Operațiunea specială în care 11 liceeni au fost cooptați de polițiști VIDEO

0
Publicat:

Un număr de 11 liceeni din mai multe localități ale județului Buzău au avut parte de o experiență inedită. Adolescenții au avut șansa de a „lucra” timp de o zi în structura MAI. Cele mai puternice impresii le-au produs antrenamentele „mascaților”.

Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Buzău a avut oaspeți deosebiți: 11 liceeni sosiți din toate colțurile județului Buzău, care au luat parte la proiectul „Polițist pentru o zi”, menit a-i face să înțeleagă ce presupune această meserie.

Tinerii nu au fost selectați întâmplător, ci cu toții aveau ceva în comun: s-au născut pe 25 martie, de Buna Vestire, atunci când se sărbătorește Ziua Poliției Române.

Înainte de a intra în acțiune, elevii au fost primiți de către adjunctul șefului IPJ Buzău, comisarul șef Valentin Mirică. Acesta le-a oferit câte un suvenir special, o șapcă cu inscripția IPA, acronimul Asociației Internaționale a Polițiștilor, și le-a împărtășit câteva aspecte esențiale ale muncii de polițist.

Până să fie repartizați la diferite structuri ale poliției, elevilor li s-a explicat procesul de admitere la o școală de poliție.

Polițiști de ordine publică, de la protecția animalelor, rutieră, pregătire profesională și criminalistic le-au explicat tinerilor cum se desfășoară munca lor de zi cu zi, care sunt mijloacele tehnice pe care le au la dispoziție și le-au împărtășit diverse experiențe pe care le-au avut în carieră.

Exercițiul mascaților a fost momentul cel mai apreciat. SURSA IPJ Buzău
Exercițiul mascaților a fost momentul cel mai apreciat. SURSA IPJ Buzău

Elevii au avut prilejul să asiste la un exercițiu demonstrativ al polițiștilor de la Serviciul pentru Acțiuni Speciale (SAS). Experiența unică prin care au trecut cei 11 adolescenți i-a ajutat să își facă o imagine despre ce presupune pregătirea unui polițist.

„Mai întâi şi-au îmbrăcat uniforma, apoi au demarat activităţile specifice pe linie de criminalistică, ordine publică, poliţia animalelor şi pregătire profesională, alături de poliţiştii din dispozitivul curent. După constatările din teren şi măsurile aplicate, sărbătoriţii s-au implicat activ în derularea unor exerciţii demonstrative alături de mascaţi, care le-au prezentat şi o parte din armamentul din dotare, la sediul inspectoratului”, au transmis polițiștii buzoieni.

La data de 25 martie 2024 se împlinesc 202 ani de la înființarea Poliției Române. Prima recunoaștere oficială a instituției datează din vremea domnitorului Grigore Dimitrie Ghica, având la acea vreme misiunea asigurării ordinii publice.

Alegerea zilei de 25 martie pentru a celebra această instituție este legată de simbolul creștin al Bunei Vestiri aflat pe primul steag al Marii Agii, simbol ce a fost preluat și pe actualul drapel al Poliției Române.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite