Percheziţii în Braşov pentru destructurarea unei reţele de traficanţi de persoane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anchetatorii au reţinut mai multe persoane Foto: arhivă Adevărul
Anchetatorii au reţinut mai multe persoane Foto: arhivă Adevărul

Acţiunile au loc simultan şi pe raza municipiilor Bucureşti, Iaşi, Ilfov şi Sălaj şi vizează destructurarea unui grup infracţional organizat, format din 15 persoane, specializat în comiterea infracţiunii de trafic de persoane în vederea exploatării pentru muncă în Cehia, Spania, Germania, Italia şi Cipru. Anchetatorii au identificat până în prezent peste 120 de victime.

Potrivit procurorilor, membrii grupării au racolat, între 2009 şi 2011, zeci de persoane din municipiile Braşov, Timişoara şi Iaşi şi din judeţele Sălaj, Satu Mare şi Maramureş, pe care le-au exploatat la muncă în străinătate.

„Între racolatorii din România şi angajatorii sau intermediarii străini existau înţelegeri prealabile pentru furnizarea cât mai multor cetăţeni români ca forţă de muncă pe relaţia externă. Cetăţenilor români li se prezentau oferte de muncă avantajoase, condiţii de cazare foarte bune (gratuite) şi salarii atractive, cuprinse între 800-1200 Euro/lună însă, în străinătate, niciuna dintre aceste condiţii nu era respectată, în sensul că erau cazaţi în condiţii mizere în spaţii insalubre, adesea cu igrasie şi insecte în camere, fără paturi, apă curentă şi căldură, pentru care erau obligaţi să plătească diferite sume de bani, iar după prestarea activităţilor lucrative acestora li se refuza plata salariilor promise sau erau remuneraţi cu sume infime. Se proceda astfel, pentru a-i determina pe cetăţenii români să renunţe la locul de muncă şi pentru a fi înlocuiţi cu alte serii de muncitori care plăteau comisioane în România (între 800 - 1200 RON), existând profituri atât pentru racolatorii români cât şi pentru angajatorii străini", se precizează într-un comunicat de presă al IGPR.

Pentru a atrage cât mai mulţi clienţi, membrii grupării şi-au înfiinţat de-a lungul timpului societăţi comerciale de plasare a forţei de muncă, iar pe fiecare societate se desfăşurau activităţi de recrutare şi plasare a forţei de muncă o anumită perioadă de timp. Apoi, activitatea era transferată pe o societate nouă, despre care solicitanţii nu aveau referinţe negative din media, internet sau alte surse, profiturile obţinute fiind împărţite între membrii reţelei.

Anchetatorii au efectuat percheziţii la sediile firmelor de plasare a forţei de muncă şi la domiciliile suspecţilor, fiind ridicate înscrisuri şi mijloace materiale de probă pentru documentarea activităţii infracţionale a grupării infracţionale. „Cei în cauză au fost conduşi pentru audieri la sediul D.I.I.C.O.T. - Structura Centrală, urmând a se dispune măsurile procedurale faţă de aceştia, fiind cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane în vederea exploatării prin muncă şi iniţierea, sprijinirea, aderarea la un grup de criminalitate organizată. În vederea depistării învinuiţilor şi ridicării mijloacelor materiale de probă, sunt în curs de derulare un număr de 21 de percheziţii domiciliare simultane pe raza municipiilor Bucureşti, Iaşi, Ilfov, Braşov şi Sălaj", precizează DIICOT.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite