Motivul pentru care elevii brașoveni ai mai multor școli vor învăța în schimburi

0
Publicat:

Școala tampon ar fi putut rezolva problema elevillor nevoiți să învețe în schimbul doi sau chiar trei, la Brașov. Primarul a propus închirierea unei clădiri în acest sens, dar aleșii locali s-au opus

Primarul Allen Coliban a discutat cu brașovenii problema școlilor tampon FOTO Allen Coliban
Primarul Allen Coliban a discutat cu brașovenii problema școlilor tampon FOTO Allen Coliban

Dacă în alte județe școala nu începe așa cum și-ar dori profesorii, copiii și părinții din cauza sărăciei sau a lipsei forței de muncă, la Brașov motivul pentru care unii elevi nu vor avea condiții bune în acest început de an școlar este decizia politică.

În mai multe școli din municipiul Brașov se derulează lucrări care să aducă toate clădirile la standardele cerute de Inspectoratul pentru Situații de Urgență. În această situație, unitățile de învățământ nu pot funcționa în toate sălile de clasă, motiv pentru care primarul Allen Coliban a găsit o soluție.

Școlile tampon pot asigura săli de clasă potrivit standardelor, cât timp în anumite școli se derulează lucrări. Problema este că Brașovul nu dispune de asemenea clădiri, care să îndeplinească toate cerințele, astfel că edilul șef s-a gândit să închirieze câteva clădiri care să corespundă sau – cel mai probabil – să fie aduse la standardele cerute.

Primarul Allen Coliban ar vrea să închirieze un spațiu pentru o școală tampon

Pentru ca aceste clădiri să beneficieze de toate dotările și să corespundă din punct de vedere al situațiilor de urgență, era nevoie să fie închiriate din timp, astfel încât să se poată încheia lucrările necesare aducerii lor la nivelul solicitat. De aceea, primarul Brașovului a propus un proiect cu care a mers în fața consilierilor locali de trei ori în ședințe de plen.

Pentru acești elevi, Primăria ar fi dorit un spațiu de aproximativ 2.750 de metri pătrați, pentru care ar fi fost dispusă să plătească, în 7 ani, peste 3 milioane de euro și în care să funcționeze o școală tampon.

„În momentul de față, peste 40 de proiecte de investiții ne fac să avem nevoie de o școală în care să putem muta temporar copiii cât timp intervenim asupra clădirii. În anul acesta avem deja 5 școli care au nevoie să fie găzduite de către alte școli cu copii. Asta înseamnă că acolo unde nu sunt deja 2 schimburi, urmează să învețe copiii în 2 schimburi. Astfel, în urma discuției pe care am avut-o împreună cu membrii comisiei 4, avem în perioada următoare 5 lucrări de construcție sau reabilitare, 7 lucrări de extindere și mansardare, alte 5 lucrări de eficientizare energetică și încă 4 pentru reparații capitale. Pentru toate aceste școli va trebui să găsim soluții pentru elevi”, a postat Allen Coliban pe pagina sa de Facebook.

Opoziția din Consiliul Local a dus discuțiile în alte direcții

Consilierii liberali și social democrați au încercat să ducă discuția în alte direcții. Social democrații au spus că ei erau deschiși discuțiilor.

O să vă rog să nu induceți această idee cum că am refuzat dialogul. Știți foarte bine contextul, repet: acesta este punctul nostru de vedere. O să stăm de vorbă, așa cum spuneți și dumneavoastră. Poate în 30 de zile”, i-a cerut social democrata Alexandra Crivineanu primarului, în ultima ședință de plen.

Liberalii s-au arătat interesați de idee.

Cât de repede credeți că un spațiu pe care l-am închiria în modul propus de către dumneavoastră ar putea să fie operațional, în așa fel încât copiii să se mute și să se desfășoare o astfel de activitate?”, a întrebat liberala Pamela Diaconu.

Proiectul a picat de trei ori la vot

În momentul votului, la fiecare dintre cele trei ședințe în care proiectul a fost supus aprobării consilierilor locali, doar colegii de partid ai lui Allen Coliban au votat pentru.

În aceste condiții, primarul i-a provocat pe consilieri să participe la o întâlnire cu brașovenii, în care să își poată spune fiecare punctul de vedere și să își motiveze decizia în fața locuitorilor Brașovului. Doar câțiva părinți, reprezentanții presei și consilieri USR au participat la întâlnire, motiv pentru care primarul spune că va convoca marți o ședință extraordinară a Consiliului Local.

Potrivit edilului șef, pe ordinea de zi vor fi două puncte: unul se referă la închirierea unui spațiu pentru o școală tampon, iar altul pentru oferirea unei mese calde în școli.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite