Ioan Ciotmonda prepară pizza pentru bistriţeni
0
Lucrează la Pizzeria Tonight unde a şi învăţat să prepare pizza, specialitatea italienească preferată de mii de bistriţeni. Dacă atunci când s-a angajat ştia doar să mănânce pizza, acum prepară din minte zeci de sortimente.
Ioan Ciotmonda şi-a încercat norocul prin străinătatea timp de şapte ani. A făcut de toate: a lucrat ca şofer şi în construcţii, cam ca oricare român care merge în străinătate în căutarea unui trai mai bun. În urmă cu doi ani a renunţat la visul european pentru că dorul de casă şi de familie era de nestăvilit. Întors în ţară, bistriţeanul şi-a căutat ceva de muncă şi soarta a făcut să ajungă bucătar într-o pizerie sau, „pizzer", cum spune el. La început nu ştia despre pizza decât că este o specialitate italianească foarte gustoasă. Încet, încet a învăţat cum se face savurosul preparat, de la aluat până la ordinea în care se adaugă ingredientele şi cantităţile de condiment care trebuie folosite. „La început nu ştiam cum se prepară, ştiam doar cum se mănâncă, dar mi-a surâs ideea de a lucra în bucătăria unei pizzerii. Meseria am învăţat-o de la fostul bucătar de aici. Am prins repede toate micile secrete, dar foarte important a fost faptul că am fost dispus să învăţ. Mai greu a fost cu învârtitul aluatului pe degete, dar am învăţat şi asta destul de repede. Avem 48 de sortimente de pizza în meniu pe care le prepar din minte, fără a avea nevoie de reţete", explică Ioan.
Îi place să-şi vadă clienţi mulţumiţi
Pentru Ioan Ciotmonda este foarte importantă mulţumirea clienţilor, aşa că prepară cu multă atenţie fiecare pizza în parte şi este convins că reţetele pe care le face sunt asemănătoare cu cele italieneşti. „ Avem foarte mulţi clienţi italieni, care apreciază pizza pe care o facem, motiv pentru care înclin să cred că se apropie ca gust de cea preparată în Italia. În general, cei care mănâncă pizza la noi se întorc sau comandă pentru acasă", mai spune bucătarul. După doi ani de preparat pizza pe bandă rulantă, Ioan nu are nevoie să se uite la ceas pentru a şti când pizza este prăjită suficient. „Nu lucrez pe ceas, trebuie doar sa îi arunc ochii în cuptor să-mi dau seama dacă e făcută sau nu. De obicei, în momentul când prinde culoarea stejarului este gata de pus pe farfurie sau de livrat", mai spune Ioan.
Pizza preparată acasă nu are acelaşi gust
Ioan Ciotmonda nu vrea să divulge toate secretele care fac pizza preparată de el atât de gustoasă, dar spune că o pizza facută acasă nu poate avea acelaşi gust cu cea preparată la pizzerie. „Este foarte important procesul tehnologic, dar şi cuptorul. O pizza preparată în cuptor cu lemne are alt gust decât una făcută într-un cuptor care se încălzeşte cu gaz", este de părere pizzerul.
Întrebări şi răspunsuri
Câte pizza ai preparat cel mai mult într-o zi?
Nu am stat niciodată să număr. Nu ştiu să am vreun record personal, dar avem zile când avem foarte mulţi clienţi şi foare multe comenzi pentru livrarea la domiciliu. Cele mai aglomerat zile sunt la final de săptămână. Cred că atunci prepar peste 200 de pizza într-o zi.
Dacă ar fi să daţi timpul înapoi, ai alege să lucrezi tot în bucătăria unei pizzerii?
Da. Cred că da. Îmi place ceea ce fac şi îmi place când lumea este mulţumită şi mai ales când observă că cei care au mâncat o dată se întorc. Acest gen de apreciere este importantă.
Ce- i place
„Iarna îmi place să merg la schi, sport pe care îl practic de câte ori am puţin timp liber. Îmi place foarte mult să merg la ţară şi sunt prieten şi cu televizorul" , spune bucătarul.
Ce nu-i place
Lui Ioan Ciotmonda nu-i place să piardă timpul. „Nu pot să stau fără să fac nimic, pentru că mă plictisesc foarte repede, trebuie să fac tot timpul ceva", mai spune acesta.
Profil:
Născut: 25 august 1968, în Bistriţa
Educaţie : Student la Facultatea de Ecologie
Familie: Căsătorit, un copil