu ne permite mai mult de două-trei zile. Ca şi hobby, pasiunea mea este tenisul de câmp şi marea. Iar marea mea pasiune este gastronomia, partea de gătit acasă este foarte mică ,dar îmi place să îmi ajut soţia atunci când avem invitaţi.


Ce nu îi place?
Nu accept oamenii neserioşi şi atunci când se semnează un contract, în mare parte trebuie să se respecte.


Profil


Născut: 15 august 1972 în Buzău
Familie: căsătorit, doi copii
Ocupaţie: administrator restaurant Pizza Marina

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite