Castelul Ghika din Dofteana va fi cumpărat de CJ Bacău. Pentru ce era renumit în epocă

0
Publicat:

Consiliul Județean Bacău va cumpăra Castelul Ghika din Dofteana. Clădirea, cu 40 de camere, și terenul vor deveni centru turistic cultural. Valoarea proprietății este de peste un milion de euro.

Castelul Ghika era renumit în epocă pentru partidele de vânătoare FOTO apusenitransilvania.ro
Castelul Ghika era renumit în epocă pentru partidele de vânătoare FOTO apusenitransilvania.ro

Consiliul Județean Bacău a aprobat în ședința de miercuri, 5 octombrie, exercitarea dreptului de preempțiune pentru cumpărarea Castelului Ghika din Dofteana, iar prețul urmează să fie negociat.  

Proprietarul cere 1,4 milioane de euro fără TVA. Ședința s-a desfășurat online, iar toți 32 de consilieri județeni au votat în favoarea achiziționării castelului.

Consiliul Județean a fost al doilea în ordinea legală a exercitării dreptului de preempțiune, după ce Ministerul Culturii a refuzat să cumpere clădirea. Fiind o clădire de patrimoniu, proprietarul este obligat să ofere întâi instituțiilor statului dreptul de achiziție, iar în caz de refuz, o poate vinde unui investitor privat.

Direcția de Cultură Bacău a înștiințat, pe 22 septembrie 2022, Consiliul Județean Bacău în legătură cu faptul că Ministerul Culturii nu-și va exercita dreptul de preempțiune.

De la această dată curge un termen de 15 zile, în care Consiliul Județean Bacău poate decide sau nu exercitarea aceluiași drept. Dacă instituția ar fi refuzat, vânzătorul trebuia să apeleze și la Consiliul Local Dofteana.

 „Vom face acolo o zonă de turism cultural. Palatul va găzdui și o parte dintre operele de artă deținute de Consiliul Județean Bacău”, a precizat președintele Valentin Ivancea pentru Ziarul de Bacău.

Castelul Ghika de la Dofteana a fost construit in stil Italian la sfârșitul secolului al XIX-lea și a servit drept reședință pentru vânătoare. Domeniul era renumit în epocă pentru veritabilele partide de vânătoare şi recoltare de trofee, fauna fiind asigurată de apropierea de muntele Nemira şi de apa Trotuşului.

Clădirea, cu 40 de camere, este clasată drept monument istoric clasa A.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite