Variante oficiale legate de Autostrada 7. Una se spune la Focșani, alta, la București

0
Publicat:

La Focșani au fost semnate săptămâna trecută contractele pentru construcția tronsoanelor 1 și 4 ale Autostrăzii Buzău-Focșani, dar și contractul de finanțare prin Planul Național de Redresare și reziliență (PNRR). 

Macheta Autostrăzii A7 FOTO: Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale
Macheta Autostrăzii A7 FOTO: Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale

Autostrada A7, care se întinde de la Ploiești până la Pașcani, este cea mai așteaptă investiție în infrastructura Moldovei.

Săptămâna trecută, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, împreună cu conducerea Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale SA, au semnat la Focșani contractul de finanțare pentru două tronsoane din proiectul Autostrada Buzău-Focșani, în lungime de 82,44 km.

Vorbim de tronsoanele 1 și 4, cu o lungime însumată de 15,54 km, care au fost contractate de grupul de firme UMB. S-a spus, și cu acea ocazie, că finanțarea autostrăzii Ploiești-Pașcani va fi asigurată prin Planul Național de Redresare și Reziliență, din fonduri nerambursabile și că până în vara anului 2024 se va realiza execuția lor.

„Durata de execuție este în jur de doi ani, chiar sub doi ani, dacă vorbim de cele două loturi care s-au semnat. Durata de execuție este de 20 de luni. Am încredere că acest constructor va da în folosință mai repede autostrada. Bani există, finanțare există. Părea un calendar strâns, pe care nu toată lumea a pariat, dar ținta rămâne: ca până la sfârșitul lui 2022, pe toate  cele 13 tronsoane finanțate prin PNRR să avem desemnați câștigătorii", spunea atunci Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor.

Sorin Grindeanu, la Focșani, la semnarea contractului pentru A7 FOTO: Ștefan Borcea
Sorin Grindeanu, la Focșani, la semnarea contractului pentru A7 FOTO: Ștefan Borcea

Banii pentru autostradă vor fi returnați de statul român

La câteva zile distanță, un oficial din Ministerul Transporturilor a venit cu noi precizări despre construcția A7.

Felin Corneliu Ardelean, director general al Direcției Generale Programe Europene Transport din cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, a transmis printr-un comunicat de presă aflat pe site-ul ministerului unde lucrează, că  lucrările la tronsonul Buzău – Focșani sunt preconizate a se finaliza în luna decembrie a anului 2026, iar finanțarea prin PNRR este de tip împrumut.

Ori se știe foarte clar că luna august 2026 este termenul limită pentru investițiile finanțate prin PNRR.

„Proiectul constă în construirea a 82,44 km de autostradă împărțiți în patru loturi distincte, pornind din partea de nord a municipiului Buzău până în nordul municipiului Focșani. Prin implementarea acestuia se urmărește creșterea mobilității, prin reducerea timpului de călătorie, îmbunătățirea condițiilor de călătorie și a siguranței traficului, dezvoltarea zonelor pe care autostrada le va servi, precum și economia de combustibil“, se arată comunicatul semnat de Felix Corneliu Ardelean.

Valoarea totală a proiectului este estimată la 7.264.022.000 lei, inclusiv TVA. Finanțarea este asigurată prin PNRR, prin asistență de tip împrumut, iar valoarea contractului de finanțare la această dată este de 1.764.619.683,44 lei, inclusiv TVA și acoperă loturile 1 și 4 ale autostrăzii Buzău Focșani. Lucrările la Autostrada Buzău-Focșani sunt preconizate a se finaliza în decembrie 2026.

Autostrada Buzău - Focșani va traversa următoarele localități: municipiile Buzău și Rm. Sărat, comunele Vadu Pașii, Cochirleanca, Ziduri, Râmnicelu, Valea Râmnicului (din județul Buzău), municipiul Focșani, orașul Odobești, comunele Sihlea, Dumbrăveni, Gugești, Slobozia Ciorăști, Milcovul, Răstoaca, Vânători (din județul Vrancea).

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite