Dansul cu urșii de la Bacău a ajuns vedetă în presa internațională: „O tradiție de milenii” FOTO

0
Publicat:

Obiceiul dansului cu urșii, întâlnit mai ales în zona de munte a județului Bacău, a fost promovat recent printr-un amplu reportaj în agenția de presă americană Associated Press.

Maria, în fotoreportajul Associated Press jpg

Nu este prima oară, când obiceiurile unice din România, țară care are cei mai mulți urși din Europa, ajung în presa internațională. În 2015, New York Times publica un alt reportaj despre urșii de la Comănești.

Autorii fotoreportajului din Associated Press, Vadim Ghirda și Andeeea Alexandrescu, afirmă că dansul cu urșii atrage un număr imens de turiști, mai ales din Japonia, în fostul oraș industrial Comănești, altădată cunoscut pentru exploatările miniere din zonă.

„Ei (n.r. japonezii) vin aici pentru a vedea un eveniment anual care a luat naștere dintr-o tradiție de milenii în regiunea Moldovei: oameni îmbrăcați în piele de urs de toate vârstele, organizați în cete, mărșăluind și dansând pe sunetul asurzitor al tobelor, cu fălcile fălci și ghearele deschise”, scrie amintita publicație.

Pieile de urs pe care le poartă dansatorii, se arată în reportaj, cântăresc până la 50 de kilograme și sunt transmise din generație în generație. Este pusă în valoare Ceata Urșilor Șipoteni, din Comănești, care ar avea 120 de membri, unii dintre ei, copii.

Mai mulți membri ai cetei sunt prezentați individual iar din declarații reiese cât de important este acest ritual pentru ei, de care se mândresc. Ei spun că obiceiul datează dinaintea creștinismului, când se credea că animalele sălbatice îi păzeau pe oameni de nenorociri și pericole. Urșii dansatori, așadar, au mers la casele oamenilor și le-au bătut la uși pentru noroc și un an nou fericit.

„Mă simt eliberată, ursul ne eliberează sufletele”, a spus Maria, care s-a alăturat pachetului de urși Sipoteni la vârsta de 5 ani și acum are 22 de ani. „Mă conectez și cu tatăl meu plecat, care m-a introdus în tradiție acum 17 ani”, se mai arată în fotoreportaj.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite