7.500 de lei amendă pentru câteva legături de ridichi. Prefect: „Astfel de funcționari sunt o adevărată cangrenă”

0
Publicat:

Un mic producător din Bacău a primit anul trecut o amendă record pentru simplul fapt că avea pe tarabă 20 de legături de ridichi. Fermierul și-a câștigat dreptatea în instanță, care a anulat sancțiunea aberantă.

Costel, producătorul din Bacău amendat de funcționarii Direcției Agricole FOTO Valentin Ivancea
Costel, producătorul din Bacău amendat de funcționarii Direcției Agricole FOTO Valentin Ivancea

Prefectul de Bacău, Valentin Ivancea, a dezvăluit momentele deloc plăcute prin care a trecut un producător local de legume în cursul anului 2022.

Fermierul în cauză se numește Costel și este un mic producător din comuna băcăuană Itești, fiind recunoscut pentru calitatea roșiilor pe care le cultivă și pentru murăturile după rețetă tradițională pe care le pregătește pentru a le comercializa, mai apoi, în Piața Centrală din Bacău.

Agricultorul și familia lui trăiesc exclusiv din munca pământului și vânzarea legumelor la piață.

„Ca mulți alți mici producători și agricultori din comunele învecinate, care vin în Bacău să vândă roadele muncii lor și să câștige un ban cinstit, Costel a avut de înfruntat atât practicile scandaloase ale celor care conduc Piața Centrală, cât – mai ales – reaua-credință a doi funcționari de la Direcția Agricolă care i-au aplicat, în 2022, o amendă record, de 7.500 de lei, pentru că avea pe tarabă 20 legături de ridichi. Ați citit bine, nu este o glumă: 7.500 lei pentru 20 de legături de ridichi”, susține prefectul Valentin Ivancea.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu îi atacă dur pe funcționarii de la Direcția Agricolă Bacău, despre care spune că nu au idee despre cât de grea este munca câmpului și cât de dificil este apoi să îți vinzi legumele pe care le-ai produs.

„Astfel de funcționari sunt o adevărată cangrenă nu doar pentru sistemul bugetar, ci chiar în viața comunității, funcționari anonimi care se ascund după un proces-verbal de contravenție și trăiesc – bine mersi – într-o lume a lor, nu în realitatea celor care chiar muncesc pe brânci pentru a-și câștiga existența, care își plătesc dările la stat până la ultimul leu, iar de pe urma lor trăiesc mulți alți lucrători-zilieri cu precădere în perioada muncilor agricole”, susține Valentin Ivancea.

Mafia din piețe

Prefectul de Bacău crede că, de fapt, cei care îi îngroapă pe micii producători sunt tocmai funcționarii statului care ar trebui să îi sprijine.

„Este dezgustător modul în care tocmai cei care ar trebui să fie un sprijin pentru micii producători agricoli sunt, de fapt, cei care îi îngroapă și-i falimentează cu nonșalanța proprie bugetarului care nu răspunde niciodată pentru acțiunile sale incorecte, dincolo de litera și spiritul legii. Mă bucur că instanța de judecată i-a dat câștig de cauză lui Costel și a desființat amenda enormă pe care acesta a primit-o, iar o nedreptate revoltătoare a fost – în cele din urmă – îndreptată”, mai spune reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Oficialul crede că Piața Centrală din Bacău este acum la cheremul unui grup care nu are nicio legătură cu producătorii locali și cu vânzarea în condiții de piață liberă a legumelor și fructelor.

„Practicile despre care am auzit vorbindu-se la Piața Centrală îmi confirmă că acest loc, care ar trebui să fie un spațiu comercial în care să se regăsească producătorii agricoli din jurul Bacăului, e confiscat de un veritabil clan care tratează piața ca pe propria afacere, nu ca pe un obiectiv public al municipiului Bacău, care ar trebui să producă venituri considerabile la bugetul local”, consideră prefectul Valentin Ivancea.

BacăuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite