Alarmant: Criza învie moda ţepelor economice. Infractorii cu gulere albe revin la putere
0Sunt mai puţine infracţiuni stradale şi cu violenţă, dar înfloreşte criminalitatea economic-financiară. Poliţia brăileană primeşte notă de trecere, în privinţa numărului infracţiunilor înregistrate până acum, instituţia situându-se, în acest sens, la mijlocul clasamentului.
Comisarul Adrian Glugă, adjunctul şefului Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Brăila, a fost cel care a tras un semnal de alarmă. Ce-i drept, în acest an, nu au fost infracțiuni cu arme de foc, omoruri la comandă şi nici jafuri care să ducă Brăila în topul judeţelor cu infracţionalitate crescută .
„Criminalitatea sesizată a scăzut cu 5 %, cea stradală constatată prezintă o scădere de 13 %, iar faptele cu violență au avut o evoluție relativ constantă. Se remarcă o scădere cu 36 % la tâlhării, cu 36 % la vătămări corporale și cu 50 % la vătămări corporale grave", spune comisarul Adrian Glugă.
"Da, aşa-I, parcă nu mai sunt atâtea încăierări ca în alţi ani. Nu mai au nici interlopii tupeu şi bani să iasă în stradă. Au migrat, fie la puşcărie, fie în Europa", a opinat brăileanul Mihăiţă Pelin, de 39 de ani.
În ciuda intensificării circulației pe drumuri și a creșterii numărului de șoferi, numărul accidentelor rutiere grave a scăzut mult.
"În trimestrul I 2010 am avut 19 accidente grave de circulație, soldate cu patru persoane decedate și 21 de persoane rănite grav. Principalele cauze sunt: viteza neadaptată la condițiile de trafic, conducerea în stare de ebrietate, conducerea imprudentă", a punctat comisarul.
Criminalitate cu 127% mai mare
Îngrijorătoare rămâne cifra criminalității economico-financiare constatate, în creștere anul acesta cu 127 % față de anul trecut, dar și cea a infracționalității sesizate, în creștere cu 15 %.
„În 2010, în activitatea de combatere a criminalității economico- financiare s-a urmărit creșterea gradului de siguranță a mediului de afaceri prin îmbunătățirea serviciului și eficientizarea activității", spune comisarul Adrian Glugă.
4.338 de apeluri înregistrate la 112
Evenimentele neplăcute au fost sesizate de brăileni la 112. 4.388 de apeluri au trecut pe aici fiind mai apoi direcționate către instituțiile competente, majoritatea fiind soluționate în timp record. „În 96 % din totalul intervențiilor timpul de reacție la evenimente a fost sub 10 minute", spune Adrian Glugă.