O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S

0
0
Publicat:

Brașoveanca Cristina Bălan a fost un inginer de mare viitor la Tesla, dar a fost concediată pentru că a atras atenția asupra unor defecte de fabricație. După zece ani încă se judecă cu Elon Musk

Cristina Bălan a lucrat la Tesla și se judecă de zece ani cu Elon Musk FOTO BBC
Cristina Bălan a lucrat la Tesla și se judecă de zece ani cu Elon Musk FOTO BBC

Foarte puțini știu că unul dintre cei mai bogați oameni ai planetei, Elon Musk, a avut un colaborator foarte apropiat din România. Cristina Bălan, de profesie inginer, a avut o contribuție atât de importantă la realizarea autovehiculelor electrice Tesla, încât pe toți acumulatorii automobilelor Model S sunt inscripționate inițialele româncei.

Acumulatori Tesla
Acumulatori Tesla

Originară din Brașov, Cristina Bălan a oferit în aceste zile un interviu televiziunii britanice BBC, în care a dezvăluit că se află în proces cu Tesla și Elon Musk de aproape 10 ani.

În 2014, brașoveanca a dezvăluit că există o problemă de siguranță din cauza unei erori de proiectare care ar puta afecta frânarea mașinilor. Sesizarea problemei i-a adus ostilitate din partea managementului firmei și, în foarte scurt timp, și-a pierdut locul de muncă.

Brașoveanca a acționat firma în judecată, iar instanța a fost de acord că era vorba despre o concediere abuzivă, însă conducerea a acuzat-o că a folosit resursele firmei Tesla pentru un proiect secret.

Această acuzație echivalează în Statele Unite ale Americii cu o deturnare de fonduri, ceea ce înseamnă că ar fi comis o infracțiune. Brașoveanca a negat acuzațiile și așteaptă și acum să fie audiat pe deplin cazul ei într-o instanță publică din California.

Gravă problemă de sănătate

Acum, Cristina Bălan se confruntă și cu o foarte gravă problemă de sănătate. Ea a dezvăluit că suferă de cancer la sân și boala și lupta din instanță o epuizează. Brașoveanca spune că, înainte să moară, își dorește măcar scuze de la Tesla și Elon Musk pentru felul în care s-au purtat cu ea.

În plus, românca vrea să-și dovedească nevinovăția și în instanță, pentru ca fiul ei să știe că ea este „Mama care face avioane și mașini” și poate rămâne pentru tot restul vieții lui „eroina sa”, mai ales că este o mamă singură care vrea să își crească micuțul cât mai bine.

Cristina Bălan a oferit detalii despre concedierea sa. Ea spune că, în 2014, era o stea în devenire în compania Tesla, până când și-a dat seama că exista o eroare de proiectare la covorașul de la picioarele șoferului din cauza căruia acesta se încolăcea destul de des peste pedala de frână, care nu mai putea fi acționată.

Era o eroare destul de ușor de corectat și, pentru că stătuse de vorbă personal cu Elon Musk și acesta îi încuraja pe angajați să semnaleze orice problemă, i-a trimis patronului două e-mailuri în care îi explica despre ce s-ar putea întâmpla și despre faptul că s-au plâns mai mulți clienți.

Trebuia să spună: «Ne dăm seama că sunt proaste covoarele, scoateți-le din mașini!», dar managerii mi-au respins îngrijorările și au devenit ostili”, a povestit Cristina Bălan, care a mai precizat că, după ce l-a contactat pe Elon Musk, a fost concediată.

Chiar în timpul interviului prin zoom, jurnaliștii de la BBC au încercat să contacteze conducerea firmei Tesla, însă nu au reușit să obțină vreun punct de vedere de la vreunul din manageri. Cazul ei nu este, însă, singular. Un avertizor de integritate și-a exprimat tot printr-un e-mail îngrijorările cu privire la condițiile de muncă de la uzina Tesla din Norvegia și a fost și el concediat.

Mai mult, Cristina Bălan spune că mai sunt și alte persoane care ar vrea să vorbească, dar se tem.

Nu vreau să renunț la cariera mea. Și știu că, dacă nu câștig asta, nu mai contează cât de bună sunt. Toată lumea se va uita la ce spune Tesla despre mine, așa că a dispărut cariera mea. Nu vreau așa ceva”, a mai spus brașoveanca.

Cristina Bălan este absolventă a Universității Transilvania din Brașov și, între altele, a mai lucrat ca inginer timp de trei ani la Boeing.  

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite