Prefect, despre scandalul de la Berzunți. „Tradițiile nu au nimic în comun cu moartea semănată de agresorii din Ucraina”

0
Publicat:

Prefectul de Bacău, Lucian Bogdănel, susține că s-a mers prea departe la parada din localitatea băcăuană Berzunți, iar participanții au depășit serios limitele libertății de exprimare.

mascati Berzunti FOTO captura video jpg

După marșul-parodie de la Berzunți, care a declanșat un imens scandal național și internațional, oficialitățile din Bacău reacționează și atrag atenția că tradițiile nu trebuie confundate cu derapajele de limbaj și chiar incitările la comiterea de infracțiuni.

„Tradițiile româneşti de Anul Nou nu au nimic în comun cu însemnele agresorilor din Ucraina, cu violența şi moartea semănate de aceştia sau cu rachetele şi simbolurile nefericit reprezentate în parada de la Berzunți! Libertatea de expresie trebuie dublată, întotdeauna, de responsabilitate!”, a ținut să precizeze Lucian Bogdănel, prefectul județului Bacău.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu susține că adevărata imagine a județului Bacău este dată de sprijinul necondiționat pe care băcăuanii l-au dat și continuă să îl dea ucrainenilor de la începutul războiului cu Rusia și nu spectacolul deplasat pus în scenă la Berzunți.

Prefectul Lucian Bogdănel FOTO arhiva personală
Prefectul Lucian Bogdănel FOTO arhiva personală

„Băcăuanii sunt solidari cu ucrainenii, în contextul nedreptei încercări a războiului la care aceştia sunt supuşi de aproape un an! Mărturie stau multiplele transporturi umanitare plecate din județul Bacău spre Cernăuți pe parcursul lui 2022 (foto), dar mai ales generozitatea concetățenilor care au găzduit refugiați din zona de conflict, oferindu-le o mână de ajutor şi un acoperiş sub care să se adăpostească împreună cu familiile lor”, a adăugat prefectul de Bacău.

Participanții, anchetați de Poliție

În Imaginile postate pe Facebook, însoţite de explicaţia „Mascaţii din Berzunți, Bacău, varianta de război!”, se văd mai multe persoane care iau parte la o procesiune. Unii dintre participanţi poartă uniforme asemănătoare celor ale militarilor, au chipurile acoperite cu măşti negre şi au obiecte ce par a fi arme. 

În imagini apar și autovehicule de teren care transportă obiecte de forma unor rachete, dar şi alte tipuri de autovehicule, unele având inscripţionate litera Z, similare cu cele de pe blindatele armatei ruse care a invadat Ucraina. Printre vehicule se numără şi utilaje agricole, acoperite cu pânză sau folie de culoare verde închis, pe care a fost scrisă aceeaşi literă, Z. 

Pe imagini se vede coloana de maşini care este urmată de un convoi format din zeci de oameni, cei mai mulţi dintre ei purtând măşti şi diverse costume. La paradă, o parte din săteni s-au îmbrăcat în soldați ruși, mașinile au inscripționate „Z”-ul rusesc, iar tractoarele au fost acoperite cu prelate pentru a imita tancurile.

Mașinile au fost împodobite cu rachete de jucărie sau cutii pe care scria „bomba atomică”, iar portretul președintelui rus Vladimir Putin fusese lipit pe uși. Polițiștii îi anchetează acum pe participanții la marșul de la Berzunți.

”Poliţiştii băcăuani s-au sesizat din oficiu cu privire la imaginile video apărute în spaţiul public şi au demarat verificări  în baza Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului Nr. 31 din 2002, pentru a stabili cu exactitate situaţia de fapt, iar în funcţie de rezultat se vor lua măsurile legale ce se impun”, au  transmis reprezentanții IPJ Bacău.

În localitatea Berzunţi, din judeţul Bacău, a devenit o tradiţie parada mascaţilor care pleacă la colindat. Anul acesta, unii dintre participanţi au ales să se „costumeze” în ruşi, iar gestul a fost interpretat de unii ca o parodiere a războiului, în timp ce alții consideră că s-a încălcat legea prin modul în care s-au costumat participanții la adunarea publică, dar și prin afirmațiile pe care le-au făcut.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite