Un bărbat care și-a răpit copilul, lăsat în libertate și dojenit de judecători: „Este un avertisment serios de a nu mai comite fapte antisociale”

0
Publicat:

Magistrații Curții de Apel Bacău i-au redus pedeapsa și au suspendat-o sub supraveghere pe motiv că bărbatul nu ar fi vrut, de fapt, să își răpească copilul, ci doar să își convingă concubina să se întoarcă la el.

Copilul a fost recuperat de polițiști la scurt timp după răpire FOTO freepik.com
Copilul a fost recuperat de polițiști la scurt timp după răpire FOTO freepik.com

Curtea de Apel Bacău l-a condamnat definitiv în 17 mai pe Georgel Năstruț, un bărbat din localitate, la 3 ani de închisoare cu suspendarea executării pentru lipsire de libertate în mod ilegal. Individul a șocat comunitatea din localitatea Satu Nou, județul Bacău, în ziua de 15 august 2021, când a venit la locuința fostei sale concubine, pentru a o convinge să reia relația cu el.

Tânăra, în vârstă de 24 de ani, era sătulă de bătăile și amenințările concubinului său și nu a vrut să se mai întoarcă la acesta.

Furios din cale afară și beat, individul i-a sucit la spate mâna fratelui mai mic al fostei iubite, în vârstă de 11 ani, și l-a lovit cu palmele peste față, apoi s-a luptat cu tatăl acesteia, pentru ca în final să smulgă bebelușul de 10 luni din mâinile bunicii și să fugă cu o mașină în care îl așteptau doi amici.

Amenințată să își retragă plângerea

Tânăra a sunat la 112 și a anunțat răpirea, iar polițiștii au identificat și au oprit mașina în trafic. Bebelușul a fost dus la Spitalul de pediatrie din Bacău pentru ca medicii să verifice dacă a suferit vreun traumatism, iar seara mama lui l-a luat acasă. Tatăl copilului a negat permanent că l-ar fi răpit, susținând că mama lui i l-a dat de bunăvoie.

La dosar a fost depusă și o declarație notarială semnată de mama copilului, prin care își dădea acordul să își retragă plângerea depusă la Poliție. Polițiștii au stabilit ulterior că declarația respectivă fusese dată sub amenințarea că își va pierde copilul.

„Notarul a întrebat-o unde stă și dacă este de acord să își retragă plângerea față de Georgel Năstruț, a declarat că a fost de acord să își retragă plângerea, deoarece îi era și încă îi este frică să nu își piardă copilul și a semnat acea declarație”, au stabilit anchetatorii.

„A transformat bebelușul într-un obiect”

Ulterior, a fost audiată și o altă persoană apropiată familiei fetei, care a declarat că a fost contactat telefonic de către tatăl acesteia, care i-a povestit că atât el, cât și fiica sa au fost determinați de familia fostului concubin să își retragă plângerea.

Martorul a declarat că persoanele care au dus-o la notar pe tânără au profitat de faptul că aceasta nu știe să citească și a fost manipulată și constrânsă să declare ce a vrut familia fostului său concubin.

„A transformat bebelușul într-un obiect, folosindu-se de acesta și nicidecum nu a acționat pe baza unor relații naturale de afecțiune. Nu avea hrană pentru copil, nu avea schimburi, nu avea scutece, nu avea medicamente, nu avea nimic necesar. A acționat dintr-un imbold de moment, la beție, dorind să dea o lecție concubinei sale și familiei acesteia, reușind doar să alerteze astfel Poliția județului Bacău, care a emis alerta de răpire copil”, a fost concluzia Judecătoriei Bacău.

Magistrații au decis că este necesară încarcerarea bărbatului, pentru ca „scopul preventiv și educativ“ al pedepsei să poată fi atins. Judecătoria Bacău îl condamnase inițial la 4 ani de închisoare cu executare.

 Probele, reinterpretate de instanța superioară

Avocatul lui Georgel Năstruț a venit cu totul altă versiune a modului în care a avut loc răpirea bebelușului, susținând că, de fapt, bărbatul nu ar fi avut reprezentarea faptului că își răpește copilul.

„Fără a încerca să justificăm fapta sa, fără a încerca să invocăm necunoașterea legii, apreciem totuși că la momentul săvârșirii faptei inculpatul nu a gândit, nu a conștientizat că ceea ce face întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de lipsire de libertate în mod ilegal”, a explicat avocatul în concluziile depuse la dosar.

Instanța superioară consideră că „incontestabil că infracţiunea de lipsire de libertate în mod ilegal comisă de inculpatul Georgel Năstruț prezintă o gravitate ridicată datorită valorilor sociale lezate, circumstanţelor comiterii faptei şi urmările socialmente periculoase produse, ceea ce justifică condamnarea inculpatului la o pedeapsă severă, în scopul corijării conduitei sale.”

Cu toate acestea, magistrații au apreciat că se impune nu numai reducerea pedepsei aplicate bărbatului, dar și suspendarea acesteia sub supraveghere pentru ca acesta să poată munci în continuare și să le poată asigura mijloacele de trai celor trei copii pe care îi are în întreținere.

„Pronunţarea unei condamnări la pedeapsa închisorii, chiar cu suspendarea executării acesteia, trebuie să reprezinte un semnal şi un avertisment serios pentru inculpatul Georgel Năstruț, în sensul de a se abţine de la a mai comite fapte antisociale, reiterarea comportamentului infracţional urmând a fi sancţională mult mai sever”, este concluzia judecătorilor Curții de Apel Bacău.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite