Accesul în cartierul Greenfield pavat cu propuneri. Drumul, în continuare blocat

0
Publicat:

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, spune că va propune Consiliului General aprobarea PUZ-ului care prevede o ieşire din cartierul Greenfield în Şoseaua de Centură, după ce va fi elaborat avizul arhitectului şef. Între timp, 6500 de oameni se înghesuie zilnic pe un drum cu o bandă pe sens să meargă la locurile de muncă și să se întoarcă acasă, după ce a doua cale de acces în cartier a fost închisă cu bariere.

Cartierul Greenfield / Foto: Facebook / Romsilva
Cartierul Greenfield / Foto: Facebook / Romsilva

Nicușor Dan a reiterat că nu va face niciun demers pentru un drum permanent prin pădurea Băneasa.

E a spus că edilul Sectorului 1 este mandatat să obţină dreptul de administrare pentru drumul forestier şi să schimbe funcţiunea acelei suprafeţe de teren în cale de circulaţie provizorie. 

„Avem o discuţie pe provizoriu şi avem o discuţie pe definitiv. Pe provizoriu, Consiliul General a mandatat primarul Sectorului 1 să obţină dreptul de administrare şi în felul ăsta să poată să schimbe, fiind administrator, funcţiunea acelei suprafeţe de teren în cale de circulaţie provizorie – şi este o chestiune pe care primarul Sectorului 1 este mandatat să o facă”, a spus Nicuşor Dan.

Primarul a precizat că din anul 2019 până în prezent au mai existat trei cereri din partea dezvoltatorului privind trei ieşiri la Şoseaua de Centură.

Iar Primăria Capitalei a dat aviz preliminar, transmiţându-i astfel investitorului ce avize trebuie să mai obţină de la alte instituţii. „Cu acest aviz preliminar, investitorul se duce la toate instituţiile – deţinătorii de reţele, ministere care sunt în vecinătate, aviz de mediu – şi se întoarce la Primăria Capitalei, ca să obţină avizul arhitectului şef, cu care primarul se duce în faţa Consiliului şi solicită votarea unui PUZ. Pentru două din cele trei proiecte din 2019, investitorul nu s-a mai întors la Primăria Capitalei – deci nu şi-a luat avizele. Şi pentru cel de-al treilea a venit – după mai multe discuţii în Comisia tehnică şi modificări de soluţie – ultima oară a depus o documentaţie completă în decembrie 2022, acum câteva săptămâni. Pe această documentaţie, când va veni de la arhitectul-şef avizul arhitectului şef, eu voi propune Consiliul General aprobarea acestui PUZ”, a spus Nicuşor Dan.

Remintim că, vineri noaptea, drumul care trecea prin pădurea Băneasa şi făcea legătura între complex şi oraş a fost închis de către Romsilva. Reprezentanții instituției au precizat că măsura închiderii drumului este strict legală, că Romsilva a avizat pozitiv încă din 2019 scoaterea din fondul forestier a celor trei porţiuni a drumului respectiv şi a manifestat toată deschiderea pentru demersul de preluare a acestuia de către autoritatea publică locală, pentru a fi deschis circulaţiei publice.

”Aprobările pentru scoaterea definitivă a unor terenuri din fondul forestier, mai mici de un hectar, se dau la solicitarea autorităţii publice locale, în acest caz Primăria Sectorului 1, cu aprobarea Gărzii Forestiere”, a menţionat Romsilva.

Reprezentanţii dezvoltarorului Impact Developer & Contractor SA au declarat, după blocarea drumului de acces al locuitorilor din Greenfield, că au donat, în 2018, trei loturi de teren pentru ca porţiunea de 300 de metri de drum să treacă în administrarea Municipiului Bucureşti, dar „autorităţile implicate în acest proces, fără o justificare legală, au încetat să efectueze formalităţile necesare pentru a permite accesul publicului la această porţiune din strada Vadul Moldovei”.

„Municipiul Bucureşti nu şi-a îndeplinit până în prezent obligaţia executării sarcinii astfel cum a fost asumată în contractul de donaţie”, susţin aceştia, considerând că „situaţia actuală este rezultatul pasivităţii primarului general”. 

Tot proiectul ar fi blocat într-o tehnicalitate. PMB ar fi însărcinat Primaria Sectorului 1 să facă managementul acestui drum și totul s-a blocat într-o plată de 80.000 de lei. Primăria nu poate să facă plata că nu are în buget, iar proprietarul, PMB, stă în expectative”, a declarat Tinu Sebeșan, CEO-ul companiei care deține complexul rezidențial.

În prezent, cartierul este deservit de un singur drum de acces. Spre deosebire de drumul forestier din Pădurea Băneasa, acesta este mai lung cu câţiva km, motiv pentru care şoferii sunt nevoiţi să petreacă în trafic ore întregi. 

Deși primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, dar și primarul general au declarat că susțin accesul rezidenților spre cartierul Greenfield pe acest drum, până la construirea unor noi drumuri de acces, acesta nu a fost încă redeschis. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite