Botoşani: Tributul apelor: 7 morţi, 10 mii de persoane evacuate şi 22 de localităţi distruse

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jumătate din municipiul Dorohoi este sub ape. O viitură puternică este aşteptată astăzi la graniţa cu Ucraina unde Prutul a depăşit cota de pericol cu jumătate de metru. Oamenii şi-au baricadat casele cu saci de nisip şi şi-au făcut bagajele.

VIDEO: DOROHOIUL LOVIT A DOUA OARĂ DE APE!

VIITURA DE LA DOROHOI A AJUNS LA TRUŞEŞTI!

GALERIE FOTO  cu urmările dezastrului de la Dorohoi!

Botoşani: Noi viituri pe Prut şi Siret

BARAJUL BUCECEA DĂ SĂ CRAPE!

CITIŢI ŞI:

Vasile Blaga: "Suntem pregătiţi să evacuăm 5.000 de tone de pesticide din Insula Mare a Brăilei"

Ora 14.50

Premierul Emil Boc a anunţat ca va ajunge la Dorohoi dar şi în celelate zone afectate de puhoaie. Patru tiruri încărcate cu ajutoare de la Fondul de Rezervă al guvernului vor  ajunge în localităţile lovite de viitură. Sinistraţii vor primi alimente şi apă potabilă. În ajutorul lor a venit şi Crucea Roşie care a distribuit oamenilor haine curate şi alimente.  Sinistraţi ignoraţi de Emil Boc : Premierul s-a tot ferit de ape la Dorohoi!

Ora 14.45

Peste 2000 de sinistraţi din Dorohoi vor fi vaccinaţi împotriva tetanosului. Mai mult, 200  de copii vor imunizaţi împortiva hepatitei A. Echipele Direcţiei de Sănătate Publică vor merge în zona calamitată. Potop la Coşula!VIDEO/FOTO

image

Ora 13.30:La Rădăuţi Prut , 3.000 de saci de nisip au fost folosiţi pentru diguirea podurilor, a străzilor şi locuinţelor. Alţi 1.000 de saci de nisip sunt transportaţi acum pentru construcţia digurilor de către circa 60 de militari, pompieri şi jandarmi. „Prutul a mai crecut cu vreo 20 de centimetri de dimineaţă iar acum a ajuns la 80 de centimetri peste cota de pericol. Noi suntem pregătiţi. Localnicii sunt pregătiţi cu bagaje în caz de evacuare", a specificat Viorel Nichiteanu, primarul comunei Rădăuţi-Prut.

Botoşani: Să-i ajutăm pe sinistraţi!

Ora 13.15

 Harta dezastrului din Dorohoi :

 6 morţi: cinci bătrâni şi un adolescent de 15 ani luaţi de ape

890 de case distruse

80 de drumuri impracticabile

3500 de oameni lăsaţi de drumuri de puhoaie

 200 de fântâni colmatate

Bilanţul este provizoriu!

Pompierii au chemat armata şi Jandarmeria în ajutor( foto jos)

image

CITIȚI ȘI:

Râul Târnava Mare monitorizat non-stop. Apele au crescut cu 4,70 metri

Sinistraţi salvaţi prin acoperişul caselor / Astă noapte

Ora 13.00:

Marian D., copilul din Dorohoi dat dispărut astă-noapte a fost găsit de pompieri. Trupul neînsufleţit al băiatului de 15 ani a fost descoperit  în râul Jijia în urmă cu puţin timp. Numărul persoanelor decedate a ajuns la şapte.

Ora 12.40:

FOTOGALERIE URMĂRILE POTOPULUI DE LA DOROHOI!  Puhoaiele de apă abătute peste Dorohoi au lăsat în urmă imagini de coşmar.

image

Cele mai multe locuinţe din chirpici s-au dărâmat iar cele care încă mai stau în picioare se pot prăbuşi din clipă în clipă.

Apele s-au mai retras acum dar au rămas imaginile apocaliptice. E dezastru aici, te îngrozeşti. Case prăbuşite, gospodării distruse, morţi", a spus Marcel Dupu, dorohoian.

Buzoienii au trimis veste de salvare în zonele inundate

Ora 11.50:

Inundaţiile au închis mai multe drumuri judeţene. La ora actuală nu se poate circula pe DJ 292 - zona Podeni, DJ 296 - zona Călugăreni - Mândreşti - Ungureni, DJ 291 B -zona Şendriceni, DJ 291 D - zona Ibăneşti.  FOTOGALERIE POTOP POMÂRLA!

image

„Toată echipa direcţiei este mobilizată în teritoriu. A fost închis şi drumul DJ 296 B, în zona Ungureni, unde acum se aşteaptă o viitură puternică", a spus ing. Stelu Haiduc, consilier superior în cadrul Direcţiei Judeţene de Drumuri şi Poduri Botoşani.

Ora 10.50:

Bătrânii de la căminul din Dorohoi au fost evacuaţi din cauza inundaţiilor iar la această oră reprezentanţii Direcţiei de Asistenţă Socială încearcă să mai salveze din bunurile aflate în cămin.

Apa a intrat azi dimineaţă în cămin iar cei 51 de beneficiari au fost mutaţi în Centrul de bătrâni de la Leorda, 10 dintre aceştia fiind transportaţi cu ambulanţa. Şi la centrul de adulţi din Dersca apa a pătruns în bucătărie, beneficiarii şi angajaţii stând cu bagajele făcute în cazul în care vor trebui să părăsească clădirea.

Alertă: Dunărea a luat în stăpânire Faleza/Află de aici care este prognoza pentru următoarea perioadă (GALERIE FOTO)

Inundaţiille de la Cîndeşti

Inundaţiile de la Dorohoi

Astă-noapte:

Rupere de nori a fost noaptea trecută la Dorohoi acolo unde a plouat cu peste 100 de litri pe metru pătrat.  Sute de case de la marginea oraşului au fost acoperite de apele care au venit de pe versanţi „ În cinci minute apa a ajuns la 1,70 metri. Am dat drumul la animale şi am fugit cu hainele de pe mine. Nici hainele nu am apucat să le mai iau” a spus Vasilică Porfir, sinistrat.

La miezul nopţii, aproape jumătate din oraş era inundat şi fără curent electric. Cei mai tineri au reuşit să fugă din calea puhoaielor. Bătrânii însă s-au  ascuns în podurile caselor doar doar vor scăpa cu viaţă. De acolo i-au scos pompierii după ce au spart acoperişurile cu toporul. Printre cei salvaţi de pompieri s-au aflat şi soţii Ştefan. Nea Constatin (80 ani) şi tanti Aneta( 79 ani) nu au mai avut puterea să fugă când apele le-au intrat în curte „ Apa trecuse de geamuri. Und e să mergem noi oameni bătrâni. Am stat în pod şi ne-am rugat să ne aibă milă Dumnezeu de noi” a spus Constantin Ştefan( foto soţii Ştefan)

image

Toată noptea pompierii militari au umblat cu bărcile printre case pentru salvarea celor prinşi de viitură. Depăşiţi de situaţie, ei au chemat în ajutor armata şi jandarmeria. „ S-a mers din casă în casă. A fost cea mai lungă noapte!” a spus plt. Dorina Lupu, purtător de cuvânt ISu Botoşani.(foto Dorohoi)

image

Ultimele 15 ore au fost un tur de forţă pentru 500 de forţe de intervenţiei. 22 de localităţi din 13 unităţi administrative  au fost distruse una dupa alta. Este vorba despre municipiul Dorohoi, oraşul Flămânzi şi comunele Suliţa, Lunca, Hilişeu Horia, Tudora, Şendriceni, Cândeşti, Pomârla, Ibăneşti, Vârfu Câmpului, Broscăuţi şi Corlăteni. Cele mai mari cantităţi au fost înregistrate în localităţile  Pădureni (Şendriceni) – 163 l/mp, Pomârla – 109 l/mp, Iezer – 68 l/ mp şi Rădeni – 60 l/mp. (foto Cândeşti)

image

Oraşul Flămânzi a fost primul lovit de viitură. Pârâul Codrun a ieşit din matcă din cauza precipitaţiilor abundente şi a inundat peste 100 de gospodării. (foto Flămânzi)

image

Sute de persoane au fost evacuate de pompieri care au primit, câteva minute mai târziu un nou apel de urgenţă: localitatea Cândeşti este sub ape. În mai puţin de cinci minute, ploile au măturat localitatea. ŞI aici aproape 70 de gospodării au fost inundate. „ Nu mai avem nimic după viaţă de muncă. Nici măcar semnal la telefon ca să chemăm pe cineva în ajutor” a spus printre lacrimi Elena Florea, sinistrat. De aici viitura a pornit spre localităţile Bucecea, Suliţa, Cristeşti, Lunca, Hilişeu Horia, Tudora, Şendriceni, Pomârla, Ibăneşti şi Vârfu Câmpului.

Estimările autorităţilor sunt din cele mai sumbre: peste 3000 de gospodării sunt distruse şi alte câteva su de hectare de culturi agricole sunt la pământ.

image

Astă noapte, au fost evacuate circa 350 persoane din toate localităţile situate pe râul Jijia, în aval de Dorohoi, din comunele Broscăuţi, Corlăteni, Dimăcheni, Ungureni, Dângeni, Truşeşti, Albeşti, Todireni, Hlipiceni şi Răuseni.  Tot în această dimineaţă, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani se va întruni pentru a stabili noi măsuri de urgenţă.

image

Apele au luat şase vieţi (cinci din Dorohoi şi una din Ibăneşti) iar un băiat de 15 ani din Dorohi este dat dispărut fiind căutat şi la această oră de echipajele de intervenţie.

Cifră: 10 mii. Atâtea persoane au fost salvate din puhoaie

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite