Simonis: România nu e pregătită peste noapte să treacă la cotă progresivă. Ce spune despre amânarea taxei pe lux

0
Publicat:

Președintele interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis, a declarat, marți seară, în cadrul unui interviu televizat, că România nu este pregătită să treacă imediat la cota progresivă și că taxa pe lux a fost amânată din același motiv.

Alfred Simonis: Digitalizarea ANAF mai durează ceva timp Foto: Arhivă
Alfred Simonis: Digitalizarea ANAF mai durează ceva timp Foto: Arhivă

Nu. Să ne așteptăm la o discuție serioasă după alegeri. Asta înseamnă că în 2025 pot avea loc aceste discuții. Vă reamintesc că România e ultimul stat din UE cu cotă unică, ultimul, dar asta nu înseamnă că de anul viitor se va trece la cotă progresivă. Domnul Ciolacu a spus că nici măcar nu avem o cotă unică, pentru că avem dividende de 5, acum a trecut la 8, avem TVA de 19% și de 5% pe anumite produse sau 9% adică nici noi n-avem cotă unică, avem microîntreprinderi cu impozit 3%, - dacă o facem unică, să fie unică, acuma continui ce a spus domnul Ciolacu. Adică nu neapărat înseamnă cotă progresivă, dar putem ajunge la o formulă de cotă unică pe toate palierele. Ce spunea domnul Ciolacu cu o discuție serioasă pentru a intra în ritm cu lumea civilizată la care ne raportăm de fiecare dată, noi fiind ultimii care mai avem cotă unică și îmi asum ce spun. Polonia are două cote unice, adică 16% și 18% și 32%, în funcție de praguri. În rest, toată lumea are cotă progresivă”, a declarat Alfred Simonis, la DIGI24, întrebat dacă ar trebui să ne așteptăm la impozit progresiv în 2025.

Preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor susține că țara noastră nu e pregătită să treacă imediat la cotă progresivă.

România nu e pregătită peste noapte să treacă la cotă progresivă. De aceea, în perioada următoare nu se va întâmpla asta. (...) Digitalizarea ANAF mai durează ceva timp și de-abia după acea s-ar putea purta o discuție despre cum e mai bine. S-a renunțat la foarte multe excepții care nu erau bune pentru economie, dar dezideratul acestui guvern și al viitorului trebuie să fie o colectare mai bună și o combatere a evaziunii fiscale. După ce reușim astea: combatem evaziunea fiscală, colectăm mai bine la bugetul de stat, reducem din cheltuieli, trebuie făcută o eficientizare a aparatului bugetar. După aceea, dacă mai ai nevoie de bani, merită o discuție. Dar s-ar putea să avem surpriza ca după ce colectăm mai bine, combatem evaziunea și restructurăm aparatul de stat să nu mai fie nevoie de bani din alte surse”, a adăugat Simonis.

Alfred Simonis a afirmat că amânarea taxei pe lux până în luna septembrie a survenit din aceleași cauze.

(Taxa pe lux a fost amânată n.r.) din același motiv. Nu se poate introduce peste noapte ceva și să se și aplice deîndată. De aceea discuții, pregătirea sistemelor și a software-urilor pentru implementarea și evaluările de care vorbim necesită timp. În România, nu e foarte clar cum se face evaluarea unui imobil. E pe grilă notarială, e pe evaluarea UAT-ului, a primăriei, cum se face? Pentru a introduce o taxă peste 2,5 milioane, e nevoie ca sistemul informatic care să facă evaluarea în toată țara plecând de la ceva să fie funcțională. Ea a fost amânată până în septembrie. În practică, nu se vor colecta banii în  trimestrul II, vor fi în trimestrul III. Anul acesta se vor lua banii, doar că trebuie pus...Legea este în vigoare, nu e vorba de retroactiv. Doar că astăzi nu se poate face baza de calcul. Calculele pe care Ministerul Finanțelor vrea să le facă în iulie, le va face în septembrie. (...) Nu sunt atât de mulți români care au casă de peste 2,5 milioane de euro. În general, banii sunt la bugetele locale, pentru că nu Guvernul încasează banii. Avem cele mai mici impozite pe proprietăți din lume sau din Uniunea Europeană cu siguranță și din lumea civilizată. Ai o casă de 500.000 de euro și plătești 400 de lei impozit pe an la primărie, mi se pare că e deplasat. Dacă tot vrem ca autoritățile locale să dezvolte și să poată să întrețină infrastructura, paza, iluminatul public, nu se poate 400 de lei când tu ai casă de 2,5 milioane euro. Dacă s-a amânat acest termen este o amânare pentru a implementa softul necesar luării deciziei cele mai potrivite. Dacă faci pe repede înainte și iei bani haotic și nu știi să evaluezi foarte bine, mai bine nu iei. De aceea nici impozitarea progresivă, nici alte taxe și impozite nu pot fi făcute peste noapte. Nu există în 2025 această perspectivă”, a mai spus Alfred Simonis, după ce a fost întrebat de ce crede că a fost amânată taxa pe lux

Ministrul Finanţelor Marcel Boloş a anunţat că ordonanţa de urgenţă privind măsurile de digitalizare adoptată, marţi de Guvern, include şi ordonanța referitoare la marile proprietăţi şi averi, cu taxa pe lux. Impozitul de 0,5% care avea termen scadent pe 30 aprilie, a fost amânat până la 30 septembrie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite