Cum poate influența construirea unui aeroport viața unui oraș românesc. Exemplul relevant din Germania

0
Publicat:

Brașoveanul Radu Paul a căutat un oraș european asemănător cu Brașovul în care s-a construit un aeroport în ultimii 20 de ani. A luat legătura cu primăria din Memmingen și a aflat lucruri interesante.

Aeroportul din Memmingen FOTO ZborDirect
Aeroportul din Memmingen FOTO ZborDirect

Președintele Asociației Brașovul Altfel, Radu Paul, a încercat să vadă ce înseamnă construirea unui aeroport pentru dezvoltarea unui oraș. A căutat orașe europene de dimensiuni apropiate Brașovului, în care s-au deschis aeroporturi noi în ultimii ani. Nu a găsit așa ceva, însă a găsit un oraș din Germania în care un aeroport militar a fost transformat într-unul comercial.

Radu Paul a ajuns la aeroportul din Memmingen, Germania, denumit Allgau Airport Memmingen. Acesta a fost construit în 1935 și a fost folosit ca aeroport militar până în 2004, când a intrat în circuitul comercial. Undeva prin 2007 a început realmente traficul pe aeroport.

Brașoveanul a stat de vorbă cu un director din Primăria din orașul german și a vrut să afle ce a însemnat deschiderea aeroportului pentru economia zonei.

Companiile locale și-au adus o contribuție semnificativă la deschiderea aeroportului prin angajamente și inclusiv participare financiară. Aceasta a fost baza pentru un nivel ridicat de conexiune între aeroport și mediul de afaceri. Impactul aeroportului asupra economiei locale este un proces aflat în creștere continuă. În primul rând, companiilor li s-a oferit posibilitatea de a recruta lucrători din străinătate mult mai ușor. În al doilea rând, în Memmingen a crescut numărul de turiști. Și, în al treilea rând, a crescut numărul de filiale ale companiilor naționale și internaționale”, a precizat Michael Haider.  

A crescut numărul de înnoptări

Directorul german spune că deschiderea aeroportului a avut o influență importantă asupra numărului de turiști și a numărului de înnoptări în hotelurile din oraș.

Am aflat că operațiunile de zbor au o influență directă asupra numărului de nopți în hotelurile noastre. Comparația sosirilor din diferite țări pe Aeroportul Allgäu, în comparație cu înnoptările turiștilor din aceleași țări, arată clar o corelație între cele două. Principala creștere a fost generată de oaspeții din străinătate”, a mai precizat reprezentantul municipalității din Memmingen.

Potrivit unui grafic trimis de Michael Haider, până în 2007 românii nu vizitau Memmingen. Mai mult, românii care începuseră să viziteze orașul german nu ajungeau acolo cu avionul. În 2019, numărul românilor care au aterizat la Memmingen a ajuns la 130.000, iar înnoptările au ajuns la 2.000.

Orașul din Bavaria a înregistrat creșteri importante în toate domeniile economiei și, lucru extrem de interesant, chiar dacă nu s-a dovedit că există vreo legătură cu deschiderea aeroportului, populația a crescut cu 11% din 2007 până în 2022. În plus, au apărut și noi domenii de afaceri, cum ar fi servicii de parcare, horeca în aeroport și în jurul acestuia și închirieri de mașini.  

Întreg interviul cu directorul din Memmingen poate fi citit pe pagina de Facebook a Asociației Brașovul Altfel.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite