Moartea căprioarelor. Au murit otrăvite pe câmpuri, în vestul țării. Cine se face vinovat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile din Arad au întocmit dosare penale şi au aplicat amenzi pentru că zeci de căprioare au murit otrăvite pe câmpuri. Cadavrele animalelor au fost incinerate.

Mai multe căprioare au fost găsite moarte FOTO arhivă Adevărul
Mai multe căprioare au fost găsite moarte FOTO arhivă Adevărul

Amenzilie au fost aplicate după ce zeci de cadavre de căprioare au fost descoperite pe câmpuri din judeţul Arad, iar autorităţile de mediu au început cercetările.

Aceștia cred că decesele au fost provocate de raticide împrăştiate de fermieri, astfel că au aplicat amenzi în sumă de 120.000 de lei.

De asemenea, poliţiştii fac cercetări pentru braconaj cinegetic.

Garda de Mediu Arad a transmis, marţi, că echipe mixte formate din comisari ai instituţiei şi poliţişti de la Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au făcut verificări în zonele Curtici, Nădab şi Olari după „moartea în condiţii suspecte a unor animale sălbatice şi identificarea de produse pentru combaterea rozătoarelor, aflate pe terenurile agricole deţinute de către societăţi agricole din zonele respective”.

40 de cadavre 

Aproximativ 40 de cadavre de animale au fost ridicate de pe câmpuri, fiind prelevate probe biologice pentru teste de laborator, înainte să fie incinerate.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit ca de îndată să se treacă la colectarea momelilor raticide, iar utilizarea produselor raticide să fie efectuată în conformitate cu prevederile certificatelor de autorizare. A fost predată o cantitate de 1.325 kg de deşeuri animaliere pentru neutralizare prin incinerare. Au fost aplicate sancţiuni în valoare de 120.000 de lei, iar organele de urmărire penală au deschis două dosare penale in rem”, susțin reprezentanții Gărzii de Mediu.

Au mai fost cazuri asemănătoare 

Amintim că în urmă cu 12 ani, alte 41 de căprioare au fost găsite moarte pe un câmp de lângă localitatea Iratoş. Specialiştii spuneau că animalele au fost otrăvite. 

Pe atunci se anunța că în cursul zilei de sâmbătă şi duminică, în zona localităţii arădene Iratoş au fost descoperite cadavrele altor 41 de căprioare. Vânătorii au spus că şi aceste căprioare, ca şi celelalte 88 care au mai fost găsite moarte, ar fi ingerat substanţe otrăvitoare, aruncate pe terenurile agricole. Animalele au fost găsite la o distanţă de aproximativ 10 kilometri de locul unde cu o lună înainte au fost găsite 11 cadavre. Cel care le-a găsit a fost gestionarul fondului de vânătoare din zonă, care a ieşit să îşi facă rondul. Imediat a sunat şi a alertat autorităţile. 

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite