Povestea dramatică a celei mai de succes dresoare de lei și tigri din România. Final tragic de carieră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai renumită dresoare de lei și tigri din România a fost brașoveanca Lidia Jiga. Ea a murit în arenă, sfâșiată de tigrul pe care-l plimba cu decapotabila prin București în anii 1960.

Lidia Jiga în arenă cu Ruslan și Amur FOTO Nurnberger Nachrichten
Lidia Jiga în arenă cu Ruslan și Amur FOTO Nurnberger Nachrichten

Cea mai cunoscută dresoare de lei, tigri și pantere din România a fost brașoveancă și a avut parte de o moarte cumplită, în arena circului, sfâșiată chiar de animalele care o considerau familia lor. Născută la 1 mai 1932 în Veneția de Jos, județul Brașov, Lidia Jiga a fost ucisă de un tigru în noiembrie 1970.

Mai exact, în seara zilei de 7 noiembrie 1970, Lidia Jiga se afla în arena Circului din Harkov, Ucraina. Era una dintre cele mai apreciate dresoare de feline din Europa și își prezenta numărul în fața unei audiențe numeroase. La ora 21:32 a fost suficientă o clipă de neatenție pentru ca animalele să pună capăt unei cariere și vieți strălucite.

„La Harkov, în Uniunea Sovietică, steaua Lidiei Jiga, fata de la poalele Făgăraşului, apune pentru totdeauna. Dresura sa avea în componenţă cinci lei (Ruslan, Osvald, Prinţ, Niki şi Gambus) şi trei tigri (Bengal, Amur şi Baghera). În seara zilei de 7 noiembrie, la al doilea spectacol, după matineu, când circul din Harkov gemea de lumea venită să-i aplaude pe artiştii români, la 5 minute după începerea dresurii, se petrece accidentul fatal care avea să pună capăt vieţii şi carierei frumoasei dresoare”, spunea maestrul Iosefini, directorul de atunci al Circului de Stat, în revista Flacăra.

Lidia Jiga și tigrul Amur într-un moment tandru de relaxare FOTO bing
Lidia Jiga și tigrul Amur într-un moment tandru de relaxare FOTO bing

Scene cu puternic impact emoțional

O mică greșeală, de numai o clipă, a fost suficientă pentru ca fiarele pe care, de obicei, le stăpânea atât de bine, să scape de sub control și să își arate natura sângeroasă. După un prim truc, Lidia Jiga s-a întors cu fața spre public și cu spatele spre animale, moment în care leul Ruslan s-a repezit asupra ei și a mușcat-o ușor de șold.

Dresoarea s-a dezechilibrat și a căzut, moment în care tigrul Amur a atacat-o, a sărit pe ea cu toată greutatea celor 200 de kilograme ale sale și a apucat-o de gât. Mușcătura i-a fost fatală, mai ales că Amur a mai mușcat-o și de ceafă și nu a vrut să mai dea drumul „prăzii”, în ciuda încercărilor colegilor Lidiei.

După ce a prins-o pe dresoare, tigrul a târât trupul prin arenă şi nici jetul de apă proiectat asupra sa, nici gloanţele oarbe ce i-au fost trase în urechi de artistul român Alois Krateyl care, cu un curaj deosebit, a intrat între gratii, nu l-au făcut să abandoneze victima.

Lidia Jiga și leul Ruslan FOTO bing
Lidia Jiga și leul Ruslan FOTO bing

Două nașteri și un deces, odată cu moartea dresoarei

Cei prezenți la tragica moarte a Lidiei Jiga spun că din ea au mai rămas doar cizmele. Cert este că, după această dramă, tigrul a refuzat să mai mănânce. Aproape o lună s-a chinuit, dar nu s-a mai atins de carne şi, în scurt timp, a murit. Artiștii spun că Amur a vrut să plătească astfel, cu viața lui, crima pe care o făcuse.

Directorul de atunci al circului spune că moartea sângeroasă a artistei a adus cu sine alte evenimente mai puțin așteptate.

„În arena goală, stropită din belșug cu sânge, zăcea trupul sfârtecat al Lidiei Jiga. Două femei din public, martore ale macabrei scene, au născut pe loc; un bărbat în vârstă a rămas pironit pe fotoliul său, insensibil la agitația din sală: de groază, inima i se oprise. Era ora 21:32. În mod ciudat și inexplicabil, ceasul din camera hotelului unde locuia Lidia se oprise și el la aceeași oră”, a povestit Alexandru Iosefini.

Fostul director al circului avea povești interesante despre marea dresoare româncă, trimisă de guvernul comunist în fosta URSS.

Lidia Jiga în timpul unei reprezentații FOTO Bună ziua Făgăraș
Lidia Jiga în timpul unei reprezentații FOTO Bună ziua Făgăraș

„Lidia știa că nu are voie să-și schimbe parfumul sau să apară în fața animalelor în situaţiile dificile pentru o femeie. Într-o zi la Budapesta, intrând în manej, Lidia Jiga observă că animalele sunt nervoase, foarte agitate, cu un comportament schimbat. Într-un târziu s-a dumirit: ducându-se la coafor, şi-a schimbat fixativul”, mai povestea Iosefini.

Intervenții ale dresoarei în situații periculoase

La Hamburg (Germania), pentru a realiza o reclamă, a fost pusă să se plimbe cu tigrul Bengal (crescut de mic în locuinţa ei din Bucureşti) pe străzile oraşului. În timpul filmărilor, acesta se repede asupra unui trecător care avea în sacoşă carne proaspătă, abia cumpărată. După lupta cu tigrul, Lidia s-a ales cu fractura unui os metacarpian de la mâna stângă şi răni adânci la braţul drept.

Într-un turneu, un puşti neastâmpărat, care vizita menajeria împreună cu părinţii, a scăpat o clipă de sub supravegherea acestora. S-a apropiat de cuşca felinelor nepermis de mult. Lidia, care întâmplător se afla prin apropiere, a sărit între băiat şi laba tigrului şi a primit ea lovitura destinată lui.

Colegele ei, printre care şi celebra Nina Buzduga, au povestit chiar că Lidia Jiga, cea mai de succes dresoare de feline din România, umbla prin Bucureşti cu maşina ei decapotabilă şi cu tigrul ei preferat în stânga, pe locul din faţă.

Tatăl renumitei dresoare era originar din Beclean, iar mama ei, din Veneţia de Jos. După tragicul eveniment din Rusia, ea a fost repatriată în ţară, iar apoi a fost înmormântată în satul natal, la Veneţia de Jos.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite