Clădiri inteligente, la Brașov, prin transformarea unor blocuri vechi, cu bani europeni din PNRR

0
0

13 blocuri din Brașov ar putea fi complet transformate cu ajutorul banilor europeni. Municipalitatea vrea să monteze panouri fotovoltaice și să amenajeze stații de încărcare electrică pentru mașini

blocuri brasov jpg

Sisteme inteligente de umbrire, cu staţie de încărcare electrică la scară sau panouri fotovoltaice sunt câteva dintre dotările mai multor blocuri din Brașov, care vor fi eficientizate energetic cu bani europeni, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Pentru cele 13 blocuri de locuințe, Primăria Braşov a depus trei cereri de finanţare cu o valoare totală de 35,5 milioane lei, plus TVA, sumă care acoperă 100% din cheltuielile eligibile.

La cele 13 imobile se vor realiza lucrări de izolare termică, sistemul de încălzire şi de producere a apei calde va fi reabilitat şi se va instala un sistem de management energetic integrat pentru clădiri. De asemenea, se vor instala şi sisteme alternative de producere a energiei termice şi/termice pentru consum propriu, prin utilizarea surselor regenerabile.

Proiectul mai prevede şi lucrări de instalare, reabilitare sau modernizare (după caz) a instalaţiilor de climatizare şi/sau ventilare mecanică pentru asigurarea calităţii aerului interior, dar şi realizarea unor sisteme inteligente de umbrire pentru sezonul cald.

Și, pentru că tot a crescut numărul de autovehicule electrice din oraș, la cele 13 ansambluri rezidențiale vor fi amenajate stații de încărcare a vehiculelor electrice. Mai mult, vor fi effectuate și alte lucrări necesare pregătirii clădirilor pentru soluţii inteligente.

Locatarii acestor blocuri vor putea să-și producă energia electrică sau termică singuri, să treacă la un sistem de iluminat eficient, dar şi să instaleze staţii de încărcare pentru cei care au maşini electrice. Pe lângă faptul că finanţarea pentru aceste lucrări este asigurată 100% prin fonduri nerambursabile de la PNRR, pentru Braşov este şi o oportunitate de a vedea ce înseamnă trecerea către blocurile de locuinţe care îşi produc singure energia necesară, cel puţin în anumite perioade ale anului ”, a declarant Allen Coliban, primarul Brașovului.

Apelul de proiecte se ghidează după sistemul „primul venit, primul servit”, însă Primăria Brașov a depus documentația necesară și solicitarea de finanțare imediat după deschiderea sesiunii, astfel că șansele obținerii fondurilor sunt foarte ridicate.

Braşov


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri