Cum îl ajută Ponta pe Oprescu să scape de datorii. Proiectul prin care Primăria Generală va împrumuta mai mulţi bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul României, Victor Ponta, a promis că îl va ajuta pe primarul Capitalei, Sorin Oprescu, cu mai multe proiecte printre care şi Sala Multifuncţională de lângă Arena Naţională FOTO Adevărul
Premierul României, Victor Ponta, a promis că îl va ajuta pe primarul Capitalei, Sorin Oprescu, cu mai multe proiecte printre care şi Sala Multifuncţională de lângă Arena Naţională FOTO Adevărul

Un proiect de lege prin care se scade gradul actual de îndatorare a Primăriei Capitalei cu 500 de milioane de euro a fost a aprobat, marţi, de Camera Deputaţilor. Prin acest proiect se stabileşte, prin lege, că municipalitatea poate avea un grad de îndatorare de maximum 30% şi deci i se dă mână liberă de a contracta noi credite externe.

Practic, prin acest proiect de lege obligaţiunile în valoare de 500 de milioane de euro, emise în 2005 - bani din care s-au cumparat cele 1.000 de autobuze Mercedes (200 fără aer condiţionat), s-au dat bani pentru stadionul Naţional Arena şi Pasajul Basarab - vor putea fi rambursate în mai multe tranşe. Totodată, prin creşterea gradul de îndatorare la 30%, Primăria Capitalei va putea atrage noi împrumuturi pentru a-şi acoperi proiectele.

„Pentru ca acest grad de îndatorare să crească era nevoie de o lege. Împrumutul făcut de primarul Adriean Videanu (cele 500 de miloane - nota red.) va fi acoperit de unul nou, iar diferenţa va fi folosită pentru alte proiecte ale municipalităţii. Eu cred că este normal ca Bucureştiul să fie susţinut de Guvern“, a explicat deputatul PDL Gheorghe Udrişte, pentru adevarul.ro.

Fără ca datoria de 500 de milioane de euro să fie trecută în procentul total de îndatorare, Primăria Capitalei va putea lua noi credite până la gradul de îndatorare de maximum 30%.

„În contextul actual, în care criza economică se manifestă pregnant, devine evidentă necesitatea utilizării tuturor mecanismelor de finanţare pentru realizarea obiectivelor de investiţii de interes local şi optimizarea serviciului datoriei publice locale, din perspectiva plăţii de capital pentru emisiunea de euro-obligaţiuni în valoare de 500 milioane de euro în 2015. Gradul de îndatorare a bugetului propriu a municipiului Bucureşti, estimat pentru anul 2013 şi pentru următorii ani, nu depăşeşte 9%, exceptând anul 2015, anul rambursării obligaţiunilor municipale în valoare de 500 milioane de euro cand gradul de îndatorare depăşeşte limita de 30%", se arată în expunerea de motive a Guvernului la proiectul de lege adoptat, citată de Hotnews.

Aprobarea unui împrumut, votat de consilierii generali în toiul nopţii

Datoria actuală a Primăriei Municipiului Bucureşti este de circa 800 de milioane de euro. Aducem aminte că, în septembrie 2012, un împrumut de 800 de milioane de euro pentru Primăria Capitalei, destinat restructurării unei datorii de 500 de milioane de euro şi contractării de noi credite, a fost aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, după ce fusese respins în şedinţa ordinară.  

Atunci, după nouă ore de la începere, în jurul orei 22.00, şedinţa ordinară a fost suspendată, din lipsă de cvorum. La scurt timp după, a fost însă convocată o şedinţă de urgenţă a CGMB, special pentru împrumut. La această nouă şedinţă au participat 31 de consilieri iar după scurte parlamentări, 30 dintre aceştia au dat undă verde proiectului.

Mai puteţi citi:

Ponta promite că-i dă 60 de milioane de euro lui Oprescu pentru Sala Multifuncţională de lângă Arena Naţională

Primarul General Sorin Oprescu şi premierul Victor Ponta au participat, luni, la semnarea protocolului privind realizarea Sălii Multifuncţionale Lia Manoliu, încheiat între Municipalitate şi Guvern. Premierul a asigurat că Guvernul „va sprijini financiar, în mod direct, construcţia unei săli multifuncţionale de care Bucureştiul şi România au nevoie“.

Primăria promite noi benzi dedicate transportului public, după eşecul proiectului-pilot de pe Splaiul Independenţei

Peste zece străzi din Bucureşti vor avea benzi dedicate transportului public în 2014, potrivit reprezentanţilor Primăriei Municipiului Bucureşti. Printre acestea se numără Bulevardele Unirii, Magheru şi Carol I.

Primăria Capitalei mai plăteşte chirie până în februarie 2014. Oprescu, obligat de Consilieri să cumpere clădirea

Consilierii generali ai Primăriei Capitalei au decis ca instituţia municipalităţii să rămână în continuare în clădirea de pe Splaiul Independenţei unde se va plăti chirie până la 1 februarie 2014. Totodată, primarul general a fost împuternicit să se ocupe de achiziţionarea imobilului după expirarea prelungirii contractului de închiriere.

 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite