Moarte zguduitoare în arenă. Elena Ţipa a căzut sub ochii spectatorilor, pierzând până la ultima picătură tot sângele, prin jugulara străpunsă de leul ei preferat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Au trecut peste douăzeci de ani de când dresoarea Elena Ţipa, o femeie caldă, cum şi-o amintesc colegii ei din arena circului, tulburător de frumoasă, şi-a pierdut viaţa chiar în timpul unui număr de dresură cu feline. Vinovat de moartea Elenei a fost leul Albert, cel care o salvase anterior de la moarte, când două leoaice o atacaseră într-un spectacol.

Elena Ţipa a fost o dresoare cu ştaif, care refuza cele două metode de dresaj practicate în general de ruşi şi de americani. Ea nu bătea animalele, dar nici nu le înfometa. Creştea animalele de mici, le hrănea cu mâna ei şi se purta afectuos cu ele.  

„Se prefăcea că doarme, stând întinsă la pământ, cu ochii mijind şi lăsa leii să o înconjoare, iar când se apropiau prea mult, sărea brusc în picioare, inducând animalelor faptul că are reflexe mai repezi ca ale lor. Printre aceste feline se afla şi leul Albert care, fiind odată foarte bolnav, a fost propus de către medicii veterinari pentru eutanasiere. Elena Ţipa a continuat să îl hrănească şi să îi trateze rănile, ceea ce a dus la miracolul însănătoşirii şi al refacerii lui complete, pentru ca, într-o zi, să reintre chiar în arenă! În timpul unui spectacol, Elena Ţipa a fost zgâriată la o mână de o leoaică. 

Simţind mirosul sângelui, felinele toate au sărit asupra ei, dar leul Albert a tăbărât pe ele, salvându-şi binefăcătoarea, aşa cum şi ea, la rându-i îl salvase pe el, altădată. Aceste întâmplări s-au mai repetat, felinele fiind în vârstă, fapt care incită instincte sălbatice”, povestea fostul acrobat Traian Costea, într-un interviu acordat lui Aurel V. Zgheran. Din nefericire, tot leul Albert avea să-i provoace sfârşitul, în seara zilei de 26 mai 1994, în Kuweit, unde Elena Ţipa şi soţul său, Cezar, dresor de cai, lucrau pentru un circ italian. Leul Albert, trebuind să sară peste trupul dresoarei, întinsă cu faţa în sus pe o bârnă, spun artiştii circului că nu şi-ar fi luat elanul necesar, iar ea a ţipat la el, ca să îl prevină şi să îi dea curaj. Probabil, stresat de ţipăt, leul s-a răsucit în timpul saltului şi a agăţat cu ghearele jugulara dresoarei. Elena a căzut în arenă, iar sângele ţâşnea din gâtul ei ca dintr-o fântână arteziană. A fost transportată la spital, însă, cu toate eforturile medicilor, dresoarea a trecut Styx-ul. 

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite