Care sunt dezavantajele firmelor și ce ar fi însemnat pentru acestea aderarea la spațiul Schengen

0
Publicat:

Firmele brașovene care exportă sau importă bunuri în schimburile cu Uniunea Europeană spun că pierd din cauza timpului mai mare de livrare pentru că România nu este parte din spațiul Schengen

Firmele pierd pentru că nu facem parte din spațiul Schengen FOTO Shutterstock
Firmele pierd pentru că nu facem parte din spațiul Schengen FOTO Shutterstock

Olanda și Austria s-au opus intrării României în spațiul Schengen, prin votul dat în comisia de Justiție și Afaceri Interne. Dacă Olanda și-a justificat alegerea doar prin reproșuri aduse Bulgariei, Austria a avut nemulțumiri legate și de țara noastră.

Cum România și Bulgaria au cerut împreună aderarea la spațiul Schengen, cele două țări nu puteau fi admise separat. Managerul unei firme brașovene care face export, Cristi Câdă, a scos în evidență ce înseamnă pentru economie faptul că România nu este membru Schengen.

 „Faptul că stau tirurile noastre foarte mult în vamă, la ieșirea din România, probabil că ne influențează rezultatul economic, pentru că trebuie să îți iei un timp de 3 zile pentru livrare. Dacă o să fim acceptați în spațiul Schengen și nu va mai fi acest timp pierdut la vamă de către mărfuri pe care noi le producem, da, va fi un avantaj pentru noi, în primul rând, dar și pentru partenerii din Occident, pentru că reușim să le dăm mai repede produsele care le fabricăm noi”, a explicat Cristi Câdă, managerul unei firme brașovene care exportă produse în Uniunea Europeană.

Aceleași probleme se întâmpină și la importul mărfurilor din spațiul Schengen. Nu numai întârzierile și cheltuiala suplimentară prin așteptarea la vamă se numără printre pierderile înregistrate de România. Ce ar însemna primirea României a explicat reprezentanta Camerei de Comerț și Industrie Brașov, Andreea Păiușan.

Un avantaj major ar fi în acest sens faptul că s-ar reduce atât din cheltuielile cu personalul, cât și timpii de așteptare din graniță, dar, totodată, există și partea social-economică, faptul că s-ar reduce și personalul din graniță, cheltuielile cu personalul din granițe. Timpii de așteptare, chiar și în aeroport, atât pentru oamenii de business, cât și pentru persoanele de rând, ar fi reduși pentru că n-a nu mai exista controlul pașapoartelor și al altor documente”, a declarat Andreea Păiușan, director marketing și PR al Camerei de Comerț și Industrie Brașov.

Un vot favorabil ar fi făcut ca toate aceste probleme să dispară. Așa, însă, România va trebui să mai aștepte, iar aderarea nu se va putea petrece mai devreme de un an, deoarece președinția finlandeză, care va fi în următoarele 6 luni, nu a trecut în agendă această discuție.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite