Drama prin care trece o italiancă stabilită în România. Doar pisicile din jurul ei îi mai alină existența VIDEO

0
Publicat:

Greu de crezut, însă există povești și cu deznodământ trist despre cetățeni mutați din Occident în România. Un astfel de caz vine din județul Buzău și are în prim plan o italiancă stabilită într-un sat izolat din Bozioru.

Despre necazurile Paolei Bartolini, în vârstă de 58 de ani, a pomenit la jumătatea lunii ianuarie 2023 Nicușor Ilie, coordonatorul unei asociații umanitare. Acesta a relatat atunci pe rețelele de socializare și pe blogul organizației pe care o conduce că Paula, așa cum îi spun vecinii săi din satul Fișici, a rămas pe drumuri după un incendiu devastator produs pe 13 ianuarie 2023.

image

Italianca a pierdut în câteva zeci de minute locuința, mobilierul, proviziile de mâncare și produse casnice și banii pe care îi pusese deoparte în ultimii ani.

„Din cauza sobei vechi, casa în care locuia Paula a ars aproape în întregime, rămânând din nou pe drumuri şi la capătul puterilor. Satul Fişici, mult spus sat, este o aşezare izolată din Munţii Buzăului, cu o populaţie foarte mică, aproximativ 50 de persoane, majoritatea locuitorilor fiind oameni simpli, la limita modestiei”, a scris Nicușor Ilie.

Prin mesajul postat, Nicușor Ilie a dorit să atragă comunitatea și prietenii virtuali într-o campanie umanitară. La scurt timp, au apărut grupuri de binevoitori încărcați cu alimente, produse de igienă și materiale de construcții cât să ajungă pentru repararea uneia dintre camerele mai puțin deteriorate de foc.

Ulterior, în vecinătatea gospodăriei, a fost amplasat și un modul de locuit pe un teren pus la dispoziție de localnicii din Fișici și nivelat cu un buldexcavator trimis de primăria Bozioru. Pentru moment, situația Paolei Bartolini pare că s-a ameliorat, după renovarea unei camere în care poate să locuiască alături de pisicile ei și susținerea comunității care a adoptat-o în urmă cu un deceniu.

Nicușor Ilie spune că italianca se află încă pe parginea prăpastiei, deoarece drama ei este deja cronică și mult mai profundă decât permite femeia să se vadă. Paola Bartolini a venit în România cu zece ani în urmă, adusă la Bozioru de concubinul român pe care îl cunoscuse în Peninsulă. Atunci și-a abandonat locul de muncă într-un birou din Genova de monitorizare a traficului pe autostrăzi.

Venirea în România a marcat trecerea Paolei Bartolini într-o nouă etapă, sumbră, a vieții. La puțin timp după sosirea în satul de munte din județul Buzău, italianca a fost părăsită și abandonată într-o casă bătrânească, de unde ulterior a fost alungată de mama bărbatului. Destinul a continuat să-i fie potrivnic, italianca fiind diagnosticată cu cancer genital, în urmă cu câțiva ani.

„A cunoscut un român în urmă cu mai bine de un deceniu, originar din Bozioru. Convinsă că va duce o viaţă normală şi în România, s-a stabilit aici, urmând să rămână singură, a nimănui. Situaţia ei a devenit mai dramatică după ce a fost diagnosticată cu cancer intim. După ce a rămas efectiv pe drumuri, şi-au făcut milă două localnice din cătunul Fişici, lăsându-o să locuiască în casa bătrânească, locuinţă care era într-o stare avansată de degradare”, a transmis Nicușor Ilie.

Primăria din comuna Bozioru a găsit o alternativă în urmă cu câţiva ani pentru a-i acorda un ajutor social şi pentru a-i face o pensie măcar pentru limita supravieţuirii. În gospodăria pusă la dispoziție de moștenitoarele proprietarului, Paula viețuia alături de câteva pisici, până când incendiul de pe 13 ianuarie 2023 i-a zdruncinat din nou viața.   

„Familia Paulei este formată din câteva pisici care i-au mai rămas ca alinare. În afară de ele, nu mai are pe nimeni în această lume, nici în Italia, ci doar câteva vecine sau cunoştinţe care-i mai oferă un sprijin când şi cum pot. (...) Este iarnă, oameni buni! O femeie dependentă de sondă după operaţia care i-a reabilitat puţin viaţa, a ajuns efectiv pe drumuri. Paula, aşa cum trăieşte, sub orice limită a existenţei, nu a dorit să se întoarcă în Italia, obişnuindu-se cu cele câteva vecine care-i mai sunt alături”, a mai transmis Nicușor Ilie, bărbatul care a decis să declanșeze o campanie umanitară pentru susținerea italiencei.

Potrivit acestuia, este nevoie în primul rând de bani pentru refacerea casei în care a fost acceptată să locuiască. Contact: 0748.595.007 (Nicuşor Ilie).

IBAN Revolut:

RO80 BREL 0005 5270 3806 0100

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite