Locatarii din blocurile cu bulină roșie scapă de emoții. Ce vești au primit cei din Buzău VIDEO

0
0

Marți, 13 septembrie, un cutremur cu magnitudinea 4,2 pe Richer s-a produs, la ora locală 5:50, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău.

Cutremurele au șubrezit zeci de clădiri din Buzău. SURSA Arhivă
Cutremurele au șubrezit zeci de clădiri din Buzău. SURSA Arhivă

Seria cutremurelor înregistrate zilele acestea readuce în atenție vulnerabilitatea clădirilor din localitățile de la Curbură. Iar Buzăul are peste 40 de clădiri care se pot dărâma.

Potrivit Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), seismul a avut intensitate II şi s-a înregistrat la adâncimea de 146 de kilometri. În luna septembrie a acestui an, în România au avut loc cel puțin zece cutremure cu magnitudini cuprinse între 2,1 şi 4,2.

Ca peste tot în ţară, şi municipiul Buzău are numeroase clădiri care prezintă un risc major în cazul unui cutremur. Este vorba de peste 40 de blocuri de locuinţe şi clădiri care, în urma unor evaluări, sunt considerate vulnerabile în cazul producerii unui seism.

Vestea bună este că 30 de blocuri din municipiul Buzău, lot care cuprinde și o parte dintre clădirile cu risc seismic major, vor fi consolidate și reabilitate termic, începând de anul viitor. Este vorba despre un proiect al Primăriei Buzău, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Reabilitarea, prin Planul Național de Redresare și Reziliență

Cele 30 de blocuri care, începând din 2023, vor fi consolidate și reabilitate termic se află în aproape toate zonele orașului. Cele mai multe dintre acestea se află însă pe bulevardele Unirii și 1 Decembrie 1918.

De menționat că, spre deosebire de programul care presupune doar reabilitarea termică a blocuri, în acest caz, clădirile rezidențiale vor fi supuse și consolidării, pentru a putea rezista chiar în cazul unui cutremur similar celui din 1977.

La ultima ședință a Consiliului Local Municipal, primarul Constantin Toma a anunțat în ce stadiu se află acest amplu proiect de reabilitare depus spre finanțare la Ministerul Dezvoltării.

Primarul Buzăului, Constantin Toma, a mai anunțat că sunt șanse mari ca, tot prin Planul Național de Redresare și Reziliență, să fie atrase fonduri consistente și pentru reabilitarea blocurilor cu bulină din centrul orașului.

Dincolo de faptul că vor fi mai sigure în caz de seism, blocurile reabilitate cu bani de la stat vor avea şi un aspect îmbunătăţit. Cel mai bun exemplu este cel al blocurilor din centrul Buzăului, proiectate şi construite în anii ‘60, cu un design mult învechit.

Constantin Toma spune că în perioada lucrărilor de consolidare, de o complexitate aparte, locatarii blocurilor supuse reabilitării se vor muta, temporar, prin rotaţie, în apartamente puse la dispoziţie de Primăria Buzău.

Mai multe - Buzău

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite