Exerciţiul banal care elimină garantat durerile atroce de spate: „La fiecare oră trebuie asigurată o pauză de 7 minute“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Până la 80% din populaţie ajunge să sufere din cauza durerii de spate FOTO Adevărul
Până la 80% din populaţie ajunge să sufere din cauza durerii de spate FOTO Adevărul

Durerile de spate dau bătăi de cap tot mai multor persoane, în special celor care petrec ore în şir pe scaun, în faţa calculatorului. Medicul arădean Otilia Ţigănaş spune că durerea de spate poate avea cauze multiple pe care doar medicul le va stabili.

Durerea de spate afectează milioane de persoane în întreaga lume. Până la 80% din populaţie ajunge să sufere din cauza durerii de spate de-a lungul vieţii.

Actualmente, o persoană din cinci suportă durerea de spate de cel puţin trei luni, potrivit ghidurilor europene privind managementul durerii cronice de spate. Medicul arădean, Otilia Ţigănaş, face referire la cele probabile.

„Vorbim despre greşeli posturale cauzate de serviciu - statul prelungit pe scaun sau în picioare, sedentarismul. Aici amintesc îndeosebi persoanele al căror serviciu sau hobby este biroul, calculatorul. Sfat aparent simplu, dar extrem de eficient, este asigurarea unei pauze de 7-10 minute la fiecare oră, când te ridici şi faci câteva mişcări de încălzire a articulaţiilor, pe segmente corporale. Dacă faci asta constant, zi de zi, durerea de spate se va ameliora simţitor, or pentru aceste exerciţii n-ai nevoie de medic şi analize, ci doar de voinţă”, recomandă medicul Otilia Ţigănaş.

De asemenea, aceasta afirmă că o altă cauză des ignorată este ospeoporoza la femeile ajunse la menopauză.

„Investigaţia pentru diagnostic se numeşte DEXA. Nu e decontată de asigurări, costă în jurul a 100 de lei, dar odată diagnosticată corect osteoporoza, tratamentul este cu totul altul decât antialgicele, decontracturantele şi antiinflamatoriile”, spune medicul Otilia Ţigănaş.

Durerea de spate este orice fel de durere sau disconfort care apare în partea din spate a trunchiului între pelvis şi gât. Durerea poate apărea ocazional sau poate fi cronică, adică să dureze mai mult de trei luni.

Medicii spun că durerea de spate poate fi localizată într-o anumită zonă sau poate apărea pe o porţiune mai întinsă a spatelui. Durerea localizată poate iradia sau extinde către ale zone ale corpului. Şi reversul este adevărat, adică o durere din altă parte a corpului poate iradia către spate.

Trebuie consumate alimente bogate în calciu şi magneziu

Nutriţioniştii spun că pentru a scăpa şi a preveni durerile de spate este necesar să se consume zilnic alimente bogate în calciu care întăresc oasele protejează coloana vertebrală, precum varza, broccoli, spanacul, peştele şi alimente bogate în vitamina D.

De asemenea, se poate lua un plus de magneziu sau se pot consuma alimente bogate în magneziu, precum legumele verzi, cartofi, banane, cereale, seminţe, lapte, peşte sau soia.

Vă mai recomandăm: 

Terapile moderne pentru durerile de spate inflamatorii sunt interzise la debutul bolii

Termoterapia, soluţia ideală pentru durerile de spate

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite