Salvarea spitalelor vine de la societatea civilă. Masă chirurgicală modernă donată Spitalului Botoșani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spitalul pentru copii din Botoșani, dotat cu tehnologie de ultimă generație din banii unei asociații. Este vorba despre o masă de operație ultra-modernă, de 17.000 de euro.

Masa de operație donată spitalului FOTO Vlad Plăcintă/Facebook
Masa de operație donată spitalului FOTO Vlad Plăcintă/Facebook

Secția de Pediatrie a Spitalului Județean „Mavromati” Botoșani a primit o donație importantă de la Asociația „Salvează o inimă”.

Mai precis, este vorba despre o masă chirurgicală ultra-modernă care lipsea spitalului. Este un echipament medical care a costat 17.000 de euro și care va facilita operațiile pentru copii, reducând timpii de intervenție. ”După lungi discuții cu domnul doctor Ceică Alin, am reușit într-un final să donăm secția de Chirurgie pediatrică a Spitalului Mavromati din Botoșani cu masa electrică de operație ET300C . Este un produs de ultimă generație pe acest segment. Intervențiile chirurgicale pe această masă vor fi mult mai ușor de realizat și mai puțin dureroase pentru cei mici”, a precizat Vlad Plăcintă, reprezentantul Asociației „Salvează o inimă”. 

Spitale dotate de privați sau asociații

Spitalele din Botoșani continuă să sufere la capitolul dotări. Mai ales secțiile Spitalului Județean „Mavromati” cum ar fi Pediatria sau Maternitatea.

De cele mai multe ori, în ultimii 10 ani, aceste spitale au fost dotate cu sprijinul organizațiilor, asociațiilor sau prin intermediul donațiilor private. De exemplu, Maternitatea Botoșani a primit în ultimii 5 ani donații importante de la Organizația „Salvați copiii”.

Numai în vara anului 2022, organizația menționată a donat echipamente de peste 900.000 de lei constând în aparate de ventilație, monitoare, kit de resuscitare „neopuff”, aparate de ventilație CPAP, lămpi de fototerapie, injectometre.

Astfel de donații au mai fost și în anii anteriori, Maternitatea primind mese radiante dar și alte aparate performante. Propriu-zis Maternitatea a fost dotată mai mult prin inițiative ale asociațiilor. La rândul său, Vlad Plăcintă, cu Asociația „Salvați o inimă”, a mai făcut donații consistente Spitalului Județean „Mavromati”, mai ales în pandemie, ajutând unitatea spitalicească să reziste valului de pacienți. 

Dotări și de la Consiliul Județean

Deși nu au ținut pasul cu asociațiile și societatea civilă, autoritățile județene încep să doteze, la rândul lor, unitățile sanitare. În 2021, Maternitatea a fost dotată cu 20 de incubatoare noi.

Anul acesta a fost dată în folosință o nouă Unitatea de Primire a Urgențelor de la Spitalul Județean „Mavromati”, cu dotări moderne. De asemenea s-au făcut câteva investiții și pe alte secții ale spitalului. Șefii de la Consiliul Județean promit și un nou ambulatoriu de specialitate, mai ales că cel care funcționează în prezent nu mai face față numărului de pacienți.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite